Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Lahti, Koiskalan kartano, luomutila, kartanokierros, tilapuoti, kahvila-ravintola, majoitus, tilapanimo

Nelostie Päijät-Häme


Koiskalan kartanon pihapiirissä sijaitsevassa vanhassa meijerirakennuksessa on nykyään tilapuoti ja viehättävä kahvila-ravintola. Kuva: Koiskalan kartano

Kartanomiljöö, luomumaatila 
keskellä kaupunkia

Koiskalan kartano sijaitsee maantieteellisesti keskellä Lahtea. Ihastuttava maalaismiljöö aukeaa vain kivenheiton päässä Helsinki–Lahti-moottoritieltä.


  Koiskalan kartano on erilainen kuin pääosa muista Päijät-Hämeen vanhoista kartanoista. Siinä missä monet muut kartanot ovat jo vuosikymmeniä olleet matkailukäytössä, Koiskala toimii edelleen myös maatilana. 


Koiskala toimii edelleen myös maatilana. Kuva: Koiskalan kartano
  Koiskalassa viljellään vehnää, ohraa ja ruista sekä hernettä, härkäpapua, perunaa ja avomaan vihanneksia – yli 70 peltohehtaaria on kokonaan luomua. Lisäksi tilalla kasvatetaan maatiaiskanoja ja suomenlampaita, joiden villoista kehrättyjä värjäämättömiä lankoja myydään vanhaan meijerirakennukseen kunnostetussa tilapuodissa.

Tilauksesta ryhmille ympäri vuoden

  Koiskalan kartano on avoinna ryhmille tilauksesta ympäri vuoden ja lisäksi mm. joulun alla ja pääsiäisenä vanhan meijerin ovet ovat kaikille avoinna. Kartano onkin kiinnostava vierailukohde niin kartanohistoriasta, maanviljelystä kuin puutarhoistakin kiinnostuneille ryhmille. Kartanokokonaisuuteen kuuluu noin 20 kunnostettua rakennusta ja isäntäpari kertoo ryhmille mielellään kartanon historiasta ja nykypäivästä. 


Vanhaan meijeriin on kunnostettu viehättävä kahvila-ravintola. Kuva: Koiskalan kartano
  1840-luvulta peräisin olevaan vanhaan kartanon meijeriin on kunnostettu viehättävä kahvila-ravintola, jonne ryhmävieraille katetaan kahvit tai ruoka tilauksesta – tilavassa ravintolassa voidaan hoitaa niin päiväkahvit kuin monen ruokalajin illallisetkin. Yritysten ja yhdistysten kokous- ja koulutuspäivätkin sujuvat rennosti rauhallisessa ympäristössä, jossa on vain yksi ryhmä kerrallaan. Ruoanlaitossa ja leivonnassa hyödynnetään mahdollisimman paljon tilan omia luomutuotteita ja tarjoilut sovitaan aina erikseen ryhmän toiveiden ja sesongin mukaan.

Pitkiä perinteitä kunnioittaen

  Hyvän sijainnin ansiosta Koiskalaan on helppo tulla linja-autollakin ja pienellä porukalla pääsee yöpymäänkin pihapiirin rakennuksissa. Tilapuodista saa ostettua mukaan tilan luomutuotteita ja kesäaikaan voi nauttia maalaismaisemasta kanojen ja lampaiden touhuja seuraten. 


Koiskalan kartano on tilauksesta avoinna ryhmille ympäri vuoden. Kuva: Koiskalan kartano
  Koiskalan kartanon historia ulottuu pitkälle, ainakin viikinkiajalle saakka. Vuosien saatossa Koiskalassa on viljelty monia eri kasveja, joista pisimpään mallasohraa. Ensi vuonna Koiskalassa palataan taas juurille, kun kartanolle valmistuu tilapanimo, jossa valmistuu itse mallastamalla omasta ohrasta tehty luomuolut.



http://www.koiskala.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »