Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Savo, Pertunmaa, Vanha-Rantala, Pertunpäivät


Vanha-Rantalan talomuseo esittelee tyypillisen talonpoikaistalon elämää.

Pertunmaa viehättää niin vakkaria kuin kesäasukastakin

Pieni Pertunmaan kunta sijaitsee Itä-Hämeen ja Etelä-Savon strategisella raja-alueella, mutta kuuluu vielä juuri ja juuri Etelä-Savon maakuntaan. Viitostien varrella Pertunmaa on suosittu mökkikunta, joka palvelee kesäasukkaitaan ja satunnaisia matkailijoita lämmöllä.


Aitoa talonpoikaiselämää Vanha-Rantalassa

  Pertunmaan ykkömatkailukohde, Vanha- Rantalan talomuseo, esittelee havainnollisesti seudulle tyypillisen talonpoikaistalon elämää. Talon vaiheet ovat olleet värikkäät: tila kuului samalle suvulle vuodesta 1665 vuoteen 1964 asti, ja sen viimeinen vakituinen asukas muutti talosta 1958. Vuosien varrella talossa on toiminut niin alakansakoulu kuin kiertävä naiskotiteollisuuskoulukin. Museoksi talo muutettiin vuonna 1968.

  Vanha-Rantalan kaikki rakennukset ovat omilla, alkuperäisillä paikoillaan ja kaikki talossa esillä olevat tavarat ovat olleet tilan käytössä – Vanha-Rantalassa saa siis aidon kosketuksen alueen talonpoikaishistoriaan! Päärakennuksen tupa on rakennettu 1700-luvulla, ja on nyt sisustettu talonpoikaiseen tapaan. Tuvan yhdessä nurkassa on ns. maitohuone, jollaisessa lypsetty maito käsiteltiin. Tuvassa on esillä myös maalaistalon arkeen liittyviä esineitä: uuni ja muita ruuanlaittovälineitä, vuode, kehto sekä kangaspuita.

  Talon uudemmassa päädyssä, joka on rakennettu 1800-luvulla, sijaitsevat sali sekä emännän ja isännän kamarit, joiden sisustukset on aikanaan tehty talossa itse. Etenkin talon naisväkeä on pidetty erittäin taitavina käsityöntekijöinä, joiden kyvyistä saa hyvän kuvan esillä olevista tekstiileistä kuten ryijystä, verhoista, korostetyynyistä ja seinävaatteista. Salin lattialla on hevosenkarvasta kudotut karvalankamatot. Huonekalut puolestaan ovat näytteitä talon miesväen kädentaidoista.

  Vanha-Rantala ei ole kuitenkaan pelkkä museo, vaan se elää ja hengittää myös nykypäivää. Tilalla järjestetään erityisesti kesäisin monenlaisia tapahtumia kuten leikki-iltapäiviä lapsille, yhteislaulutilaisuuksia, perinneja kuvataidepäiviä ja talkoita. Aktiivinen ote ja aito miljöö ovat saaneet myös tunnustusta, sillä Vanha-Rantalalle myönnettiin kunniamaininta tämän vuoden Savo-Karjalan paikallismuseota nimettäessä.

Pertunpäivät kokoaa kuntalaiset yhteen

  Vuodesta 1974 vietetyt Pertunpäivät keräävät edelleen yhteen niin natiivit ja kesäasukkaat kuin matkailijatkin. Viikko juhannuksen jälkeen pidettävä kuntajuhla on erinomainen osoitus siitä, miten perinteiden kunnioittamisella ja aidolla talkoohengellä saadaan aikaan jotain niin arvokasta, jota ei oikeastaan voi mitata rahalla.

  Pertunpäivien keskiössä ovat perheet, ja viime aikoina erityisesti lapsille on haluttu tarjota tekemistä ja elämyksiä. Vaikka asukkaita kunnassa on vähän, Pertunpäivien ohjelma toteutetaan kuntalaisten omin voimin: mukana ovat niin yhteisöt ja järjestöt kuin Pertunmaan valtuuskunta. Pertunpäivien ohjelmaan kuuluu paljon perinteistä kuten kansantanssia ja markkinamenoa, mutta säilyttääkseen vetovoimansa täytyy pyrkiä myös uudistumaan. Pertunpäivillä uudistuminen on tuonut mukanaan mm. Pertun Pyöräilyn, joka lähes 50 kilometrin mitallaan laittaa osallistujien pohkeet koetukselle!

Hyvä palvelu ei ole koosta kiinni

  Pertunmaalla hyvä palvelu näkyy paitsi yksittäisissä asiakaskohtaamisissa, myös kunnan omissa, pysyvissä palveluissa, joista monessa samankokoisessa kunnassa on jouduttu luopumaan. Uudessa, vuonna 2008 valmistuneessa koulurakennuksessa toimii myös kirjasto, joka palvelee peräti kuutena päivänä viikossa. Kirjaston kaksi nettikonetta ja koko Mikkelin alueen aineisto ovat matkailijankin ulottuvilla läpi vuoden.

  Oma terveyskeskus ja vuodeosasto luovat turvallisuutta ympäri vuoden, eikä muidenkaan asioiden vuoksi tarvitse Pertunmaalta lähteä mihinkään. Kylältä löytyvät kaupat ja huoltoasema, apteekki, Alko ja pankki… Kaikki käden ulottuvilla!

www.pertunmaa.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »