Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Savo, Kissakoski, Elokuvavoimala, Satulinna, kokous, Tervaleppä-juhlat


Next Hotel Satulinnan laituri kurottaa Puulan Ryökäsvedelle.

Hirvensalmi – elämyksiä Puulaveden äärellä

Puulaveden äärellä sijaitseva Hirvensalmi on pirteä saaristokunta, jonka identiteetti ja historia rakentuvat pitkälti veden varaan. Lähes 150 vuotta sitten perustetun kunnan asukkaiden elanto on kautta aikojen ollut tavalla tai toisella kiinni vedestä: Kissakosken rantaan perustettu puuhiomo ja paperitehdas ja sittemmin voimalaitos on tarjonnut aikanaan töitä sadoille kuntalaisille. Nykyisin Hirvensalmen lukuisat kesäasukkaat ja turistit majoittuvat Puulajärven rannoille aivan päinvastaisista syistä – rentoutumaan ja nauttimaan joutenolosta.


Kissakosken tarinoita

  Puulaveden kauniissa rantamaisemassa sijaitseva Kissakosken vesivoimalaitos on kiinteä osa Hirvensalmen historiaa ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus. Kissakosken idyllisessä miljöössä kulttuuri ja historia ovat konkreettisesti läsnä jykevien punatiilisten seinien sisä- ja ulkopuolella.

  Kissakosken teollinen historia ulottuu 1900-luvun alkuun. Jo 1850-luvulla luonnonkauniiden vesistöjen välille rakennettu kanava tarjosi mahdollisuuden vesivoiman käyttöön, ja paikalle perustettiin puuhiomo ja paperitehdas. Paperia Kissakoskella valmistettiin 1920-luvulle asti, ja puuhiomo jatkoi vuoteen 1939. Sen jälkeen paikalla on toiminut voimalaitos, jonka tuottamaa sähköä hyödynnetään Kissakoskella edelleen.

  Nykyisin Kissakoski toimii elämyksellisenä matkailukohteena, jonka suojissa monet pienyritykset jatkavat kosken partaan yritystoiminnan perinteitä.

Ravintoa keholle ja mielelle

  Puhtaan Puulaveden antimia erilaisina säilykkeinä tarjoava Puula-Särvin pitää Kissakoskella tehtaanmyymälää, josta kotiin viemisiksi voi laukkuun latoa monenlaisia kalasäilykkeitä kuten muikkua, siikaa, haukea, särkeä, kuoretta, salakkaa, savumuikkua – jopa säilöttyä kalakukkoa! Kalasäilykkeet ovat luonnontuotteita, joissa ei ole käytetty lisä- tai säilöntäaineita.

  Lihajalosteita valmistava Savumaja K. Nevalainen myy Kissakoskella kinkkuja, kylkeä, nakkeja, paistia ja fileetä – lihatuotteita laidasta laitaan. Lihajalosteet valmistetaan Kissakoskella paikan päällä: valmistus aloitettiin lokakuussa viime vuonna ja myymälä on ollut toiminnassa joulukuusta 2009 lähtien.

Ravintola Kissakoski tarjoaa herkutteluhetket, perhejuhlat tai kokoukset nostalgisessa tehdasmiljöössä kosken partaalla. Kahvilassa on saatavilla täytettyjä piiraita joko valmiina tai raakapakasteina, ja siellä voit myös kokeilla ravintolan omaa erikoistuotetta, itse valmistettua lammasmakkaraa.

  Kierros Kissakoskella ja sen ympäristössä on elämys jo sinänsä, mutta lisää elämyksiä etsiville mainio vierailukohde on Kissakosken Elokuvavoimala. Palkitun taiteilijan Kaija Juurikkalan johdolla voivat ryhmät päästä muutamassa tunnissa tuottamaan oman elokuvansa MyFilm Oy:n elokuvavoimalassa. Olipa kyseessä sitten pikkujoulut, syntymäpäivät tai polttarit, Elokuvavoimalasta saat mukaasi pysyvän muiston. Kenenkään ei tarvitse hallita tekniikkaa etukäteen – kaikki opastetaan paikan päällä kädestä pitäen.

”Silloin Satulinna kaukomaan...”

  Satulinna ei olekaan kaukomailla vaan Hirvensalmella, Puulaan kuuluvan Ryökäsveden rannalla! Next Hotel Satulinna on juhliin ja kokouksiin erikoistunut kartanohotelli, joka kokous- ja majoituspalveluiden lisäksi tarjoaa elämyksellisiä ohjelmapalveluita. Olipa kyseessä sitten tärkeä kokous tai ylelliset juhlat, Satulinna on valmis isännöimään ryhmää kuin ryhmää. Monipuoliset kokoustilat mahdollistavat isotkin yritystilaisuudet, joihin on helposti yhdistettävissä rentouttavat vapaa-ajanviettomahdollisuudet.

  Intensiivisten kokouspäivien jälkeen on hyvä vaihtaa vapaalle ja viettää ilta esimerkiksi ralliautoillen, meloen tai perhokalastaen. Satulinnan yhteistyökumppanina on mm. DriveX / Jani Paasonen, jonka reippaassa kyydissä kokousväki taatusti unohtaa kaiken muun! Luonnosta ja sen rauhasta nauttivat pääsevät melomaan Puulalle joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Melontaretkeen on mahdollista yhdistää myös perhokalastusta, jonka saloihin opastaa Honkalintu. Rantasaunan leppoisat löylyt, Ryökäsveden raikkaat aallot tai lämmitetyn kylpytynnyrin rentouttava kosketus kruunaavat elämyksellisen päivän.

  Satulinna on oiva valinta myös silloin kun halutaan järjestää mieleenpainuvat juhlat. Kartanohotellin pihapiirissä sijaitseva country-henkiseen Navettaravintola vetää 100 henkeä, ja sen ylisillä on lähes 300 m2 tilaa esimerkiksi konserteille, tansseille tai sukujuhlille.

Satulinna on Tosi Rock

  Ensi kesänä Satulinnassa rokataan kun Hirvensalmen ensimmäinen lasten rocktapahtuma valtaa hotellialueen. Tervaleppäjuhlien aikaan vietettävä, lapsille ja lapsenmielisille suunnattu ulkoilmafestivaali toteutetaan kaikkien rock-taiteen sääntöjen mukaan: jokainen osallistuja saa rannekkeen kuten ”oikeillakin” festareilla on tapana; on bändipaitoja ja muuta rekvisiittaa sekä totta kai huippuesiintyjät. Järjestäjät odottavat Satulinnaan jopa tuhansia ihmisiä, joten ensi kesänä Hirvensalmi todellakin rokkaa!

www.hirvensalmi.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »