Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Kulttuuri, Poleeni teatteri, tanssi, kirjallisuusmatinea, konsertti, Pöyhölän pappila

Pieksämäen monipuolista kulttuuritarjontaa tähdittää tänä syksynä muun muassa Kristiina Halkola.


Kulttuurikeskus Poleenin aula kylpee valossa.

Kulttuuria kaikille aisteille

Suurten rautateiden risteyspaikkana tunnettu Pieksämäki on tullut tutuksi erityisesti monille junamatkustajille. Erinomaisten kulkuyhteyksien päässä sijaitsevan kaupungin ehdoton vetonaula on kaupungin vahva kulttuuritarjonta. Paikkakunnan kulttuurielämän sykkivä sydän on Kulttuurikeskus Poleeni, jonka monipuolista teatteri-, näyttely- ja konserttitarjontaa täydentävät lukuisat vierailevat teatteriryhmät ja artistit. Kulttuurikeskuksesta löytyy 346-paikkainen sali, kaupunginkirjasto, näyttelytila, kokoustila, lämpiö, takkanurkkaus ja A-oikeuksin varustettu kahvila, jossa toimii myös Lippupalvelun myyntipiste.


  Rakennus on jo itsessään nähtävyys, jota tullaan katsomaan ulkomailta saakka. Modernia arkkitehtuuria edustavan rakennuksen sisääntuloa hallitsee korkea välimerellistä toria muistuttava aula, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan.

  - Viistosti ylhäältä päin avautuvat suuret ikkunapinnat saavat aulan kylpemään valossa. Klassisen rakennustaiteen elementit toteutuvat esimerkiksi pyöreissä pylväissä, joita löytyy aulasta, näyttelytiloista sekä kaupunginkirjaston puolelta. Kivisen valkeuden lomasta löytyy myös mielenkiintoisia puupintoja, jotka tuovat tuulahduksen pohjoisten metsien tunnelmaa, teatteriohjaaja Eeva Eloranta-Lappalainen kuvailee.

  Kulttuurikeskus Poleenin syksyn teatteriohjelmistoon sisältyy muun muassa Franz Lehárin operetti Iloinen leski, joka kertoo 1880-luvun Pariisin ylellisistä ja juonittelevista seurapiireistä. Lähes 40 esiintyjän ja elävän orkesterin voimin toteutetun operetin pääosissa loistavat oopperalaulaja Jukka Saarman ja laulajatar Eilamaria Leskinen.

  Poleenin näyttämöllä vierailee tänä syksynä myös kotimaisen elokuvan kiintotähti Kristiina Halkola, joka näyttelee yhden keskeisistä rooleista Anna Krogeruksen palkitussa näytelmässä Kuin ensimmäistä päivää. Vanhusten hoitokotiin sijoittuvan näytelmän päähenkilönä on Ritva, keski-ikäinen perushoitaja, joka uurastaa määräaikaisesta työsuhteesta toiseen. Koska hän ei osaa sanoa ”ei”, hän tekee usein myös työtovereidensa työvuoroja.
  Värikäs työyhteisö koostuu muista pätkätyöläisistä, sivareista ja maahanmuuttajista, joilla kaikilla on omat ongelmansa kannettavanaan. Näytelmän keskeisenä teemana onkin se, miten ylitunnollinen Ritva jaksaa työyhteisössään. Komediallisin aineksin höystetty nykypäivänkuvaus kertoo vanhustenhoidon kriisistä, työntekijöiden kaltoin kohtelusta sekä ennakkoluuloista ja välinpitämättömyydestä toisia kohtaan.

Svengaavia sovituksia

  Marraskuussa Kulttuurikeskus Poleenissa saadaan nauttia harvinaisesta nykytanssin huippuesityksestä, kun näyttämölle saapuu Helsinki Dance Company, yksi nykytanssin johtavista ryhmistä Euroopassa. Se esittää Kenneth Kvarnströmin kiitetyn tanssiteoksen XPSD. Teos yhdistää 1600-luvun hovitansseista ammennettuja aineksia nykypäivään ja heijastelee näin luomallaan kudelmalla yhteen liittyviä ja yhä uudelleen hajoavia maailmoja.

  Joulukuussa Poleenissa esiintyy Maria Lund & The Aristocrats. Konsertissa kuullaan kappaleita Maria Lundin vuonna 2008 ilmestyneeltä Ajan sävel albumilta, joka sisältää useita jännittäviä ja svengaavia sovituksia suomalaisen rockin klassikkokappaleista. Soundi on vahvasti nostalginen ja muistuttaa 1960-luvun poppia ja iskelmää.

  Kulttuurikeskus Poleenin kirjallisuusmatineat tarjoavat kirjallisuudenystäville mahdollisuuden tavata suosikkikirjailijoitaan. Lokakuussa kulttuurikeskuksessa vierailee tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, joka tunnetaan syvällisesti ihmisyyttä kartoittavista romaaneistaan ja tutkimuksistaan. Kirjallisuusmatineassa pohditaan muun muassa kysymyksiä kuka ihminen on ja miten meistä tulee se, joka me olemme.

  Lyhyen kävelymatkan päässä kulttuurikeskus Poleenista sijaitseva Hotelli Savonsolmu tarjoaa erinomaiset yöpymismahdollisuudet Poleenin teatteri- ja konserttiyleisölle. Nelike Marketingin kautta tulevat ryhmäasiakkaat voivat majoittua hotellissa etuhintaan.

Pitopöytä pappilamiljöössä

  Kulttuurintäyteisen matkan oheen sopii erinomaisesti ruokailu vanhassa idyllisessä Pöyhölän pappilassa, jonka päärakennus on aiemmin tullut tunnetuksi Pieksämäen kappalaisen pappilana. Nykyään se toimii suosittuna tilausravintolana ja häiden, syntymäpäivien ja muiden perhejuhlien viettopaikkana.

  Vuonna 1820 valmistunut rakennus on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan. Sen huoneita koristavat 1800-luvun kaakeliuunit ja hirsilattiat. Ikkunoissa heijastelevat vanhan ajan puhalletut ikkunalasit. Myös pappilan huonejärjestys on säilytetty ennallaan.

  - Vihreä kamari toimi aiemmin rovastin työhuoneena, keltainen nukkumahuoneena, ruokasali ruokailutilana ja sali olohuoneena. Perällä oli lastenhuoneet, Pöyhölän pappilan emäntä Minna Vihonen kertoo.

  Huoneet on sisustettu uudelleen tilausravintolakäyttöön. Tyyli on kuitenkin säilynyt rakennuksen hengen mukaisena eli varsin kartanomaisena.

  - Sali on sisustettu valkeilla kalusteilla, rokokoolla ja kustavilaisilla. Vihreässä huoneessa on barokkia, keltaisessa renessanssia ja violetissa päätyhuoneessa jugend-tyyliä.

  Pöyhölän pappila tunnetaan paitsi arvokkaasta ympäristöstään, myös runsaasta pitopöydästään.

  - Tarjolla on aina erilaisia kaloja, kuten lohta eri muodoissaan ja silliä. Pitopöytään katetaan myös liharuokia, kuten karjalanpaistia tai possun fileetä. Salaattivalikoima on monipuolinen kreikkalaisesta salaatista aina kinkkupastasalaattiin ja jälkiruokapöytä seitsemän sortin herkkuja täynnä.

  Ruokaileminen onnistuu kesäaikaan myös pappilan piharakennuksessa, 1800-luvulta peräisin olevassa entisessä kivinavetassa, jonka seininä toimivat paksut käsin hakatut kivipaadet.

  Pappilan emäntä kertoo ruokailijoille mielellään paikan värikkäästä historiasta, joka ulottuu aina 1500-luvulle saakka, jolloin paikkaa asutti Pöyhösten suku. Sittemmin tilasta tuli isännätön, kunnes seurakunta hankki sen kappalaispappilaksi vuonna 1684.

  Pöyhölän pappila sijaitsee Pyhityllä, rauhallisella paikalla noin kolmen kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta. Pappilan pihapiiri koostuu pappilarakennuksesta, omistajaperheen asuntona toimivasta vanhasta väentuvasta, kivinavetasta, aitasta sekä majoitustiloista. Pappilaa ympäröi luonnonsuojelualue.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »