Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Butiken på Landet, Wehmaan Kartano, ostospaikka, muoti, TeaHouse, teeButiken på Landet - pieni pala Eurooppaa

Keskellä kauneinta Itä-Suomea, Wehmaan Kartanon mailla levittäytyvät hakamaat, joilla laiduntaa lauma luomulypsäviä. Miljöö on niin suomalainen kuin kuvitella saattaa, mutta vanhaan talliin astuessa vastaan ei tulekaan hevosen hirnuntaa vaan eurooppalaisten vaatetalojen muotimerkkejä: Armani jeans, Barbour, Beretta… Joku tässä yhtälössä ei tunnu täsmäävän.


  Butiken på Landet Juvalla sijaitsee kaukana Euroopan muotihuoneista, mutta niiden laatumerkit ovat löytäneet tiensä vanhaan talliin Kerstin Grotenfeltin myötä. Ruotsin kuninkaan ratsutilana aikanaan palvellut Wehmaan Kartano on ollut saman suvun omistuksessa yli 200 vuotta, ja nykyisen isäntäparin, Kerstinin ja hänen miehensä Nilsin, hallinnassa vanha ratsutila on muuttunut nykyaikaiseksi luomutilaksi. Myös syksyllä 2001 sivubisnekseksi vanhaan talliin perustettu vaatekauppa on nykyisin tärkeä osa tilan toimintaa ja se houkuttelee tilalle vieraita läheltä ja kaukaa.

Erilainen shoppailuelämys

  Juvan kauppa on Suomen ensimmäinen Butiken på Landet -ketjun liike – muut myymälät sijaitsevat Huittisissa, Haaparannassa ja Porvoossa. Konsepti on peräisin Ruotsista, ja vaikka kaikki ketjun liikkeet toimivat itsenäisesti, ne noudattavat samoja periaatteita: hyvä laatu, hyvä palvelu ja korkeatasoinen asiantuntemus. Useimmat Butiken på Landet -liikkeet sijaitsevat maatiloilla kaukana kaupunkien vilinästä. Niiden periaatteena on tarjota kokonaisvaltainen shoppailuelämys miellyttävässä miljöössä, jossa asiakkaalla on mahdollisuus kierrellä rauhassa ja kiireettömästi kauniiden vaatteiden lomassa, samalla ympäristöstä nauttien.

  Butiken på Landet on pääasiassa vaatekauppa, josta löytyy vaatteita joka lähtöön: korkealaatuisia käyttövaatteita, juhlavaatteita, tweedtakkeja, kenkiä, loden- ja vahakangastakkeja, laukkuja, hattuja jne.

  Juvalle Butiken på Landet rantautui Kerstin-emännän innostuksesta. Hän oli itse vieraillut vastaavassa liikkeessä Ruotsissa ja oli varma, että samanlainen konsepti menestyisi myös Suomessa. Ja menestyihän se – toimintavuosia on takana jo yhdeksän ja oma tytär Anna on aktiivisesti mukana kaupan pyörittämisessä. Wehmaan Kartanon kauppaan ovat löytäneet sekä paikalliset asukkaat että turistit, kertoo Anna Grotenfelt-Paunonen.
– Matkailusesonkien aikana eli kesällä, jouluna, pääsiäisenä ja hiihtolomilla meillä käy valtavasti turisteja, sillä loistava sijainti aivan 5-tien tuntumassa tekee tästä helpon paikan poiketa.

– Ihmiset tulevat meille mökkimatkallaan tai ollessaan matkalla pohjoisen hiihtokeskuksiin. Meillä on lähellä myös isoja kesän juhlia kuten Savonlinnan Oopperajuhlat, balettitapahtuma ja Kuopio tanssii ja soi, jotka tuovat alueelle paljon turisteja.

Kupponen kuumaa?

  Kaupan yhteyteen Wehmaan Kartanon vanhaan talliin on avattu myös Suomen ensimmäinen englantilaistyyppinen teehuone. TeaHouse on erikoistunut englantilaiseen teeperinteeseen, ja on ainoa paikka Suomessa, jonka listoilta löytyy aito ja alkuperäinen Afternoon Tea.

  TeaHousen valikoimissa on yli 40 erilaista teelaatua: mustaa, vihreää ja valkoista teetä sekä oolongia ja rooibosta. Moisesta kirjosta löytyy varmasti oikea laatu vaativimmallekin asiakkaalle!

  TeaHouse vaalii englantilaista teeperinnettä kokonaisvaltaisesti. Teehuoneen ruusukankaat ja kukkatapetit johdattavat teenautiskelijan autenttiseen kokemukseen, jonka aikana voi oikeasti kuvitella istuvansa vaikkapa Bedfordin herttuan kanssa kupillisella maaseudun rauhassa.

  Wehmaan Kartanon tila toimii edelleen, ja siellä tuotetaan luomumaitoa, jota TeaHousessa käytetään muiden paikallisten tuottajien tuotteiden kera.

– Valmistamme kaikki meillä tarjottavat leivonnaiset itse ja teemme mahdollisimman paljon yhteistyötä lähialueen jauhojen, marjojen ja mausteiden tuottajien kanssa, ja käytämme mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita kuten jogurttia, piimää ja kermaa, Anna Grotenfelt-Paunonen sanoo.

– Meiltä saa myös mukaan paljon teehen ja teekulttuuriin liittyviä tuotteita kuten teekirjoja, irtoteetä ja myös syötäviä herkkuja.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »