Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Sulkava, Etelä-Savo, orkidea, Lumikukka, Oravareitti, melonta, kalastus, Lomakeskus Kukkapää

Tropiikin ainutlaatuisuudesta voi nauttia myös Sulkavalla


Oravareitin upeita maisemia. Kuva: Markku Pöysti

Etelän eksotiikkaa & Pohjolan kauneutta

Moni suomalainen haaveilee lomamatkasta tropiikin lämpöön. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä kaukomaille. Siksi onkin hienoa, että etelän tropiikista voi nauttia nyt myös kotimaassa. Sulkavalla toimii nimittäin yksityinen kasvitieteellinen puutarha, Lumikukka, joka on erikoistunut tropiikin orkideoiden kasvattamiseen ja esittelyyn. Puutarhan kokoelmassa on edustettuna peräti 1500 erilaista orkideaa. Yksittäisiä kasveja löytyy noin 10 000 kappaletta, joten tunnelma puutarhassa on viidakkomainen ja kukkaloisto melkoinen.


― Orkidea on komeasti kukkivista lajeista pisimpään kukkiva. Se voi kukkia yhteen menoon esimerkiksi kahdeksan kuukautta. Huonoimpana päivänä täällä on kukassa noin tuhat kasvia, parhaana parituhatta. Yhdessä orkideassa on satoja kukkia, joten yksittäisten kukkien määrää on lähes mahdotonta laskea, orkidea-asiantuntija diplomi-insinööri Pekka Ranta kertoo.

  Kasvit on tuotu Suomeen muun muassa Brasiliasta, Argentiinasta, Intiasta, Thaimaasta ja Indonesiasta. Suurimmat orkideat ovat pallon muotoisia ja halkaisijaltaan 1,5 metrin kokoisia. Kesällä Lumikukassa voi ihastella myös tropiikin perhosia. Kohde on ainutlaatuinen koko pohjolassa.

  ― Ulkomaisten kävijöiden puheista päätellen tämä lienee koko Euroopan komeimmin kukkiva orkideatalo.

  Lumikukassa vierailee runsaasti erilaisia ryhmiä. Vierailun aluksi Ranta esittelee kävijöille orkidean kasvina sekä kertoo miten sitä hoidetaan.

  ― Monilla on sellainen käsitys, että orkideankasvatus on vaikeaa. Päinvastoin orkidea on kukkivista huonekasveista helpoimmin hoidettava. Ennen se oli vaikeaa, kun orkideoita kasvatettiin kompostimullassa ja juuret kuolivat. Oikea kasvualusta on suomalaisen männyn kilpikaarna. Sitä voi kerätä metsästä vanhojen mäntyjen kannoista. Tropiikissa orkideat kasvavat puiden oksilla.

  ― Normaali huonelämpötila ja ilmankosteus riittävät. Orkidea viihtyy valoisalla ikkunalla ja jopa suorassa auringonvalossa.

  Lumikukassa on myynnissä laaja valikoima erilaisia orkideakasveja sekä tarvikkeita orkidean kasvatukseen. Kävijät voivat hankkia sieltä kotiin viemisiksi myös Pekka ja Tuulikki Rannan kirjoittamia orkideakirjoja. Lumikukka sijaitsee Sulkavan entisellä vanhainkodilla. Päärakennuksessa toimii majatalo, josta löytyy majoitustilat 50 hengelle. Alakerrassa on kahvila.

Palaveri luonnon keskellä

  Kiireisen arjen uurastuksen keskellä ajatus työpalaverista rauhallisessa ympäristössä luonnon keskellä kuulostaa varmasti houkuttelevalta. Yksi tapa toteuttaa tämän kaltainen visio, on vaihtaa kauluspaidat ja jakut väljempiin vaatteisiin ja lähteä työporukan kanssa melomaan Sulkavan Oravareitille. Kyseessä on yhteensä 57 kilometrin mittainen melontareitti, joka alkaa Juvalta ja päättyy Sulkavalle.

  Oravareitti kulkee vaihtelevasti järvi- ja jokimaisemissa. Matkan varrella tulee vastaan myös koskia. Reitin alkupäässä on enemmän jokiosuuksia, mutta loppupäässä kosket ovat voimakkaampia. Koko reitin melominen kestää kahdesta kolmeen vuorokautta melojista riippuen.

  Reitin puolessa välissä sijaitsee Sulkavan Oravanpesät –niminen matkailuyritys, joka järjestää ryhmille melontaretkiä. Niihin sisältyy välineiden lisäksi ruoka- ja majoituspalvelut.

  ― Kuljetamme asiakkaat ja kanootit ennalta sovittuun paikkaan ja annamme perehdytyksen melontaan. Sitten asiakkaat melovat meille. Täällä heitä odottaa ruoka, lämmin sauna ja majoitus. Seuraavana päivänä he voivat jatkaa reittiä eteenpäin sovittuun paikkaan, yrittäjä Pasi Vironen kertoo.

 Ruokailu järjestetään ryhmän koon ja sään mukaan joko ruokailukatoksessa, puolijoukkueteltassa, kodassa tai hirsimökissä.

  Saunominen onnistuu puulämmitteisessä tai sähkölämmitteisessä saunassa. Lokakuun alusta alkaen melojat voivat saunoa myös uudessa kahdentoista hengen savusaunassa, jonka yhteydessä on takkatupa.

  Yöpyminen tapahtuu kevythirsisissä neljän hengen mökeissä, joita paikasta löytyy yhteensä kuusi kappaletta. Majoittua voi myös Oravanpesien piilopirtissä. Siihen mahtuu majoittumaan kuusi ihmistä ja saunakamariin neljä. Tunnelmallinen vanhoista riihen hirsistä rakennettu piilopirtti sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kaitajärven rannalla. Sitä vuokrataan ympäri vuoden mökkikäyttöön.

  Oravareitti sopii Virosen mukaan yhtä hyvin melonnan aktiiviharrastajille kuin vasta-alkajillekin.

  ― Keväällä vesi on vielä kylmää ja korkealla. Silloin täällä käy enimmäkseen aktiiviharrastajia, jotka hakevat haasteita, mutta kesä-heinäkuussa kävijöiden joukossa on paljon lomalaisia ja perheitä.

  Melonnan ohessa Oravanpesillä voi harrastaa kalastusta. Kalastusvälineitä voi vuokrata paikanpäältä. Kaitajärvessä pääkaloina ovat hauki ja ahven. Lähellä sijaitsevalla Kyrsyänjärvellä pyydykseen voi tarttua myös kuhaa, siikaa ja taimenta. Erityisen eksoottisen kalastuskokemuksen tarjoaa öinen muikun nuottaus paikallisen kalastajan matkassa.

Lapsiystävällistä lomailua

  Hyvä rauhallinen lomakohde korkeatasoisesta mökkielämästä pitäville löytyy Saimaan rannalta, Lomakeskus Kukkapäästä. Yritys vuokraa ympärivuotisesti 21 saunallista, täysin mukavuuksin varustettua loma-asuntoa noin seitsemän kilometrin päässä Sulkavan keskustasta. Loma-asunnoista löytyy petipaikat viidelle hengelle, mutta tarvittaessa yösija voidaan järjestää lisävuoteilla jopa kahdeksalle.

  Lomakeskus Kukkapään hirsisessä päärakennuksessa toimii viihtyisä ravintola sekä A-oikeuksin varustettu drinkkibaari. Yläkerrasta löytyy leikkihuone, jossa lapset voivat viettää mukavasti aikaa sadepäivän sattuessa kohdalle. Lomakeskus on siinäkin mielessä ympäristönä varsin lapsiystävällinen, että sitä ympäröivät matalat hiekkarannat.

  Suuremmat ryhmät voivat varata itselleen viidentoista hengen saunan sekä nauttia iltapalaa sen yhteydessä olevassa takkatuvassa. Saunarakennukseen sisältyy myös suuri terassi, jossa on mukava istuskella vilvoittelemassa saunomisen jälkeen.

  Loma-asuntojen takapihoilta avautuvat hyvät marjastus- ja sienestysmaastot. Talvella ympäröivään luontoon voi tutustua myös hiihtämällä. Hiihtovälineitä voi vuokrata lomakeskuksesta.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »