Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mäntyharju, Etelä-Savo, Loma-asuntomessut, ekotehokkuus, mökki

Loma-asuntomessut 2011


Loma-asunto valmistumassa Pyhäveden rannalle.

Mäntyharjulle nousee ekotehokas mökkialue

Mäntyharju tuntuu oikeastaan aivan itsestään selvältä valinnalta järjestyksessään yhdeksänsien loma-asuntomessujen pitopaikaksi. Kunta on jo ennestään yksi maamme suosituimmista mökkikunnnista, ja miksei olisi: Mäntyharju levittäytyy peräti kolmen historiallisen maakunnan alueelle: Savon, Karjalan ja Hämeen, mikä takaa sen, että aika moni suomalainen tuntee olevansa Mäntyharjulla kuin kotonaan.


  Messualue edustaa suomalaista mökkiunelmaa puhtaimmillaan: veden äärellä, luonnon keskellä, kuitenkin kohtuullisen ajomatkan päässä palveluista ja kaupunkien tarjoamasta vaihtoehtolomasta. Messualue Pyhäkosken Pähkinälehto sijaitsee 10 km Mäntyharjun keskustasta, kirkasvetisen Pyhäveden rannalla. Lähin kaupunki on Mikkeli, jonne matkaa kertyy noin 40 kilometriä.

  Luonnoskaunis messualue on kooltaan noin 29 hehtaaria, ja sille on kaavoitettu 13 omarantaista ja 12 kuivanmaan tonttia. Lisäksi alueen välittömässä tuntumassa on 5 omakotitonttia.

Mahdollisuuksia aktiivilomailuun… ja aktiivilöhöilyyn

  Pähkinälehdon nimessä on romantiikkaa, lupaus taianomaisuudesta ja luonnon rauhasta. Alue onkin omiaan luonnonystävälle, joka haluaa samoilla metsissä tai ottaa vedet haltuun. Aika kuluu mukavasti ihan vain järvelle katsellen ja ikihonkien kuiskailua kuunnellen, mutta jos joutenolo alkaa tympiä, messualueen rannasta pääsee näppärästi myös uimaan, veneilemään tai koettelemaan kalaonneaan läheiselle Miekankoskelle.

  Pähkinälehto tarjoaa tekemistä ja näkemistä paitsi tuleville mökkiläisille myös messuvieraille. Lähistöltä löytyy opastettuja hiihto-, melonta- ja pyöräilyreittejä ja Pyhäkosken laavulta lähtee noin 10 kilometrin pituinen ulkoilureitti, joka kiertää aivan messualueen tuntumassa. Maailman suurin valtatiellä sijaitseva puusiltakin, Vihantasalmen Honkahimmeli, sijaitsee myös aivan lähellä, vain reilun kahden kilometrin päässä messualueelta.

Ekotehokas rakentaminen on tätä päivää

Ekotehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat tulleet arkipäiväksi myös rakennusteollisuudessa. Mäntyharjulla ekotehokkuuteen on kiinnitetty erittäin paljon huomiota, ja ympäristöystävällinen rakentaminen onkin nostettu messujen pääteemaksi. Pähkinälehdosta rakennetaan ainutlaatuisen ympäristöystävällinen loma-asuntoalue, mikä näkyy kaikessa ja kaikkialla: messukohteiden ja alueen innovatiivisessa rakentamisessa, messutapahtumissa ja oheispalveluissa. Rakentajia ovat opastamassa alan huippuasiantuntijat muun muassa Aalto-yliopistosta ja VTT:stä. Aalto-yliopisto tuo myös messualueelle Luukku-nollaenergiatalon, joka on suomalaisen rakentamisen ja ekotehokkuusosaamisen mallitalo.

  Loma-asuntomessut on mukana myös syyskuussa 2008 käynnistetyssä EkoLAtu-hankkeessa, jossa tutkitaan loma-asumisen ekotehokkuutta. Hankkeen tavoitteena on löytää luotettavia ja käyttökelpoisia menetelmiä loma-asumisen ratkaisujen ekotehokkuuden osoittamiseksi sekä luoda käytäntöjä ekotehokkuustavoitteiden asettamiseen maankäytön suunnittelussa ja edistää ekotehokkuuden merkitystä osana loma-asuntorakentamisen menestyksekästä liiketoimintaa. EkoLAtu-hanketta koordinoi Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy, ja sen tutkimustulokset esitellään loma-asuntomessuilla.

Unelmien mökki unelmapaikalle

  Espoolainen Kyyrön 2-lapsinen perhe on yksi Pähkinälehdon uusista mökkiläisistä. Perheen isä, Marko Kyyrö, on kotoisin Ristiinasta, ja perhe oli etsiskellyt mökkitonttia jo aiemmin Ristiinan suunnasta. Mäntyharjun osastoon törmättiin messuilla Helsingissä, ja Pähkinälehdossa vierailun jälkeen paikka tuntui juuri omalta.

– Mökkitontin löytyminen oli oikeastaan aika sattumaa. Tontti, jonka halusimme, oli jo varattu, mutta sanoimme ottavamme sen, mikäli kauppoja siitä ei tule. Kaupat peruuntuivat, joten saimme lopulta messualueelta juuri sen tontin, jonka halusimme, Marko Kyyrö kertoo.

  Ostopäätökseen vaikutti paitsi isännän kotiseudun läheisyys, myös messurakentamisen helppous, sillä kunnallistekniikka kun vedettiin alueelle kunnan puolesta. Heti Kyyröjen tontin alapuolella on uimapaikka, mikä osaltaan edesauttoi paikan valinnassa. Perheessä on 4- ja 11-vuotiaat lapset, joten uimapaikka tulee varmasti olemaan kovassa käytössä.

  Kyyröjen mökkiprojekti on edennyt hyvin ja aikataulussa, ja mökki on jo runkovaiheessa. Kyyröt eivät halunneet mökkiään minkään talovalmistajan valmisvalikoimasta, vaan perheen itsensä näköinen lomapaikka rakentuu pitkästä tavarasta. Puutavaratoimittajana on UPM Kymmene, jonka tuotteita rakennuksissa käytetään.

  – Mökistä tulee vähän erilainen kuin perinteiset loma-asunnot, hieman modernimpi. Talossa on voitu toteuttaa omia toiveita – se suunniteltiin suoraan tontille. Tontilla on kolme rakennusta, joissa kaikissa on pulpettikatto, ja päärakennuksessa on paljon järvelle antavaa ikkunapintaa, Marko Kyyrö kuvailee.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »