Nro 4-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Savo ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Uusimaa ;  Tapahtumat ;  Aina ; 
Avainsanat: ooppera, Hanget soi, Kansallisooppera, Pori, Vaasa, Tampere, Mikkeli


Taikahuilu, kuvassa Jorma Silvasti ja Helena Juntunen. Kuva: Suomen Kansallisooppera / Heikki Tuuli

Lähde oopperaan!

Ooppera on sellaista korkeakulttuuria, josta ei ymmärrä mitään. Joku laulaa kovaa ja korkealta, eikä siitä saa mitään selvää. Lapset eivät oopperasta ainakaan mitään ymmärrä!

Jos tunnistit itsesi näistä ajatuksista, kannattaa lähteä itse kokemaan oopperan taika!


Kansallisoopperassa varaa valita

  Kansallisoopperan ohjelmistosta jokainen voi valita itseään kiinnostavan aiheen. Tämän syksyn odotettu uutuus on Giuseppe Verdin Aida. Se on mahtava ja näyttävä suurteos, mutta myös herkkä ja intiimi kertomus egyptiläisen sotapäällikön ja etiopialaisen orjan välisestä kielletystä rakkaudesta.

  W.A.Mozartin Taikahuilu puolestaan sisältää sekä viihdettä, romantiikkaa, jännitystä että komiikkaa. Tämä kertomus prinssistä ja prinsessasta sisältää monisyisen tarina hyvän ja pahan taistelusta ja se sopii koko perheelle.

  Giacomo Puccinin Madama Butterfly’n musiikki on erityisen kaunista ja riipaisevan koskettavaa, kun taas traagisesta rakkaudesta kertova La Bohème sisältää Puccinin hienoimpia aarioita ja duettoja.

  Näiden edellä mainittujen lisäksi syksyn oopperaohjelmistossa ovat koomisen oopperan kestohitti Lemmenjuoma, Leevi Madetojan Pohjalaisia sekä kiehtova ja vahvasti psykologinen ooppera Die tote Stadt – Kuollut kaupunki.

  Kansallisoopperassa oopperat lauletaan pääosin alkukielellä. Lauletun esityksen seuraaminen käy kuitenkin vaivattomasti, sillä näyttämön yläpuolella sijaitsevassa tekstilaitteessa kulkee oopperan tarina suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Luettuaan käsiohjelmaan kirjoitetun juoniselostuksen ei tekstitystä edes tarvitse seurata jatkuvasti.

Oopperaa myös Porissa, Vaasassa ja Tampereella

  Porin Ooppera esittää Promenadisalissa 18. ja 20.11.2010 Jouni Kaipaisen 5–15-vuotiaille suunnatun Hämäränmaassa-oopperan. Pääosassa on porilainen 11-vuotias Verneri Virta. Ooppera tehdään Porin Ooppera ry:n, Pori Sinfoniettan ja Palmgren-konservatorion yhteistyönä ja Opetusministeriön ja Satakunnan taidetoimikunnan tuella.

  Tammikuussa 2011 Vaasan Ooppera esittää Ilkka Kuusiston säveltämää lotta-aiheista oopperaa Isänmaan tyttäret, joka on kunnianosoitus pohjalaisten lottien työlle. Talvi- ja jatkosotien vaiheisiin sijoittuvassa oopperassa kansakunnan kohtalonvuodet nähdään naisten silmin ja eletään heidän kauttaan. Tärkeäksi teemaksi nousee naisten välinen ystävyys; sen avulla jaksettiin, ja sodan varjossa versoi usko parempaan tulevaisuuteen.

  Tampere Ooppera esittää maaliskuussa Tampere-talossa W.A. Mozartin Taikahuilu-oopperaa. Kaksinäytöksisen oopperan esityskieli on suomi. Esiintyjinä ovat Jaakko Ryhänen, basso, Gabriel Suovanen, baritoni, Jussi Myllys/Dan Karlström, tenori, Marjukka Tepponen, sopraano, Jorma Hynninen, baritoni, Mia Heikkinen, sopraano ja Hanna-Leena Haapamäki, sopraano. Mukana on myös Tampereen Oopperan kuoro ja Tampere Filharmonia.

Mikkelissä jälleen Hanget soi

  Mikkelin kaupunginorkesterin ympärille luotu talvinen Hanget soi -festivaali täydentää kaupungin vuotuista musiikkitarjontaa. Alkujaan elokuvamusiikin ympärille rakentuneesta kokonaisuudesta on kehittynyt kaksi helmikuun viikonloppua käsittävä, nykyisenlainen kamarioopperan ja yllätyskonsertin paketti. Alusta lähtien ohjelmaan ovat kuuluneet myös pienimuotoiset näyttelyt ja tapahtuman musiikkiantia syventävät luennot.

  Orkesterin toiminnanjohtaja Helinä Tepposen mukaan vuoden 2011 festivaalilla vuorossa ovat nuoret suomalaiset laulajat ja oopperantekijät. Juhlien päätuotanto on kamarioopperaversiona kuultava Ruggiero Leoncavallon (1858–1919)”La Boheme”, joka tässä muodossaan kuullaan ja nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa. Teoksessa eletään neljän taiteilijaystävän iloissa ja suruissa napakan yhteiskunta-kritiikin maustamana. Miten rakkaudelle käy kun rahaa ei ole…

  Samoihin teemoihin oman aikamme näkökulmasta pureutuu itävaltalaisen säveltäjä Olga Neuwirthin näyttämöoratorio ”Aufenthalt – Oleskelu”. Oratorio pohjautuu Nobel-palkitun Elfriede Jelinekin tekstiin. Oopperan ja oratorion johtaa italialainen Massimo Lambertini ja ohjauksista vastaa Tommi Kainulainen.

  – Lambertini on tuttu mies Mikkelin produktioissa jo aiemmilta vuosilta ja kotimaassaan monien oopperatalojen tuotannoissa, valaisee Tepponen.

  Yllätyskonsertilta osataan jo odottaa paljon. Vuonna 2007 Kauko Röyhkä ja Mikkelin jousisoittajat loivat kokonaan uuden musiikin alalajin, chamber-rock’in. Viime talven Hanget soi -tapahtumaan oli tilattu säveltäjä Jan-Mikael Vainiolta konsertto beatboxaajalle ja jousiorkesterille. Toisena riemun aiheuttajana salissa hääri dj Bunuel, joka toi Mozartin musiikin oman aikamme äänimaailmaan.

  – 2011 tulee olemaan näiden kahden edeltävän vuoden yhdistelmä - jälleen ollaan luomassa uudentyyppistä musiikkia, tällä kertaa on kysymyksessä chamber blues, kertoo Helinä Tepponen arvoituksellisesti.

  – Mr. Blues, Pepe Ahlqvist on konsertin säveltäjä ja solisti, Jan-Mikael Vainio paneutuu bluesin virittämiseen kamarimusiikin kaapuun. Hän jos kuka sen taitaa, koska tuntee niin bluesin syvimmän olemuksen kuin Mikkelin soittajiston jo vuosien ajalta, hehkuttaa Tepponen tulevaa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »