Nro 4-2010
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä

Reissun päällä

Olutta ja oopperaa

  ”Kyllä mä olen enemmän niin kuin taidemusiikin ystävä, tykkään enemmän Tapani Kansasta ja sellasista”. Keski-iän jälkipuoliskolle ehtinyt rouvashenkilö kukkakuvioisessa leningissään selosti musiikkimakuaan ystävättärelleen. Oli meneillään Naantalin kamarimusiikkijuhlien konsertin väliaika. Illan esiintyjä oli lauluyhtye Rajaton. Konsertin ohjelmisto liikkui popin ja jatsin rajamailla.

  ”Jos tulee käyttöesine, se on käsityötä. Jos tulee jotain hyödytöntä, se on taidetta”. Seppä arvioi tuotoksiaan takoessaan punaisena hehkuvaa rautaa pajallaan. Kuopion taidemuseon näyttelyssä esiteltiin rakentamista ja asumista eri ympäristöissä ja eri puolilla maailmaa. Presidentti Halonen otti kesäksi Kultarannan puutarhaan suuria teräksisiä veistoksia kävijöiden ihmeteltäväksi.

  Pori Jazz nosti lavalle 80-luvun rokkaribändi Toton, Saaristomeren Kipparijazzissa esiintyi Tommi Läntinen ja Vesa-Matti Loiri kapusi lavalle Turun Ruisrockissa.

  Kotimaiset konserttijärjestäjät, teatterit, taidelaitokset ja käsityöläiset ovat onnistuneesti uskaltaneet kaataa eri musiikkilajien, taidemuotojen ja viihteen raja-aitoja. Kaikki tämä on koitunut kotimaassa matkailevan kulttuurin ja viihteen ystävän hyödyksi ja iloksi. Taidenäyttelyyn uskaltaa mennä kesämekossa tai shortseissa ja oopperamusiikkia voi kuunnella puistossa juoden olutta suoraan tölkistä.

  Minkä ihmeen takia pitäisi erottaa taide ja käsityö, kun voidaan puhua taidekäsityöläisestä. Myös taiteen ja viihteen keinotekoinen erotteleminen on turhaa. Useimmat kotimaiset esiintyjät kutsuvat itseään viihdetaiteilijoiksi. Viihdekulttuuri on käyttökelpoinen sana.

  Viihteen tarkoitus on tuottaa ihmisille mielihyvää. Samaa tunnetilaa pyrkii luomaan myös taide. Urheilu ja jopa joukkotiedotusvälineet luokitellaan viihteeksi. Urheilun viihteellisyyttä olisin tosin kyseenalaistanut kuumana heinäkuun päivänä Turun Paavo Nurmen maratonin kuivettuneita maaliintulijoita katsellessani.

  Kulttuuri ja sivistys katsotaan samaa tarkoittaviksi asioiksi. Kun viihteen ja kulttuurin rajaa ei enää tarvitse vetää, on luvallista mennä itseään sivistämään niin oopperaan kuin karaokebaariinkin. Stand up –koomikon naurattavat tarinat ovat kulttuuritarjontaa siinä kuin Volter Kilven Alastalon Salissa –kirjan lukeminenkin.

  Helpottava asia, eikö totta? Kotimainen kulttuurimatkailija löytää tällä periaatteella satoja ja tuhansia uusia viihde- ja taidematkailukohteita.

  Matti puukotti Merviä ja sai vankilatuomion, kerrottiin iltapäivälehden verkkosivuilla. Tämä tieto oli luettavissa osastolta ”viihde”.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »