Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, käsityö, taide, lahja, Rustoopuori, Amfora, lasiateljee, Jokipiin Pellava, tehtaanmyymälä

KÄSITÖIDEN Etelä-Pohjanmaa

Kulttuuriperintö
taipuu käsityöksi, osa 1.

Pohjalaisesta perinteestä ja vahvasta kulttuuriperimästä ammentaa suuri joukko eteläpohjalaisia käsityöläisiä, joiden käsissä erilaiset materiaalit taipuvat käytännöllisiksi, kauniiksi ja persoonallisiksi taide-, lahja- ja käyttöesineiksi. Käsityöpuotiin ei voi mennä pistäytymään vaan käyntiin kannattaa varata aikaa – siinä määrin kiehtovaa on värien, muotojen ja tarinoiden kirjo pohjalaisissa käsitöissä. Tee tuttavuutta pohjalaisten käsityö- ja taidekohteiden kanssa, ja anna elämyksiä kaikille aisteille!


Rustoopuorista ratkaisu tuliaispulmiin

  Rustoopuorista Seinäjoella, Kaarakan talossa löytyvät tuliaiset helposti. Käsityö- ja lahjatavaramyymälässä esillä on monipuolisesti pohjalaistuotteita kuten kansallispukuja, käsitöitä ja lahjatavaroita sekä tarvikepaketteja ja materiaaleja niille, joita käsityökutina ei jätä rauhaan matkallakaan. Kaikki tuotteet ovat taatusti kotimaisia ja paikallisten käsityöläisten tekemiä.

  Lahjatavaroiden ja käsitöiden myymisen lisäksi Rustoopuori järjestää käsi- ja taideteollisuusalan näyttelyitä. Liikkeen kanssa samassa talossa sijaitsee myös Kaarakan taitokeskus. Taitokeskuksien myymälöitä myös muualla maakunnassa kuten Ähtärissä, Alavudella, Kauhajoella, Isokyrössä ja Lapualla.

Amfora – kauneutta ja käytännöllisyyttä

  Muotoilija Päivi Ritaniemen suunnittelemat Amfora-tuotteet valmistetaan taiteilijan kotipaikkakunnalla Seinäjoella, missä sijaitsee myös tuotteita esittelevä Amfora Galleria ja niitä myyvä tehtaanmyymälä. Amfora Galleriassa onnistuu huvin ja hyödyn yhdistäminen: nautiskele kauniista esineistä ja tee samalla hyviä tuliaishankintoja – molemmat onnistuvat saman katon alla. Vaikka Amfora-tuotteet ovat kauniita, parhaimmillaan ne ovat ahkerassa käytössä. Witroposliiniset Amfora-tuotteet on luotu arkipäivän esineiksi; siksi ne kestävät myös astianpesukoneen ja mikroaaltouunin. Tuotteiden kantavia ajatuksia ovat ilo, toimivuus ja ajatus – kaikki ominaisuuksia, joita odottaa myös hyvältä lomalta. Miksi et antaisi hyvän loman näkyä myös ostoksissasi?

Lumoudu lasista

  Lasin ihmeelliseen maailmaan pääsee tutustumaan Minna Tuohisto-Kokon lasiateljeessa Ilmajoella. Vuodesta 1989 asti lasitaiteilijana toimineen Tuohisto-Kokon teokset syntyvät voimakkaista väreistä, pienistä asioista ja suurista tunteista. Taiteilijan graafisissa ja melko pelkistetyissä töissä värit elävät ja valo ja varjo käyvät leikittelevää vuoropuhelua.

  Minna Tuohisto-Kokko valmistaa lasimaalauksensa perinteisillä menetelmillä, käyttäen lähinnä lyijylasitekniikkaa. Myös tiffany- ja lasimosaiikit kuuluvat taiteilijan valikoimiin. Tuohisto-Kokko valmistaa lasimaalauksia tilauksesta yksityisasiakkaille, yrityksille ja yhteisöille ja tuotteita on saatavina myös liikelahjoiksi. Tilaustöiden ja liikelahjojen lisäksi näyttelytoiminta kuuluu oleellisena osana Tuohisto-Kokon toimintaan.

  Maatilan idyllisessä pihapiirissä sijaitsevassa lasiateljeessa kävijä löytää persoonalliset ja tyylikkäät lasiriipukset sekä lasikorvakorut, joiden lisäksi esillä on jatkuvasti uusiutuva valikoima taiteilijan erilaisia lasituotteita. Tuohisto-Kokko pitää myös lasikursseja, joilla perehdytään erilaisiin lasitekniikoihin. Kurssin aikana oppilas suunnittelee itse lasityön ja valmistaa sen valitsemallaan tekniikalla. Lasiateljee toimii taiteilijan työtilana sekä opetus- ja näyttelytilana ja tarjoaa mielenkiintoisen käyntikohteen, jossa on mahdollisuus tutustua lasitaiteen kiehtovaan maailmaan. Ryhmille on tarjolla erilaisia valmispaketteja.

Pitkiä pellavia, pitkillä perinteillä

  Jokipiin Pellava on valmistanut aitoja suomalaisia pellavatekstiilejä jo 90 vuoden ajan. Vuodesta 1920 asti toimineen perheyrityksen erikoisosaamista ovat pellavafroteen kutomisen lisäksi erilaiset kylpytekstiilit, keittiö - ja kattaustekstiilit, logo- ja nimibrodeeraukset.

  Jokipiin Pellavan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. kylpypyyhkeet, lannevaatteet, kylpytakit, pesimet ja laudeliinat. Sauna- ja kylpytuotteiden lisäksi yritys valmistaa sisustustekstiilejä kuten pöytä- ja lautasliinoja, kattausliinoja ja tabletteja sekä yleis- ja keittiöpyyhkeitä, esiliinoja ja patalappuja.

  Juhlavuosi 2010 tarkoittaa Jokipiin Pellavassa työn juhlaa. 90-vuotista yritystoimintaa juhlistetaan mm. avoimien ovien päivillä tehtaanmyymälässä Jalasjärvellä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »