Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Lapuan Kankurit, Lintukoto, Lennol, Iisakki Järvenpään puukkotehdas, tekstiili, käsityö, tekstiili, sisustus, keramiikka, puukko, tehtaanmyymälä

KÄSITÖIDEN Etelä-Pohjanmaa

Kulttuuriperintö
taipuu käsityöksi, osa 2.

Pohjalaisesta perinteestä ja vahvasta kulttuuriperimästä ammentaa suuri joukko eteläpohjalaisia käsityöläisiä, joiden käsissä erilaiset materiaalit taipuvat käytännöllisiksi, kauniiksi ja persoonallisiksi taide-, lahja- ja käyttöesineiksi. Käsityöpuotiin ei voi mennä pistäytymään vaan käyntiin kannattaa varata aikaa – siinä määrin kiehtovaa on värien, muotojen ja tarinoiden kirjo pohjalaisissa käsitöissä. Tee tuttavuutta pohjalaisten käsityö- ja taidekohteiden kanssa, ja anna elämyksiä kaikille aisteille!


Lapualaista laatua

  Suomalaisilta pellavapelloilta ammentaa myös lapualainen Lapuan Kankurit, joka valmistaa skandinaavisen kodin tunnelmaan sopivia ja laadukkaita tekstiileitä. Lapuan Kankurit haluaa olla mukana modernin ihmisen arkipäivässä, silti perinteitä ja juuriaan kunnioittaen.

  Kaikki Lapuan Kankureiden tuotemerkillä varustetut tekstiilit suunnitellaan, valmistetaan ja viimeistellään omassa kutomossa Lapualla. Omat suunnittelijat ja kutojat takaavat sydämellä tehdyn työn ja suomalaisen laadun. Lopputulos on käsin kosketeltavissa Lapuan Kankureiden keittiö-, sauna- ja sisustustekstiileissä. Tehtaanmyymälästä Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa Lapualla löytyy kestävät ja kauniit kotiin viemiset!

Kaunista kuin Lintukodossa

  Vierailu savipaja Lintukotoon Lapualla on retki ihanien tavaroiden kauppaan, jossa hypistelyä ei voi välttää ja silmä eksyy aina uusiin herttaisiin sisustustavaroihin.

  Lintukoto tarjoaa laajan valikoiman värillisiä kattauslaseja ja maljakoita, keramiikkatuotteita ja sisustustavaroita sekä monipuolinen valikoima kodin tekstiilejä. Luonnosta, tarinoista ja pohjalaisesta kulttuurista kumpuavat keramiikkatyöt hellyyttävät, naurattavat ja ihastuttavat ja henkivät herkkää tunnelmaa.

  Lintukodon löytää idyllisestä maatalomiljööstä, jonka pihapiirissä yhdistyvät suloisella tavalla vanha ja uusi rakennuskanta sekä monipuolinen puutarha viehättävine vesialtaineen. Edulliset ostokset ja oivalliset elämykset toteutuvat Lintukodossa.

Kylie Minogue Jalasjärvellä. Oikeesti!

  Perinteisiin ja vankkaan kokemukseen perustaa toimintansa myös jalasjärveläinen Lennol, jonka sisustustekstiilit ja pehmusteet ovat olleet osa suomalaista huonekaluteollisuutta jo 1960-luvulta lähtien.

   Huonekaluteollisuuden lisäksi Lennol tarjoaa ostettavaa myös yksityiselle kuluttajalle. Yrityksen muhkea sisustustekstiilivalikoima sisältää mm. päiväpeitteitä, verhoja, sisustustyynyjä, liinavaatteita ja kattaustekstiilejä. Yrityksen tehtaanmyymälä sen kotipaikkakunnalla Jalasjärvellä on kodinsisustajan taivas: oman tuotannon lisäksi saatavana on Lennolin maahantuomaa Kylie Minoguen suunnittelemaa Kylie At Home -mallistoa.

Kauhavan rauta ei ruostu

  Perinteisen puukkojunkkaripitäjän mainetta pitää yllä kauhavalainen Iisakki Järvenpään puukkotehdas. Järvenpään pajasta lähtevät maailmalle niin pohjalaiset perinnemallit kuin kalapuukot, erä-, työ- ja askartelupuukot kuin pöytäveitsetkin.

  Iisakki-puukkoja on valmistettu vuodesta 1879 lähtien, ja se on edelleen se aito ja oikea vaihtoehto sille, joka arvostaa perinteitä, ammattitaitoa ja aitoja materiaaleja. Itseoppineen puukkosepän näkemys on aikojen saatossa muuttunut arvostetuksi perinnöksi: Järvenpää alkoi ensimmäisenä käyttää puukoissaan veriuraa, jonka muut valmistajat myöhemmin kopioivat myös omiin malleihinsa..

  Iisakki Järvenpään elämäntyöhön ja hänen jälkeensä jättämään perintöön voi tutustua Kauhavalla puukkotehtaan tehtaanmyymälässä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »