Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki, Alvar Aalto, Lakeuden Risti

Etelä-Pohjanmaan pääkaupungissa

Keskus kuin koru

Maamme kuuluisin arkkitehti Alvar Aalto on jättänyt osan taiteellisesta perinnöstään Etelä-Pohjanmaan pääkaupungille Seinäjoelle. Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus kaupungin keskustassa on Aallon moderni ja rohkea näkemys, joka on yksi maailman merkittävimmistä arkkitehtuurisista saavutuksista.


  Hallinto- ja kulttuurikeskukseen kuuluvat viisi rakennusta: kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja teatteri. Ensimmäisenä kohteista valmistui kirkko, ”Lakeuden Risti”, vuonna 1960. Täydelliseen asuunsa kokonaisuus muodostui vuonna 1987, kun kaupunginteatteri sai lopullisen muotonsa.

Ristin juurella

  Lakeuden Risti on todennäköisesti Aallon Seinäjoelle suunnittelemista rakennuksista kuuluisin. Kirkkosali on muodoltaan katedraalikirkko ja salin kaventuminen alttarille päin sekä lattian viettäminen samaan suuntaan luovat sisälle tullessa vaikuttavan näkymän. 65 metrin korkeuteen kohoava kirkon ristin muotoinen torni näkyy maamerkkinä pitkälle ja toimii kaupungin symbolina. Tornin juurella sijaitseva vesiallas veistoksineen on niin ikään Aallon käsialaa, samoin kuin kirkon sisustus ja kappelin lasimaalaus.

Hallinnon ytimessä

  Kaupungintalon, joka valmistui vuonna 1962, julkisivuja hallitsee pilarihalli, joka johtaa sisään taloon. Tunnistettavan leiman talon ulkonäölle antavat tummansinisin posliinisauvoin päällystetyt seinät. Kaupungintalon erikoisuus on epäsymmetrinen kaupunginvaltuuston istuntosali, joka kuvastaa valtuuston merkitystä kunnallisena päättäjänä ja antaa rakennukselle monumentaalisuutta. Istuntosalia käytetään myös konserttisalina.

  Valtion virastotalo täydentää hyvin Aaltomaista kokonaisuutta alueen länsipäädyssä. Valkoinen, rapattu ulkopinta sulkee sisälleen mm. käräjäsalin.

Kulttuuria kulttuuriperinnössä

  Vuosina 1964–1965 rakennettu kirjastorakennus rajaa hallinto- ja kulttuurikeskusta etelän puolella. Rakennuksen persoonallinen, viuhkamainen kirjastosali luo avaria näkymiä käyttäjälle ja keventää sopivasti kirjastotalon muuten muurimaista massaa.

  Kaupunginteatterin piirustukset Aalto valmisti jo vuonna 1969, mutta rakennus valmistui vasta vuonna 1987, kun arkkitehti Elissa Aalto päivitti ne vastaamaan nykyaikaisen teatteritoiminnan vaatimuksia. Teatteritalon julkisivu on valkoista posliinisauvaa. Teatterin lämpiössä on esillä viisi Aallon kuuluisaa puuntaivutustyötä sekä Alvar Aallon ja Aino Aallon suunnittelemien lasien kokoelma, jossa on yli 200 lasitaideteosta. Koko sisustus valokatkaisimia ja lamppuja myöten on Aallon käsialaa.

  Aallon rakennusten ainutlaatuista kokonaisuutta täydentää kirjaston, teatterin ja kaupungintalon väliin jäävä graniittikivetty sisäpiha eli Kansalaistori.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »