Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, kesäteatteri, Törnävän kesäteatteri, Teatteri Lapua, Harrastajateatterikesä

Etelä-Pohjanmaan teatterikesä


Törnävän kesäteatterissa Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Kuva: Johanna Tirronen

Kesä tulee teatteriin

Suomalaisen kesän kruunaa teatteri. Lämpimissä kesäilloissa suomalaiset harrastajat ja ammattilaiset nousevat lavoille kautta maan – niin myös Etelä-Pohjanmaalla, jossa tulevaa kesää vietetään niin humoristisissa kuin katkeransuloisissakin tunnelmissa.


Musiikin tahtiin Törnävällä

  Törnävän kesäteatterissa nähdään tänäkin kesänä kaksi tuotantoa, toinen koko perheelle, toinen aikuisille. Koko perheen näytelmäksi teatteria pyörittävä Törnävän Kesäteatteriyhdistys ry on valinnut Astrid Lindgrenin kirjoittaman ja musiikkinäytelmäksi sovitetun koskettavan klassikon Veljeni Leijonamielen – tarinan veljeydestä, rohkeudesta, itsensä voittamisesta ja rakkaudesta.

  Haikeansuloinen näytelmä kertoo kahdesta veljeksestä, Joonatanista ja Korpusta, jotka maanpäällisen elämänsä jälkeen päätyvät Nangijalaan, maahan, jossa eletään tarujen ajassa ja pelätään lohikäärmeitä. Nangijalassa veljekset joutuvat taistelemaan koko maata tyrannisoivaa Tengiliä vastaan, ja joutuvat hurjiin seikkailuihin.

  Musiikkipitoinen on myös Törnävällä nähtävä aikuisten näytelmä, suosikkimusikaali Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, jossa 1900-luvun alun Moldaviaan sijoittuvan rakkaustarinan musiikista vastaa live-orkesteri.

Hulvatonta menoa Lapualla

  Teatteri Lapuan lavalla luotetaan kotimaiseen – Vanhan Paukun kesäteatterissa nähdään kaksikin kotimaista tekstiä. Jussi Kylätaskun kirjoittama klassikkokomedia Mies joka ei osannut sanoa ei kutittelee nauruhermoja Lapualla Antti L.J. Pääkkösen ohjaamana.

  Draamafarssi Kiviä taskussa on kerännyt innostuneita yleisöjä jo vuodesta 2002 lähtien teattereissa niin meillä kuin maailmallakin. Irlantilaisen Marie Jonesin näytelmää on Suomessa esitetty Helsingissä, Tampereella, Kokkolassa.. ja nyt Lapualla. Kiviä taskussa on tarina Jakesta ja Charliesta, kahdesta irlantilaisesta maalaishepusta, joiden unelmat ovat elämää suurempia. Miesten kotikylään tulee elokuvaryhmä Hollywoodista, ja yhtäkkiä haaveiden toteutuminen on lähempänä kuin koskaan.

Teatterin toivot Seinäjoella

  Jo 37:ttä kertaa järjestettävä Harrastajateatterikesä kokoaa teatterin harrastajat Seinäjoelle 27.–29.8.2010. Harrastajateatterifestivaali on avoin katselmus kaikille harrastajateatteriryhmille, ja kaikki katselmukseen valitut ryhmät saavat palautteen esityksestään ammattitaitoiselta raadilta. Seinäjoella koulitaan siis tekijöitä, jotka jatkossakin tuottavat suomalaisille kesänautintoja kulttuurin saralla!

  Harrastajateatterifestivaali palvelee sekä teatterin tekijöitä että yleisöä. Ryhmille katselmus on erinomainen tilaisuus tuoda esityksensä uuteen tilaan, saada vaikutteita ja ideoita ja luoda uusia kontakteja muihin suomalaisiin teatterin tekijöihin. Yleisölle festivaali on luonnollisesti oiva tilaisuus päästä nauttimaan kulttuurista ja saada kokonaiskuva Suomen korkeatasoisen harrastajateatterikentän osaamisesta.

  Katselmukseen osallistuu yhdeksän esitystä, jotka kaikki omalla tavallaan pohtivat nykyaikaa sekä sen haasteita ja riemuja.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »