Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Syksy ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Kauhajoki, Ruokamessut, ruokamessut

Ruokamessut Kauhajoella, Pohjalaistalo Hämeshavusessa 3.-5.9.2010Kauhajoen Ruokamessuilla juhlavuosi

Kauhajoen ruokamessut on 20 vuodessa kasvanut pienestä ruokatapahtumasta mittavaksi messutapahtumaksi, jossa vuosittain vierailee keskimäärin 15 000 kävijää.


  Ruokamessut nostavat esille maaseudulla tuotettua puhdasta ruokaa. Päähuomio Ruokamessuilla on pienten ja keskisuurten elintarviketuottajien tuotteissa. Tarjolla on laadukkaita kotimaisia ja lähellä tuotettuja herkkuja; marjoja ja kasviksia, viljatuotteita sekä liha- ja kalajalosteita.

  Ensimmäiset Ruokamessut järjestettiin 1991, jolloin se oli Ruokaa Käsityönä –projektin päätöstapahtuma. Pienten elintarvikeyritysten tuotteita esille tuovan hankkeen onnistumisesta kertoo se, että projektissa mukana olleista noin 40 on perustanut oman yrityksen, jotka toimivat edelleenkin. Messutapahtumakin oli onnistunut, joten sekä näytteilleasettajien että yleisön pyynnöstä messut järjestettiin myös seuraavana vuonna. Siitä lähtien ne on järjestetty joka vuosi. Monet entiset kauhajokiset tulevat Ruokamessuille tapamaan kerralla vanhoja tuttuja ja kotiseudun väkeä.

Hämes-Havusessa oma tunnelmansa

  Nykyään juhla- ja kokouspaikkana toimiva Hämes-Havunen sijoittuu valtakunnallisesti arvokkaalle Hyypänjokilaakson maisema-alueelle, Kyrönjoen latvajoen varrelle. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Hämes-Havusen talonpoikaiskartano pihapiireineen täyttyy näytteilleasettajista ja messuvieraista. Messuille on helppo tulla Kauhajoen keskustan alueelta messubussilla ilmaiseksi tai sitten omalla autolla perille asti.

  – Vahvuutemme on juuri ainutlaatuinen ympäristö, sanoo messupäällikkö Kirsti Vuori. Hämes-Havusen tilan mies- ja karjapihaan jakautuva kahden umpipihan kokonaisuus on edustavaa 1800-luvun eteläpohjalaista talonpoikaisarkkitehtuuria. Asuinrakennuksista kaksikerroksinen isotupa on rakennettu 1827 ja pikkutupa 1860-luvulla. Kolmannelta sivulta pihaa rajaa pitkä aittarivi. Karjapihan eli tarhan sivuja rajaavat eläinsuojat ja lato. Umpipihan ulkopuolella on sauna, paja ja kaksi aittaa.

  Messujen ajaksi pihapiiriin pystytetään lisäksi näyttelyteltat, ulkopaikkoja ja ohjelmateltta kahvioineen.

  – Näillä messuilla vallitsee erilainen henki ja fiilis, Hämes-Havusen rauhallinen ja historiallinen tunnelma, kuvailee Vuori.

Myyntiä ja maistiaisia

  Kauhajoen Ruokamessut tunnetaan ennen kaikkea erilaisista, mutta myös laadukkaista ja hyvistä tuotteistaan. Ruokamessuilta voit ostaa herkkutuotteita kotiin, löytää uusia makuelämyksiä ja maistella. Maistelu on olennainen osa messuvierailua. Juuri maistattamisen kautta monet pienet tuottajat saavat uusia käyttäjiä ja suosittelijoita tuotteilleen.

Messuohjelmaa

  Ruokamessuilta saa myös tietoa elintarvikealasta ja -tuotteista. Vuosittain vaihtuva teema tuo lisämaustetta messuohjelmaan. Teemoina ovat olleet aikaisempina vuosina mm. suomalainen ruoka maailman maustein, yrttien monipuolinen käyttö kotikeittiöissä, arjen juhlaa pienellä vaivalla, molekyylikokkauksen salat sekä ruokamyyttien murrot. Teemaa on tuotu esille asiantuntijoiden avulla niin messukeittiön näytöksissä kuin elämyksellisissä ruokanäytelmissä. Tänä vuonna teemana on ”Tuoreita makuperinteitä”.

  Ohjelmateltassa on kokkaamisnäytöksiä, joissa alueen ammattilaiset esittelevät osaamistaan. Ohjelmassa on myös erilaisia ruokaan liittyviä tietoiskuja. Maistuvien elintarviketuotteiden lisäksi messuyleisö voi tutustua pienelintarviketuotannon koneisiin, laitteisiin ja palveluihin. Esillä on myös laadukkaita kotimaisia käsitöitä. Messualueella nautitaan ruuan lisäksi viihteestä ja viihdytään pitkään.

Uutuustuotekilpailu

  Ruokamessujen 20-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen vanhin vuosittainen ruoka-alan suurtapahtuma järjestää kotimaisille pienille ja keskisuurille ruokayrittäjille suunnatun Uutuustuotekilpailu 2010:n, jonka toteutuksesta vastaa Foodwest Oy.

  Toteutuksessa mukana ovat Kauhajoen kaupunki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Suupohjan ammatti-instituutti ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti Seinäjoelta. Kilpailuun osallistuvat tuotteet on arvioitu huhtikuun lopussa ja finalistit valitaan toukokuun aikana. Voittaja julkistetaan Ruokamessujen avajaisissa 3.9.2010.

  Viisi vuotta sitten, Kauhajoen Ruokamessujen 15-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyyn ensimmäiseen Uutuustuotekilpailuun ilmoitettiin lähes 40 tuotetta.

  Vuosien mittaan Kauhajoen Ruokamessuista on kehittynyt merkittävä maakunnallinen kotimaisen elintarvikealan esittelytilaisuus, mutta myös sosiaalinen tapahtuma.

  – Kun on kerran tullut Kauhajoen Ruokamessuille, tulee aina, hehkuttaa Kirsti Vuori.

  – Monille on tullut tavaksi hankkia messuilta ryynejä ja muita tuotteita koko vuoden varasto, aina seuraaviin Ruokamessuihin asti.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »