Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Suupohja, Teuva, sauna-ajot, sauna, siirrettävät saunat, Lada-sauna

Miten saadaan 11 suomalaista mahtumaan yhtä aikaa puhelinkoppiin? Tekemällä siitä sauna!


Sauna-ajot on pientä yleisön parkkimaksua lukuun ottamatta ilmaistapahtuma.

Saunasta toiseen Teuvalla

Maaliskuussa sai elokuvateattereissa ensi-iltansa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro –dokumenttielokuva, jossa suomalainen mies puhuu tunteistaan saunassa. Kehutussa elokuvassa nähdään muun muassa puhelinkoppi-, puimuri ja Saab-96-saunat. Nämä ja monet muut erikoiset saunat voi nähdä Teuvalla lauantaina 7.8.2010. Silloin saunat, saunojat ja muut saunojen ystävät kerääntyvät Luonto-Parraan uimalammen rannalle viidensiin Siirrettävien saunojen kokoontumisajoihin.


Valitse oma suosikkisi

  Antaako parhaat löylyt puhelinkoppi, leikkuupuimuri vai Lada-sauna? Mielikuvituksellisia vaihtoehtoja riittää, sillä viime vuonnakin sauna-ajoissa oli 47 erilaisia siirrettävää saunaa.

  – Edellytämme osallistujilta vain kolmea asiaa: saunan pitää olla siirrettävä, sillä pitää olla oma energialähde ja sinne pitää mahtua vähintään yhden ihmisen saunomaan, kertoo Eija Sievi-Korte Siirrettävien saunojen kokoontumisajot ry:stä.

  Ahkerimmat saunojat käyvät jokaisessa saunassa. Sievi-Kortteen mukaan kuitenkin muutamat kunnon löylyt ehtii päivän mittaan ottaa korkeintaan 15 saunassa. Pääosa saunoista on puulämmitteisiä, mutta mukana on ollut kaasu- ja sähkökiukaitakin.

Lada-sauna ja muita erikoisuuksia

  Eija ja Tero Sievi-Korte osallistuvat tapahtumaan kahdella siirrettävällä saunalla, joista toinen on neljän hengen Lada-sauna ja toinen on kymmenen hengen leikkuupuimurisauna. Saunat kuljetetaan Teuvalle hinaamalla. Lada-sauna on rakennettu farmari-Ladasta vuonna 2003 Ähtärissä. Ladan katolla on koppi, joten se herättää varmasti mielenkiintoa muissa tielläliikkujissa, kuten kaikki siirrettävät saunat. Lada-saunan kiuas on sijoitettu apukuskin paikalle ja sen lämmitys hoituu takaovesta. Saunaan noustaan peräluukun kautta ja saunassa istutaan Ladan katolla. Jalat näkyvät hupaisasti Ladan ikkunoista.

  – Saunomme kesällä kotonakin Lada-saunassa, se on oma suosikkini, kehuu Eija ja lähettää samalla terveisiä saunanrakentajille Ähtäriin.

  Leikkuupuimurisaunan ideoi naapurin isäntä, Harri Nisula vuonna 2006. Sen varusteisiin kuuluvat myös suihkukaappi, led-valot sekä pyyhkeenkuivatin.

  – Helsingin Sanomien toimittajan mukaan leikkuupuimurisauna on ”virkamiesmäinen”, kertoo Sievi-Korte.

  Naapuri Harri Nisula on edelleen innostunut siirrettävistä saunoista. Hän on tulossa sauna-ajoihin puhelinkoppisaunan kanssa, jossa kiuas ja piippu ovat kätevästi ovessa. Puhelinkoppisauna on tarkoitettu korkeintaan kahdelle saunojalle, mutta kyllä sinne on enemmänkin sisään saunojia pyrkinyt.

Ohjelmaa saunomisen lomassa

  Sauna-ajojen ohjelma alkaa lauantaina 7.8. klo 12. Tapahtuman avauksen jälkeen ohjelmassa on musiikki- ja teatteriesityksiä. Saunojen esittelyn aloittaa tapahtuman pienin sauna. Vihtapisteessä voivat saunojat itse valmistaa vihtansa, ja vihtomisen sijaan vihtaa voi käyttää myös vihdanheittokilpailussa. Suositussa kisassa on omat sarjansa miehille, naisille ja lapsille. Muissa kilpailuissa haetaan parasta sauna-asua, vihtamestaria ja jopa saunarunoa.

  Niin pieniä kuin suurempiakin osallistujia kiinnostaa varmasti Matti Nysä, eli Osku Pienimäki, joka nousee esiintymislavalle päivän mittaan kaksi kertaa. Kuten kaikilla suurilla tähdillä, Matti Nysällekin on järjestetty esityksen lämmittelijöitä paikallisista esiintyjistä.

Koko perheen tapahtuma

  Siirrettävien saunojen kokoontumisajot soveltuvat hyvin koko perheelle. Saunomisen lomassa voi virkistyä uimalammessa. Parramajan rannassa on grillikatoksia ja lapsille leikkikenttä. Parrassa on upeat ulkoilureitit ja kivipellot aivan lähellä, sauna-alueen yläpuolella. Alueelta löytyy myös caravan-alue.

  – Tämä on sellaista leppoisaa yhdessäoloa, toteaa Sievi-Korte. Näin siitäkin huolimatta, että tapahtumassa oli viime vuonna jopa 6 000 vierailijaa.

  – Sopu sijaa antaa. Ihmiset kiertävät alueella saunasta toiseen. Ei siinä tarvita mitään vuorojärjestelmiä, sillä saunavaihtoehtoja riittää. Eivätkä kaikki vierailijat sauno, vaan tulevat tänne vain katselemaan ja ihastelemaan erikoisuuksia sekä nauttimaan tapahtuman tunnelmasta.

Oma vesipullo mukaan

  Uimapuvun ja pyyhkeen lisäksi Sauna-ajoihin on syytä ottaa oma vesipullo mukaan. Tuntikausien saunomisesta tulee helposti nestehukka.

  Nälkä talttuu sauna-alueella, sillä Luovankylän latokaffiossa on myytävänä kahvia, teetä, mehua, pullaa ja piirakkaa. Alueelta saa myös lettuja ja jäätelöä sekä Kemijärven muikkuja. Ruokailumahdollisuus on Parramajalla, jossa on myös B-oikeudet. Kaikkien omien alkoholituotteiden tuonti tapahtumaan on kielletty.

  Saunominen hiljenee lauantaina vasta iltamyöhään. Vielä sunnuntainakin muutamat saunat lämpiävät klo 10 alkaen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »