Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Keski-Pohjanmaa, Kaustinen, kansanlääkintäkeskus, kansanparannus, jäsenkorjaus, terveysTerveysmatkailua Kaustisella

Kansanlääkintäkeskus on toiminut suomalaisen terveysmatkailukentän kärjessä jo pitkään. Kysyntä on voimakkaasti kasvanut, tilat laajentuneet ja tarjonta monipuolistunut. Majoittuvien ryhmien lisäksi myös päiväryhmille järjestetään tutustumiskierroksia. Talon esittelyn lisäksi ohjelmassa on jäsenkorjausdemonstraatio, jossa joku ryhmän jäsenistä pääsee kokeilemaan hoidon vaikuttavuutta. Kierroksen yhteyteen voidaan sopia myös ruokatarjoilu tai kahvitus.


  Terveysmatkailu on suurelta osin rentoutumista, hemmottelua ja hyvää oloa, mutta sen sisältö riippuu ennen kaikkea asiakkaasta itsestään. Terveysmatkailun teemat vaihtelevat palvelun tarjoajien painopisteiden mukaisesti.

  – Meiltä asiakas saa sopivia hoitoja tehokkaista käsittelyistä rentouttaviin ja hemmotteleviin hoitoihin, kertoo Kansanlääkintäkeskuksen hotellipäällikkö Maarit Rauma. Hänen mukaansa vain osa tulee hoidattamaan konkreettisia vaivojaan. Suuri joukko tulee ylläpitämään terveyttään, hemmottelemaan itseään, rentoutumaan ja yksinkertaisesti nautiskelemaan olostaan.

Monipuolinen hoitovalikoima

  Kansanlääkintäkeskuksen ainutlaatuisuus perustuu seudun voimakkaisiin kansanparannusperinteisiin. Niistä ammennetuin taidoin on yhdessä koululääketieteen ja täydentävien hoitomuotojen kanssa kehitetty laaja, lähes 20 hoitomuodon valikoima. Hoidoista ylivoimaisesti suosituin on Kaustisen perinteisiin pohjautuva jäsenkorjaushoito, jolla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Hoidon tehokkuudesta on näyttöä useista tieteellisistä tutkimuksista.

  – Hoitopakettiloma on kokonaisvaltainen kokemus, jossa hoitoja täydentävät sopiva liikunnallinen ohjaus, maukkaat ateriat, mukaansa tempaavat musiikki-illat sekä monet muut ohjelmat. Kaustisen hoitojen hyvä maine on täyttä totta ja kaikessa tekemisessä tuntuu se Kaustisen henki. Kaustiselle on mukava tulla, mutta vielä mukavampi on lähteä kotiin vaivojen jäätyä Kaustiselle, hehkuttaa Maarit Rauma.

Elin, kolmannen polven kansanparantaja

  Kansanlääkintäkeskuksen työntekijä Elin Slotte edustaa kolmatta jäsenkorjaussukupolvea. Sekä isoäidin isä että isoäiti olivat jäsenkorjaajia. Isä ei suvun perinnettä noudattanut, koska 1970-luvulla kansanparannuksen arvostus oli alimmillaan. Nyt kansanlääkintäperinteen arvostus on jälleen noussut, ja tarjolla on jopa alan koulutusta. Elin Slotte on tehnyt jäsenkorjauksia viiden vuoden ajan. Hän on peruskoulutukseltaan hieroja ja jatkanut sen jälkeen opintojaan Kaustisella.

  – Yleisimpiä jäsenkorjauksella hoidettavia vaivoja ovat selkä-, polvi-, niska ja olkapäävaivat, kertoo Elin.

  – Hoito on erittäin hellävaraista, koska se perustuu jäsenien luonnollisiin liikkeisiin ja niiden avulla tapahtuvaan nikamien suostutteluun omille paikoilleen, hän selvittää käsitellen samalla toimittajan rasituksessa kipeytynyttä polvea.

  Asiakkaiden kiinnostus kansanlääkintäperinteeseen on viime aikoina kasvanut. Maarit Rauma toteaakin, että terveysmatkailu on alana kasvanut nopeasti ja siitä on tullut jopa kotimaan matkailun uusi muotivirtaus.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »