Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Merenkurkku, Gastro Botnia, ruokailu, elämys, Reissaa & Syö

Merenkurkku hemmottelee vierailijoita ikimuistoisilla ateriaelämyksillä.


Gastronomiaa Konsulinnan kahvihuoneen tapaan.

Maistuvaa ruokaa

Merenkurkun alueella on keksitty resepti siihen, miten matkailijat hurmataan niin, että he varmasti palaavat takaisin yhä uudelleen. Unohtumaton ateriaelämys yhdistettynä muuten onnistuneeseen matkakokemukseen nostaa Merenkurkun matkailukohteena muiden yläpuolelle.


   Laadukkaiden ateriapalvelujen kehittämiseksi alueella käynnistettiin kolmivuotinen Reissaa & Syö -hanke, joka kestää ensi vuoden syyskuuhun saakka. Kysymys on raja-alueellisesta hankkeesta, sillä se kattaa Pohjanmaan lisäksi Ruotsin puolelta koko Västebottenin läänin. Reissaa & Syö -hankkeen myötä yrityksille on avautunut upea tilaisuus saada arvokasta asiantuntija-apua yritystoimintansa kehittämiseen. Koulutuksien ja tutustumiskäyntien kautta on jaettu hyödyllistä tietoa myös asiakaspalveluun ja isännyyteen, markkinointiin, raaka-aineisiin ja lähiruokaan liittyen. Hankkeeseen on lähtenyt mukaan jo yhteensä 45 jäsenyritystä, joista 30 toimii Suomessa. Niistä jokainen tarjoaa ruokaa jossain muodossa. Jäsenyritykset tunnistaa Gastro Botnia -tuotemerkistä.

  Unohtumaton ateriaelämys koostuu hyvästä ruoasta, paikallisista raaka-aineista, tarinoinnista, palvelusta ja ympäristöstä.

  – Tarinoinnilla tarkoitetaan sitä, että vierailijalle kerrotaan, mistä ruoka on peräisin eli miltä maatilalta liha tulee, mistä kala on pyydetty tai missä meijerissä juusto on valmistettu. Maatilamatkailussa tarinointi tulee esiin luonnostaan siinä, kun vierailijoille kerrotaan tilan historiasta, hankevetäjä Cisse Grönholm kertoo.

Mandariinipuiden keskellä

Grönholmin mukaan Merenkurkun alueelta löytyy lukuisia erittäin viehättäviä ruokapaikkoja, joissa voi kokea todellisia ateriaelämyksiä. Gourmet-aterian ystäville sopii ateriointipaikaksi Vaasan keskustassa sijaitseva kellariravintola Gustav Wasa, jonka erikoisuutena on seitsemän ruokalajin Tasting menu.

  Eksoottista tunnelmaa etsivät voivat suunnata Närpiössä toimivaan Lind’s Kök -tilausravintolaan, joka on ainutlaatuinen lasikasvihuoneravintola. Vierailijat voivat nauttia siellä alueen ruokaerikoisuuksista yrtti- ja viinirypäletaimien, tomaatti- ja kurkkutaimien, mansikoiden sekä mandariini- ja limepuiden ympäröimänä.

  Erämaatunnelmasta pitäville oikea paikka on Alahärmässä sijaitseva Matkailukeskus Hunurijärvi, joka on keskelle Etelä-Pohjanmaan peltolakeutta rakennettu lappimainen keidas. Omatekoisen erämaajärven rannoille ja saarille on rakennettu jykevästä kelosta viihtyisät tilat, joissa toimii 30-paikkainen tilausravintola.

Vanhanajan maalaismiljöö


  Vöyri-Maksamaan saaristossa sijaitsevan kodikkaan saaristotila Varpin viehättävässä vanhanajan maalaismiljöössä matkailijat pääsevät maistelemaan suomalaista kotiruokaa, kuten lihapullia, ahvenfileitä ja lohikeittoa. Pihapiiri muodostuu kahdesta entisöidystä 1800-luvun lopun hirsirakenteisesta maalaistalosta: Westerön talosta ja Svanin talosta.

  Westerön talon alakerrassa toimii kahvila ja siellä on majatalon ruokailutila. Svanin talo on varattu matkailijoiden yöpymistä varten. Rakennuksesta löytyy viisi majoitushuonetta, kaksi perhehuonetta, aula sekä suuri lasikuisti. Majoittuminen onnistuu myös Westerön talon kahdessa makuuhuoneessa.

  Majoitushuoneet on sisustettu eri vuosikymmenten mukaan. 1800-luvun henkeen sisustetun huoneen jykevää puuvuodetta päällystää kaunis valkoinen virkattu päiväpeite. 1970-luvun tunnelman mukaisessa huoneessa ikkunoita reunustavat suurikuvioiset verhot. Valkoisessa unihuoneessa tunnelma on pelkistetyn rauhallinen.

  Saaristotila Varppi järjestää ryhmille kokous- ja koulutustilaisuuksia. Se tarjoaa asiakkaille myös monipuolista ohjelmaa saunomisen, veneretkeilyn ja patikoinnin merkeissä. Saaristoa voi lähteä tutkimaan myös omin päin vuokraamalla soutuveneen, perämoottorin tai kajakin. Surffilautaakin voi kokeilla. Saaristosta löytyy onkijalle ja uistelijalle hyviä kalapaikkoja. Läheisessä Vesterön saaressa on merenrantaan viitoitettu vaellusreitti.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »