Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Isokyrö, Laihia, 1700-luvun markkinat, Nuukuuren museo

Merenkurkku hemmottelee vierailijoita elämyksillä.


Isonkyrön 1700-luvun markkinat.

Pohjalaista markkinahenkeä
ja nuukuutta

1700-luvun markkinahenkeä

  Viehättävät Isonkyrön 1700-luvun markkinat tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden sukeltaa hetkeksi menneeseen aikaan. Aito 1700-luvun tunnelma syntyy muun muassa asujen kautta, sillä kaikki markkinamyyjät ovat pukeutuneet perinteisiin maalaisrahvaan asusteisiin. Naiset käyttävät hametta ja huivia ja miehet sarkahousuja.

  Markkinoille on julistettu myös muovikielto, joten tuotteet pakataan paperipusseihin ja puurunkoiset myyntikojut koristellaan ajan hengen mukaisesti pellavalla tai säkkikankaalla. 1700-luvun markkinat tunnetaan nimenomaan käsityöläismarkkinoina, joten kaikenlaiset kädentaidot ovat siellä hyvin edustettuina.

  Myynnissä on muun muassa hopea-, keramiikka-, lasi-, pellava-, pläkkipelti-, puu-, taonta-, terva-, turkis-, turve- sekä vilja- ja villatuotteita. Markkinoilla järjestetään myös lukuisia työnäytöksiä. Lapset voivat kokeilla kädentaitoja heille varatussa käsityöpajassa.

Nuukuuren museo

  Nuukuudestaan kuuluisassa Laihian kunnassa sijaitseva Nuukuuren museo paljastaa vierailijoille miten ennen elettiin, kun oltiin oikein nuukia ja kaikessa piti säästää. Samalla vierailijoille selviää, mistä laihialaisiin kytketty nuukuuden leima on saanut alkunsa.

  – Se syntyi 1860-luvulla viimeisten suurten nälkävuosien aikaan. Laihialla jyvättömät hoidettiin niin hyvin, ettei kenenkään tarvinnut lähteä kerjuulle, mutta kun ulkopaikkakunnilta tuli väkeä kerjäämään, ei heille annettu mitään, museon puheenjohtaja Esko Luoma kertoo.

  Tämän ansiosta Laihialla selvittiin huomattavasti pienemmillä ihmishenkien menetyksillä kuin muilla paikkakunnilla.

  – Laihialta lähti sitten nälkävuosien aikaan ihmisiä muille paikkakunnille ja he alkoivat kirjoitella Laihiasta pilkkakirjoituksia, joissa he moittivat laihialaisia siitä, että he ovat niin sinisennuukia ja niin oli nuukuusleima lyöty. Mutta meille laihialaisille tämä on kunnia-asia, että meillä pidettiin omista niin hyvää huolta.

  Nuukuuren museona toimii Laihian kirkonkylän laidalla aikaisemmin sijainnut mäkitupa. Ennen vanhaan mäkituvassa asui kansan köyhin väestö eli käsityöläiset, suutarit ja kivimiehet. Kaksihuoneisessa rakennuksessa saattoi asua parhaimmillaan jopa kymmenhenkinen perhe.



Tekstin kirjoittiSuvi


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »