Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Vaasa, Mustasaari, Vaskiluoto, Stundars, Raippaluoto


Vauhdikasta menoa Wasalahdiassa. (kuva: Puuharyhmä Oyj)

Vaasaa kierrellen

Vaasan kaupungin perusti Kaarle IX Pohjanmaan vanhimmalle satama ja kauppapaikalle vuonna 1606. Nykyään Vaasa on vilkas, noin 60 000 asukkaan kaupunki. Vaasassa on niin historiaa ja kulttuuria kuin loma- ja luontokohteitakin. Parhaiten kaupunkiin tutustuu opastetulla kierroksella.


Valinnan varaa opastuksissa

  Vaasan kaupungin matkailutoimistolla on ryhmille tarjolla jopa 10 erilaista, valmista kiertoajeluehdotusta kaupungissa ja ympäröivässä maakunnassa. Bussiryhmät saavat oppaan kierroksen ajaksi linja-autoonsa, mutta oppaan voi tilata myös yhdelle hengellekin, jolloin kaupunkiin tutustutaan henkilöautolla. Kaupungin keskustaan tutustutaan kävelykierroksella. Opaspalveluja on tarjolla myös risteilyille ja pyöräilykierroksille!

  Moderni tapa saada opastus on kuunnella sitä omasta puhelimestaan: Kaksi opastettua kävelykierrosta voi ladata puhelimeen käyttämällä uuttaa MobiTour-koodia. Näin opastuskierroksen voi tehdä täysin omaan tahtiin.

  Maisemia voi ihailla myös Lilliputtijunan kyydistä. Katujuna liikennöi kesäisin merellisen maiseman halki keskustasta Wasalandian ja Tropiclandian kautta leirintäalueelle ja takaisin keskustaan. Merenrantakaupungista pääsee toki merellekin. Sisäsatamasta järjestetään 27.6.–15.8.2010 aikataulun mukaisia risteilyjä kaksi kertaa päivässä.

Vanha ja uudempi Vaasa

  Vaasan vanhimmat nähtävyydet ovat Vanhassa Vaasassa, jonka raunioalue muistuttaa Vaasan palosta elokuun 3. päivänä 1852. Vanhan Vaasan ehdoton käyntikohde on Mustasaaren kirkko, entinen Hovioikeuden talo vuodelta 1786, joka on yksi kustaviaanisen arkkitehtuurin kauneimpia luomuksia Suomessa.


Mustasaaren kirkko

  Vaasan nykyinen kaupunki on rakennettu Venäjän vallan aikana 7 kilometrin päähän entisestä paikasta. Rakennusajankohdan historiasta muistuttaa kasarmialue, jossa Vaasan Pyhän Nikolaoksen Ortodoksisen kirkko ja vanha kasakkakasarmi ovat 1860-luvulta ja puukasarmit 1880-luvulta.

  Merimaisemasta ja puiston vehreydestä nauttii kulkiessaan pitkin rantapromenadia, joka alkaa Palosaaren salmen rannasta ja ulottuu Hietalahden huvilan puistoon ja Bragen ulkomuseoon. Mainioita ostospaikkoja ovat Kauppatori, kauppahalli, vireät kauppakeskukset, erikoisliikkeet ja tavaratalot. Käsityön Talo Loftet, Vaasan Vankilan Myymälä ja Palosaaren yrityskeskus ovat myös rakennuksina ainutlaatuisia arkkitehtonisia nähtävyyksiä. Palosaaren yrityskeskus on entinen Puuvillatehdas 1800-luvulta. Yrityskeskuksen lisäksi Palosaarella sijaitsevat Vaasan yliopisto, tiedekirjasto Tritonia, tutkimuskeskus Technobothnia sekä monet muut oppilaitokset.

Vaskiluodossa viihdytään

  Nykyään kaupungin nykyinen satama sijaitsee Vaskiluodossa. Matkailijoille Vaskiluodon saari merkitsee kesäparatiisia huvipuistoineen, kylpylähotelleineen, vesipuistoineen ja leirintäalueineen. Kesähauskaa onkin mukava harrastaa Vaasassa, sillä se on Suomen aurinkoisin kaupunki, 1900 aurinkotuntia vuodessa! Keskikaupungistakin on lyhyt matka vilvoittelemaan, sillä kolmen kilometrin säteellä torilta sijaitsee peräti seitsemän uimarantaa.

Stundars, elävä kulttuurikeskus

  Stundars sijaitsee Mustasaaren Sulvan kylässä. Stundarsin ulkoilmamuseo sai alkunsa vuonna 1938. Stundarsissa on kuutisenkymmentä Mustasaaren kylistä ja Vaasan seudulta siirrettyä rakennusta. Talot on sisustettu kuvaamaan vuosisadan vaihdetta 1900-luvun alkaessa. Museoalueella sijaitsee mm. maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia. Mäenharjalla komeilee maalaistalo, jota ympäröivät aitat, navetta, luhti ja leipurin tupa. Yksinkertaiset mäkitorpat ja työpajat ovat vastakohtana talonpojan kohtalaiselle vauraudelle. Tilattomat, jotka eivät omistaneet maanviljelysmaata, joutuivat hankkimaan toimeentulonsa päiväläisinä ja käsityöläisinä.

  Hemmerin talo on ollut kirjailija Jarl Hemmerin lapsuudenkoti Vaasassa. Talon muistohuoneessa säilytetään Jarl Hemmerin jäämistöä, jonka kokoelmaan kuuluu kirjoja, dokumentteja, lehtileikkeitä ja esineitä. Talossa toimii ravintola ja siellä järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

Luonnonkauneutta ja saariston elämää

Raippaluoto on iso saari Vaasasta luoteeseen. Saarelle johtaa Suomen pisin silta, Raippaluodon silta. Se on 1045 m pitkä ja vihittiin käyttöön elokuussa 1997.


Raippaluodon silta

Sillan korkeimmasta kohdasta avautuu mahtava näköala Merenkurkun saaristoon, joka on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde. Raippaluodon sillan kupeessa on Berny´s Kahvila & Ravintola, josta on mahdollisuus lähteä myös mereltä käsin ihailemaan Raippaluotoa ja muuta saaristoa.

  Raippaluodon kirkonkylä on nykyisin noin 350 perheen asuttama saaristokylä. Raippaluodon kirkko on rakennuttu 1700-luvulla, mutta sinne Vaasan kirkosta siirretyt alttari ja saarnastuoli ovat 1600-luvulta.

  Raippaluodon satama on kesäinen kohtauspaikka. Satamassa on vierasvenelaituri, uimaranta ja hyppytorni sekä kesäravintola ja kahvila Café Arken. Makuja menneiltä ajoilta tarjoaa Replot Hembageri, joka on leiponut kylässä 1950-luvulta asti. Monen paikallisen asukkaan lapsuusmuistoihin kuuluvat punainen limonadi ja leipomon possut.

  Raippaluodon kirkonkylästä kannattaa jatkaa matkaa Norra Vallgrundin kautta Klobbskatin kalasatamaan (n. 30 min.). Luonto Klobbskatin kalasataman alueella on ainutlaatuinen, vain kiviä ja matalaa pensastoa, karua ja kaunista ja upea näkymä merelle.

  Merenkurkun saaristoon järjestetään erilaisia opastettuja saaristoristeilyjä. Mielenkiintoinen kokemus on retki Vikarskatin kalasatamasta Valassaarille, keskelle Merenkurkkua. Risteily edestakaisin Ebbskärin merivartioasemalle kestää lähes viisi tuntia. Lisää Valassaarista voi lukea sivulta 46, jolloin selviää, miksi tuo tuulahduksen Pariisista keskelle Merenkurkkua!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »