Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Merenkurkku, luonto, Valassaaret, risteily, majakka, maailmanperintö

Merenkurkun saariston merelliset maisemat ihastuttavat matkailijoita.


Mikkelinsaarten luontoasema (kuva: Heli-Foto)

Meri kutsuu

Omaleimainen Merenkurkun saaristo sopii matkailukohteeksi erityisesti niille, jotka kaipaavat merellisiä luontoelämyksiä. Saaristossa matkailijoita tervehtivät erämaiset metsäsaaret ja sisäsaariston sokkelot samoin kuin ulkosaariston karikot ja luodotkin.


  Merenkurkun saariston ainutlaatuisuus ei ole jäänyt huomaamatta, mistä on osoituksena se, että sille myönnettiin UNESCO:n maailmanperintöstatus vuonna 2006. Nimeämisen perusteena oli alueelle tunnusomainen maankohoaminen sekä laajat moreenikentät.

  Pohjanmaan Matkailu ry onkin viime vuosina pyrkinyt erilaisten hankkeiden avulla kehittämään maailmanperintöaluetta entistä mielenkiintoisemmaksi matkailukohteeksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

  Yhtenä esimerkkinä tästä voi mainita ensi vuoden loppuun saakka kestävän kaksivuotisen The Land of the Rising Stone -hankkeen. Sen keskeisiä tavoitteita ovat alueen saavutettavuuden parantaminen, uusien kiinnostavien tuotteiden kehittäminen eri kohderyhmille sekä maailmanperinnön ”istuttaminen” alueen asukkaisiin.

  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkailuyrittäjille jaetaan tietoa maailmanperintöasiasta, jotta he edelleen osaavat kertoa alueen ainutlaatuisista piirteistä matkailijoille. Samalla on kehitetty uusia houkuttelevia matkailutuotteita.

Majakka kuin Eiffel-torni

  Matkailijat voivat Merenkurkun saaristossa tehdä risteilyn esimerkiksi Valassaarille. Sinne järjestettävät risteilyt ovatkin olleet erittäin suosittuja.

  – Valassaaret sijaitsevat ulkosaaristossa. Sinne kulkeva reitti on ainutlaatuinen, sillä saaristo on siellä erittäin karua, hankepäällikkö Kenth Nedergård kertoo.

  Valassaarilla näkyy muinaisia kivisatamia ja ne kertovat omaa kieltään alueen menneisyydestä. Saariston asukkaiden pääasiallisena elinkeinona oli nimittäin vuosisatojen ajan kalastus ja hylkeenpyynti.

  Valassaaret toimivat myös venäläisten sotilaiden yöpymispaikkana Suomen sodan aikaan 1800-luvun alussa.

  – Venäläiset marssivat jäätä pitkin Ruotsin puolelle ja yöpyivät Valassaarilla. Tuolloin oli erittäin kylmä talvi ja sotilaista monet kuolivat kylmyyteen.

  Valassaarten maamerkkinä toimii punaiseksi maalattu 36 metrin korkuinen rautamajakka, joka suunniteltiin vuonna 1886 Pariisissa. Majakan suunnitteli sama yritys, joka myöhemmin rakensi Eiffel-tornin. Siksi ei olekaan yllättävää, että majakka muistuttaa suuresti Eiffel-tornia.

  – Se on edelleen täysin toiminnassa oleva majakka, Nedergård kertoo.

  Merenkurkussa järjestetään ensi kesänä ennätysmäärä risteilyjä ja retkiä. Matkailijat voivat tehdä maailmanperintöristeilyn myös Mikkelinsaarten luontoasemalle, missä he voivat patikoida saaren luontoreitillä sekä nauttia kalakeitosta, pullakahvista tai jäätelöstä Kummelskärin luontoaseman kahvilassa. Ohjelmaan voi sisällyttää myös kalastusta, vene- ja navigointitietoutta, marjastusta tai sienestystä osallistujien toiveiden mukaan.

  Risteilyiden aikana matkailijat saavat todistaa maan kohoamisen vaikutuksia Merenkurkussa omin silmin.

  – Näytämme mitä se tarkoittaa käytännössä, kun kuljemme entisten järvien ja umpeen kasvaneiden lahtien ohi. Maa kohoaa täällä eniten maailmassa, noin kahdeksan millimetriä vuodessa. Sen johdosta Merenkurkun saariston maapinta-ala kasvaa vuosittain noin neliökilometrillä. Tällä vauhdilla Merenkurkusta pääsee kahdentuhannen vuoden päästä kävellen Ruotsiin.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »