Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Merenkurkku, kalastus, saaristo, Kvarken Fishing, kalastusmatkailu

Haukiparatiisina tunnettu Merenkurkun saaristo tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä kalastusmatkailijoille.Karikoiden keskellä

UNESCO:n maailmanperintökohteeksi valittu Merenkurkun saaristo muodostaa ainutlaatuisen ympäristön kalastusmatkailuun. Sen matalat ja karikkoiset rannat sekä suojaisat ja ruovikkoiset lahdet luovat erinomaiset elinmahdollisuudet erityisesti hauelle. Alue tunnetaankin haukiparatiisina. Toisaalta virtapaikat muodostavat ihanteellisen elinympäristön ahvenille, joita vesissä vilisee runsaasti.


  – Saaristo on kalastuskohteena erittäin laaja ja monimuotoinen. Täällä riittää runsaasti luonnonkauniita merenlahtia, joissa saa kalastella rauhassa, Vaasan seudulla kalastusoppaana toimiva Samuli Kaivonen selittää.

   Merenkurkun saaristo ei ole kuitenkaan aikaisemmin ollut kalastusmatkailukohteena kovin tunnettu. Syynä asiaan on pitkälti se, että alueelta ovat puuttuneet hyvät kalastusmatkailupalvelut tai ne ovat olleet vaikeasti tavoitettavissa. Vuonna 2008 käynnistynyt Kvarken Fishing -hanke pyrkii saamaan aikaan muutoksen tähän. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää Pohjanmaasta houkutteleva kohde kalastusmatkailuun luomalla Pohjanmaan kalastukselle oma brändi sekä markkinoimalla Pohjanmaata kalastuskohteena.

  Kolmivuotinen hanke kestää ensi vuoden syksyyn saakka ja sitä johtaa ja hallinnoi Österbottens Fiskarförbund r.f. Hanke toteutetaan yhteistyössä Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen kanssa.

  – Tavoitteena on kalastusmatkailuverkoston luominen, kalastuspalvelujen kehittäminen sekä tiedon jakaminen alueen kalastusmahdollisuuksista, hankkeen projektikoordinaattori Carina Rönn luettelee.

Suoraan parhaille kalapaikoille

  Yksi keskeisimmistä toimenpiteistä hankkeen aikana on ollut lupajärjestelmän kehittäminen yhteistyössä vesialueiden omistajien kanssa sekä kalastuslupien saatavuuden parantaminen siten, että kalastusluvan voi hankkia suoraan kalastusyrittäjältä tai kalastuskeskuksesta. Kalastuspalveluita on pyritty kehittämään myös luomalla kalastusmatkailuun uusia monipuolisia tuotteita sekä muokkaamalla olemassa olevia palveluja kalastusmatkailijoiden tarpeita vastaaviksi.

  – Kalastajille on nyt tarjolla viikonloppu- ja viikkopaketteja, joihin sisältyy majoitus sekä kalastusopas vähintään yhtenä päivänä. Kalastajat tarvitsevat lisäksi vuokrattavia moottoriveneitä, kalankäsittelypaikkoja ja kalastuskarttoja.

   Saariston vaikeakulkuisuuden vuoksi kalastusmatkailijoiden kannattaa turvautua kalastusoppaiden palveluihin. Samalla saaliskalojen mahdollisuus kasvaa, kun oppaat johdattavat heidät paikallistuntemuksen ansiosta suoraan parhaille kalapaikoille. Kalastusoppailta saa tarvittaessa myös kaikki kalastusvälineet sekä neuvoja saaliskalojen käsittelyyn ja ruuanvalmistukseen.

  Pohjanmaan kalastusmatkailun yhteisenä markkinointikanavana toimii hankkeen aikana perustettu Internet-sivusto, josta löytyy tietoa muun muassa hauen- ja ahvenenkalastuksesta, kalastusluvista ja –säännöistä sekä alueella toimivista kalastusopas- ja matkailupalveluista.

  Kvarken Fishing -hankkeen odotetaan lisäävän kalastusmatkailuyritysten ja majoitusyritysten asiakasmääriä. Lisääntynyt matkailu tuo piristysruiskeen erityisesti mökinvuokraajille nostamalla mökkien käyttöastetta kevään ja syksyn hiljaisina aikoina.

  – Paras aika hauenkalastukseen on keväällä kudun jälkeen ja syksyllä, kun vedet alkavat viiletä. Haukisaaliita saa myös kesäisin, mutta suuremmat hauet pysyttelevät silloin syvällä. Ahventa saa parhaiten keskikesällä, kun vedet ovat lämmenneet, Kaivonen kertoo.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »