Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, 3towns, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Sälgrund

Kristiinankaupunki, Kaskinen ja Närpiö


Kristiinankaupungin historiallinen puutalokeskusta

Kolme kiehtovaa
kaupunkia
länsirannikolla

Aurinkoisella Suomen länsirannikolla, reilut 90 km Vaasasta etelään sijaitsee kolme kaupunkia, joille meri ja luonnonläheisyys ovat antaneet oman leimansa. Siellä pääsee kokemaan rauhallisen elämäntyylin, meren herkut sekä runsaan tapahtumatarjonnan.


Kristiinankaupunki – tunnettu mökkikunta ja vierailukohde

  Kristiinankaupunki on idyllinen, pieni puutalokaupunki. Se on Pohjanmaan rannikkoseudun eteläisin kunta, jonka keskus sijaitsee Vaasan ja Porin puolivälissä, noin tunnin ajomatkan päässä kummastakin. Kaupungin on vuonna 1649 perustanut Suomen kenraalikuvernöörinä toiminut Pietari Brahe hyväksi katsomalleen kauppapaikalle vahvistaakseen Pohjanlahden kauppaa. Kaupunki on saanut nimensä joko Brahen vaimon Kristina Stenbockin tai Ruotsia hallinneen kuningatar Kristiinan mukaan - kumman, sitä ei tiedetä.

Kristiinankaupungissa on tarjolla tapahtumia ja nähtävyyksiä, käyntikohteita ja ravintoloita jokaiseen makuun. Kaupungissa on toinen toistaan hienompia museoita. Vanhasta kaupungista ovat Lebellin kauppiaantalo ja Merimuseo. Historiallinen puutalokeskusta on yhä ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa yli satavuotiaita taloja pidetään kunnossa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Se pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Parhaiten kaupunkiin tutustuminen käy kävellen tai matkailutoimistosta vuokrattavalla polkupyörällä.

  Vanhaa kaupunkia ympäröi asuttu ja viljelty maaseutu, josta löytyy toinen toistaan kauniimpia rannikon pohjalaistaloja ja kylämaisemia.

  Kiilin kotiseutumuseoalue sijaitsee Pohjanlahden rannalla kauniissa kalasatamassa, Siipyyssä. Kiilin kotiseutumuseon yhteydessä on myös kulttuurikeskus, jossa on taidenäyttelyitä koko kesän. Lisäksi ravintola, retkeilymaja, käyntisatama sekä alue asuntoautoille ja -vaunuille tekevät alueesta loistavan matkailukohteen.

Kaskinen – idyllinen saarikaupunki

  Kaskinen, Suomen pienin kaupunki, sijaitsee saarella. Toki mantereelta on kaupunkiin loistavat tiet, joten kaupunki on mainio lomakohde niin lapsiperheille kuin stressiä pakoon lähteville matkailijoille. Vanhan puutalokaupungin rauhallisessa ilmapiirissä ja meren läheisyydessä voi unohtaa kiireen ja rentoutua! Palvelut ovat kävelymatkan päässä ja kaupungin ystävällinen ilmapiiri saa välittömästi tuntemaan olonsa kotoisaksi.

  Hyvin säilynyt puukaupunki tarjoaa suuren annoksen kulttuurihistoriaa. Kaskinen edustaa yli 200 vuotta vanhaa kaupunkirakennusperinnettä, jolle on tyypillistä säännöllinen ruutukaava sekä puutalot isoine pihoineen, jotka kesäaikana kukoistavat värikkäinä hyvin hoidettuine istutuksineen.


Majakkapäivä Sälgrundin majakkasaarella. (kuva: Petri Porkola)


  Merellisen sijainnin johdosta kaupungin elinkeinotkin ovat kautta aikojen suuntautuneet meren antimien hyödyntämiseen ja merenkulkuun. Vilkas satamatoiminta, kalastus ja kalanjalostus ovat tänäkin päivänä saarella sijaitsevan pikkukaupungin asukkaille tärkeitä elinkeinoja. Uudempi teollisuus, joka on kaupungissa kehittynyt 1970-luvulta lähtien, on tarjonnut kaupungille uusia kehittymismahdollisuuksia muuttamatta kuitenkaan kaupungin luonnetta viihtyisänä pikkukaupunkina.

  Kalarantapäivät Kalarannassa 3.–4.7. ovat kesäkauden ehdoton avaus, jossa on leppoinen tunnelma. Korkeatasoiset käsityöt houkuttelevat ostamaan matkamuistoja, ja hyvää kalaruokaa nautitaan musiikkia kuunnellen. Kesätapahtumien kohokohtia ovat Kaskisten Musiikkikesän korkeatasoiset konsertit Bladhin talossa ja Sälgrundin majakkasaaressa 15.–18.7.sekä Kaskinen Unplugged –musiikkitapahtuma heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Samaan aikaan kymmenissä pihoissa järjestettävä Pihakirppistapahtumassa pääsee kurkkaamaan kaskislaisten pihoille ja tekemään löytöjä.

  Oiva veneretken kohde on esimerkiksi Sälgrundin vanha luotsiasema ja majakka, jotka sijaitsevat kauniin saaristoluonnon keskellä.

Närpiö – punaisen kullan kaupunki

  Närpiö on ylvästä vanhaa kulttuuriseutua. Vanhimmat merkinnät Närpiön suurpitäjästä ovat vuodelta 1331. Kaupunkia muovaavat merenläheisyys, luonnonkauniit kylät sekä hyvin hoidetut talot ja puutarhat sekä monet kasvihuoneet. Närpiö tunnetaankin ennen muuta tomaateistaan, mutta luonnollisesti myös meri on monin tavoin antanut leimansa paikkakunnalle ja sen asukkaille. Kasvihuoneviljely alkoi seudulla jo 1900-luvun alkupuolella, ja tänä päivänä kasvihuoneyrittäjiä on noin 300. Yli 60 % Suomen tomaateista ja 40 % kurkuista tuotetaan Närpiön seudulla. Heinäkuun 2.–3. päivänä järjestetään vuosittaiset Tomaattikarnevaalit, kesän kohokohta Närpiössä. Tomaattikarnevaalit järjestetään keskuskadun ympäristössä ja tapahtuman keskipisteenä on luonnollisesti maailman pisin tomaattipöytä.


Sadetta ja aurinkoa Närpiössä. (kuva: Petri Porkola)

  Öjskogsparken on kulttuurihelmi, kuvankaunis alue, jolla sijaitsee noin 20 historiallista museorakennusta. Päärakennus on hyvin säilynyt 1700-luvun talonpoikaistalo, jossa on pääasiassa 1800-luvun sisustus. Talossa on mahdollisuus tutustua mm. vanhoihin hääperinteisiin, jopa pukua myöten. Myös Karl Oskar Norrbäckin suutariverstas on alkuperäisessä asussaan.

  Öjskogin puiston Apteekkimuseo on ainutlaatuinen Suomessa. Apteekkari Karl-Erik Källström, joka toimi apteekkarina Närpiön apteekissa 1975–1999, on koonnut museossa olevan esineistön keräilemällä ja ostamalla esineitä eri puolilta Suomea. Hänen suuren intonsa ansiosta museossa voidaankin esitellä lähes täydellinen apteekin myymäläpuoli ja laboratorio-osa esivalmisteluhuoneineen. Apteekkimuseossa on kaikki tarvittavat työkalut pillereiden ja voiteiden valmistamista varten. Kokoelma on laajuudeltaan niin suuri, että museota voitaisiin käyttää apteekkina vielä tänäkin päivänä!

  Oskar Hagan maalaiskauppa rakennettiin Närpiön keskustaan jo 1895 ja se on säilynyt alkuperäisessä muodossaan yli 70 vuotta kestäneen myyntitaipaleen ajan. Kauppa siirrettiin Öjskogsparkeniin 1970-luvulla. Kaupan tavarasortimentti on kunnioitettava, yli 700 tuotetta, joista valtaosa on 1940–50-luvuilta. Valikoimassa on tuotteita sota-ajoilta, kuten esimerkiksi paperikenkiä ja -housuja. Kaupan hyllyillä on myös elintarvikkeita ja erilaisia tavarapakkauksia 1940 – 50-luvuilta. Lisäetuna kielikokemus Kaskinen ja Kristiinankaupunki ovat kaksikielisiä kaupunkeja, joista Kaskisissa asukkaiden enemmistön kielenä on suomi ja Kristiinankaupungissa ruotsi. Kolmas kaupunki, Närpiö, on ruotsinkielinen. Kaikissa kunnissa selviää silti mainiosti suomenkielellä. Omaa ruotsinkielentaitoaankin voi kokeilla huoletta, sillä ystävälliset ihmiset kyllä ymmärtävät ja auttavat yhteisen ajatuksen löytymisessä.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »