Nro 3-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Parkano, Käenkoski, kesäteatteri, tanssilava, Vesipääsky, ruokailu, ravintola, risteily, Metsämuseo

Käenkosken tilausristeily kuljettaa matkailijat perinteisiin tukinuittovesiin.



Vesipääskyn matkassa

Parkanossa sijaitsevan Riuttasjärven erämaamaisemissa, Kaitojenvetten kapealla järvikaistaleella, kaikuivat vielä sata vuotta sitten tukkimiesten huudot. Vesistö toimi myös kirkkotienä, jota pitkin kyläläiset kulkivat kirkkoveneillä Vammalan, Sastamalan, Ikaalisten ja Hämeenkyrön kirkkoihin. Nykyään näihin idyllisiin seutuihin voi tutustua parhaiten Käenkoskikeskuksen järjestämällä tilausristeilyllä.


  Käenkoskikeskus sijaitsee valtatie kolmosen lähellä ja on monipuolinen ympäri vuoden toimiva juhla-, kokous-, teatteri-, vesiliikenne-, ryhmämatkailu-, tanssi- ja virkistyskeskus. Risteily maisemalautta Vesipääskyllä on yksi sen kesän ehdottomista vetonauloista.

  Risteilyn aikana matkustajille kerrotaan vesistön värikkäästä menneisyydestä sekä tutustutaan kiinnostaviin nähtävyyskohteisiin. Niistä merkittävin on Metsämuseo, joka esittelee yleisölle metsätöiden historiaa 1860-luvun sahateollisuuden noususta aina 1960-luvun koneellistumiseen.

  Metsämuseossa on esillä vanhoja metsätyökaluja, kuten justeerisahoja ja tukinuittovälineitä sekä ulkona katoksissa metsätyökoneita. Vieraat pääsevät kurkistamaan museolla myös metsäkämppään, hevostalliin sekä vanhanaikaiseen saunaan.

  Risteilyn aikana voidaan tutustua myös Kaitojenvetten rantojen pyhiin paikkoihin. Kristillisenä palvontapaikkana toimi Messukalliolla sijaitseva metsäkirkko. Samalla paikalla toimi metsäkirkko jo kirkkoveneiden aikakaudella. Varhaisempaa palvontamuotoa puolestaan edustavat alueelta löytyneet muinaiset palvontapaikat.

  – Yhdessä kallioseinämässä on luonnon muovaama kuva, kalliofiguuri, joka muistuttaa selvästi ihmisen kasvoja. Maanäytteitä tutkimalla on pystytty toteamaan, että siellä on todella harjoitettu entisaikoina palvontamenoja, Käenkosken toimintavastaava Ari Tuomisto kertoo.

Risteilyä ja kesäteatteria

  Useimpiin matkailijoihin tekee vaikutuksen erityisesti Kaitojenvetten karu, mutta kaunis luonto.

  – Alueella vallitsee täydellinen luonnonrauha, sillä vesistö sijaitsee keskellä ei mitään. Tunnelma on aivan käsin kosketeltava. Moni ihasteleekin, että voiko tällaista paikkaa enää olla olemassa.

Käenkosken matkailupalveluissa on kiinnitetty erityishuomiota esteettömyyteen.

  – Risteily sopii hyvin liikuntarajoitteisille, sillä maisemalautta Vesipääskyyn pääsee pyörätuolilla helposti ja matkustaminen on turvallista, koska Vesipääsky on rakennettu ponttoonien päälle, eivätkä sitä siksi keinuta tuulet. Pyörätuolia käyttävät asiakkaat pystyvät vierailemaan myös Metsämuseossa, koska museon laiturilta kulkee rampit museoalueelle ja nuotiopaikalle.



  – Vesipääsky on täysin katettu ja nykyaikaisin mukavuuksin varustettu alus, joten sillä voi matkustaa erinomaisesti myös heikommalla säällä.

  Käenkoskikeskus järjestää ryhmille lisäksi monipuolisia virkistyspäiviä, joissa risteilyyn on yhdistetty liikuntaa tai kulttuuria. Asiakkaat voivat esimerkiksi lähteä patikoimaan läheiselle luontopolulle.

  – Polku on noin seitsemän kilometrin pituinen ja vaativuustasoltaan keskivertoluokkaa. Se kulkee suo- ja kalliomaisemissa seuraten vesistön rantoja.

  Asiakkaat kulkevat tavallisesti patikoiden - joko omatoimisesti tai johdettuna - Metsämuseolle ja tulevat risteillen takaisin Käenkoskelle.

  Yksi monista vaihtoehdoista on teatteripaketti ruokailuineen ja risteilyineen. Parkka-Teatteri esittää Käenkosken kesäteatterissa heinäkuussa komediaa Näillä mennään. Näytelmä kertoo rahalle sokeasta keksijästä, Armas ”Tango” Riekosta, joka puuhastelee outojen keksintöjen parissa. Pian keksijä huomaa kuitenkin olevansa konkurssin partaalla ja on vaarassa menettää pajansa ja kaiken mihin on uskonut, ellei opi hyväksi myyjäksi.

  Bussiryhmät voivat varata ruokailun tai kahvipaussin ravintola Käenrantaan, jonka keittiössä valmistuvat maukkaat ruuat isommillekin ryhmille. Ruokailun voi järjestää katetulla rantaterassilla, missä silmien eteen avautuu suomalainen järvimaisema, rantasauna ja laivalaituri. Keväällä ja kesällä käsinkosketeltavaa tunnelmaa siivittää käen kukunta.

  Talon isäntä valottaa lyhyesti talon historiaa ja nykypäivää, minkä jälkeen matkailijat voivat vaikka tanssahdella isolla parketilla, sillä Käenkoski valittiin viime kesänä pidetyssä yleisöäänestyksessä Suomen kauneimmaksi kesälavaksi.



Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »