Nro 3-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Loppi, Marskin maja, Punainen Tupa, kartanopuoti, teatteri

Vaikka Suomen suvi on lyhyt, aina ehtii Lopelle, sillä Lopen kunta sijaitsee maan väestöllisellä ja logistisella keskipistealueella Etelä-Hämeessä, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Kehä III:lta.Lähde Lopelle!

Lopen kunnan ja Hämeen Järviylängön vetovoima perustuu erityisesti luonnonläheisiin kokous-, yöpymis-, ja ruokailupaikkoihin. Elämysmatkailua vauhdittavat monipuoliset maastoon viitoitetut vaellus- ja melontareitit sekä motoristeille rakennetut kulku-urat. Loppi tarjoaa myös vierailukohteita, nähtävyyksiä, kulttuuria ja kaupallisia palveluita monessa muodossa.


Historiaa ja designia

  Tänä kesänä Lopella on ryhmille tarjolla retkipaketti, jossa tutustutaan sekä historialliseen Marskin Majaan että vasta avattuun Kartanoputiikki Punaiseen Tupaan, joka sijaitsee Leppäniemen kartanossa.

  Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan, saunan ja kalamajan rakensivat korpisoturit vuonna 1942 Marsalkka Mannerheimille 75-vuotispäivälahjaksi, ja se siirrettiin sotatapahtumien muuttuessa alkuperäiseltä paikaltaan Punelia-järven rantaan.


Marskin maja

  – Mannerheim osti aikanaan tämän tontin Leppäniemen mailta, kertoo Teuvo Zetterman Majan Herrat Oy:stä. – Siksi me päätimme koostaa museokierroksen jälkeen nautittavan aterian ruokalistan Leppäniemen kartanon Mannerheimin aikaisen emännän, Saara Kassarin, suosikkiresepteistä.

  Ruokailun jälkeen jatketaan ostoksille Leppäniemen kartanoon. Kartanoputiikki Punainen Tupa sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa työväen asuintalossa, joka on kunnostettu hienovaraisesti.


Jukka Rintalan luomuksia.

  – Jo 20 vuotta haaveenani on ollut saada oma vaateputiikki, kertoo Punaisen Tuvan kartanonrouva Virpi Kassari. Hän on aina itse ollut kiinnostunut kauniista vaatteista ja materiaaleista. Nyt hänen putiikistaan voi hankkia korkealaatuisia ja muodikkaita vaatteita, kenkiä, laukkuja ja asusteita niin arkeen kuin juhlaan.

  Kassari kertoo ottavansa myyntiin sellaisia tuotteita, joista itse pitää. Tuotteita on kotimaan lisäksi muun muassa Tanskasta, Kanadasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Erityisen ylpeä Kassari on myynnissä olevista Jukka Rintalan vaatteista ja asusteista, jotka kiinnostavat myös kävijöitä.

  Kartanopuodissa tarjotaan Marskin Majalta saapuville ryhmille kahvia ja Saara-rouvan kakkua. Putiikissa voi toki piipahtaa kuka tahansa, sillä se on avoinna joka päivä kaikille kävijöille arkisin klo 10–20 ja viikonloppunakin klo 10–18. Muutkaan vieraat eivät joudu lähtemään putiikista kuivin suin, vaan niin kuin maaseudulla on tapana, tarjotaan vieraille ainakin kahvit.

  – Kesällä kahvit voi juoda ulkoterassilla, mutta sisätiloihinkin mahtuu hyvin bussilastillinen väkeä kahvittelemaan, vakuuttaa Kassari.

Teuvo Zetterman näkee, että Marskin Majan ja Punaisen Tuvan yhteistyö tarjoaa monia mahdollisuuksia.

  – Jos miehiä kiinnostaa esimerkiksi saunominen Marskin Majalla, voivat rouvat viettää laatuaikaa putiikissa. Sitten kokoonnutaan yhteen ja syödään Mannerheimin lempiruuista ja –juomista koostuva Marskin perinneateria yhdessä vaikka itse marsalkka Mannerheimin (Timo Närhisalo) kanssa.

Tuhkatkin pesästä Lopen teatterissa

  Lopen teatteri starttaa uuteen kauteen entistä ehompana. Vanha, osin lahonnut katsomo on purettu ja sen tilalla on nyt uusi, valettu perusta ja painekyllästetystä puusta rakennettu runko.

  – Katsomossa on 486 numeroitua istuinpaikkaa sekä ensimmäisen rivin paikat liikuntarajoitteisille. Suflettikatto suojaa sateelta ja vinssillä toimiva aurinkosuoja estää, ettei ilta-aurinko pääse paistamaan katsojien silmiin, kertoo Lopen Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Ranta nykyisistä upeista olosuhteista.

  Tämän kesän näytelmä, Leena Härmän "Viekää tuhkatkin pesästä" sijoittuu rauhalliseen kaupunginosaan, johon grynderit iskevät silmänsä.

  – Halusimme tehdä näytelmän, jolla on sanoma ja tämä näytelmä on aina ajankohtainen, sanoo Ranta.

  Lopella näyttelijät ovat aktiivisia alan harrastajia, mutta ohjaajat ammattilaisia, kuten tämän kesän ohjaaja Joel Elstelä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »