Nro 3-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vakka-Suomi, Uusikaupunki, Crusell, Crusell-viikko, puupuhallin, konsertti, musiikki

Crusell-viikko 24.-31.7.2010


Crusell-konsertti Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa.

Crusell-viikko kruunaa
Uudenkaupungin kesän

Crusell-musiikkiviikkoa on vietetty Uudessakaupungissa vuodesta 1982 alkaen. Erityisesti puupuhaltimille omistettu musiikkitapahtuma kerää vuosittain kaupunkiin edustavan joukon koti- ja ulkomaisia muusikoita. Musiikkiviikon aikana kuullaan lukuisia korkeatasoisia konsertteja, joiden lisäksi koti- ja ulkomaiset puupuhaltimien taitajat antavat opetusta kaikissa puupuhaltimissa. Crusell-viikolla on oma, vahva asemansa yksilöllisenä, selkeän linjan valinneena musiikkijuhlana Suomen kesätapahtumien joukossa.


  Bernhard Henrik Crusell (1775–1838) on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen säveltäjä ennen Sibeliusta. B.H. Crusell syntyi Uudessakaupungissa, Myllykadulla sijainneessa talossa. Perhe muutti Nurmijärvelle pojan ollessa 8-vuotias. Kirjoittamissaan muisteluissa B.H. Crusell käyttää itsestään kolmatta persoonaa. Näiden kirjoitusten mukaan kipinä musiikkiin syttyi jo Uudessakaupungissa: ”Hänen pienessä synnyinkaupungissaan oli vain yksi ainoa henkilö, joka harrasti musiikkia: eräs puotiapulainen, joka iltaisin puhalteli huvikseen huilua.

Eräänä iltana nelivuotias Berndt istui kadulla selkä seinää vasten suunniltaan ihastuksesta kuullessaan sulosävelmiä. Hänen vanhempansa, jotka olivat jo pitkään etsineet poikaa, toruivat häntä vakavasti, mutta tämä ei estänyt poikaa menemästä seuraavana iltana mielipaikalleen. Hän sai nyt tottelemattomuudesta selkäänsä, mutta kun tästäkään ei ollut apua, hänet jätettiin ’kärpäsensä pariin luottaen siihen, että hän aina palaisi kotiin heti, kun huilu vaikeni…”

  Crusell asui vuodesta 1791 Ruotsissa, missä hän työskenteli Tukholman hovikapellin klarinetistina. Hänen sävellyksensä ”Tolf Sånger ur Frithiofs saga” (1826) ja ”Sång till solen” olivat aikanaan erittäin suosittuja. Hänen parhaita ja vieläkin soitettuja teoksiaan ovat klarinettikonsertot sekä kamarimusiikki, jossa yleensä on mukana klarinetti tai jokin muu puupuhallin. Melodiikan ja laulullisuuden osalta hänen musiikkinsa on ranskalaisvaikutteista, muoto sen sijaan seuraa enemmän wieniläisklassisia esikuvia ja myöhemmin siinä oli romanttisiakin aineksia Spohrin ja Weberin hengessä.

”Wien, Wien, nur du allein…”

  – Kesän 2010 Crusell-viikon sisällön tärkeimpänä lähteenä ja johtoajatuksena on Wien, eurooppalaisen musiikin historiallinen pääkaupunki, kertoo Crusell-viikon taiteellinen johtaja Jussi Särkkä.

  Yhtyeistä Suomalaisen Barokkiorkesterin yhtye, Ensemble Schrat ja Uusi Helsinki -kvartetti tarjoavat wieniläispainotteisen ohjelmiston värejä koko sen kirjolla. Orkesterivierailun Uuteenkaupunkiin tekee ensimmäisen kerran täysin uudistunut ja kansainvälistynyt Helsingin Kamariorkesteri johtajanaan aina yhtä karismaattinen Okko Kamu.

  Oman pikantin lisänsä tapahtumaan tuo Retuperän WBK, joka tarjoaa taatusti erilaisen musiikkielämyksen.

  Yksi suosituimmista konserteista tullee olemaan Lauluyhtye Rajattoman esiintyminen Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Perinteisessä lastenkonsertissa esiintyy tänä vuonna Siina ja Taikaradio -orkesteri.

  – Tervetuloa musiikin vietäväksi kesäisen Uudenkaupungin leppoisaan syleilyyn! toivottaa Särkkä lopuksi.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »