Nro 3-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Olut, pienpanimo, VASP, Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki, Koulu, Panimoravintola Koulu, ravintola, Koulu, olutkurssi

Pienpanimoiden valmistamien oluiden valttina on vahva maku.


Vakka-Suomen Panimon Jani Vilpas ja Heidi Jaakkola

Vanhaan saksalaiseen tapaan

Kesäkuumalla matkailijan yllättää usein jano. Mukavan helpotuksen asiaan tuo tuopillinen kylmää olutta. Hyvän vaihtoehdon tutuille markettioluille tarjoavat kotimaisten pienpanimoiden valmistamat täysmallasoluet. Niille on tunnusomaista maukkaan täyteläinen maku, joka syntyy perinteisestä saksalaisesta oluenvalmistustavasta, jossa sai käyttää ainoastaan vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa.


  Suomessa toimii yhteensä noin parikymmentä pienpanimoa, joista suurin osa on ravintolapanimoita eli panimoita, joiden yhteydessä toimii ravintola.

  Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäisen mukaan suomalaisilla pienpanimoilla menee tällä hetkellä hyvin.

  – Erityisesti viime vuodesta lähtien isot panimot ovat alkaneet ottaa pienpanimoiden tuotteita jakeluunsa. Toisaalta pienpanimoiden valttina on paikallisuus. Vaikka jokin panimo olisi valtakunnallisesti pieni, se voi olla paikallisesti iso.

  Kääriäistä harmittaa ainoastaan suoramyyntioikeuden puuttuminen.

  – Lain mukaan pienpanimo ei voi myydä yli 4,7 % vahvuisia itse valmistamiaan oluita suoramyyntinä asiakkaille. Jos myynti sallittaisiin, se lisäisi lähimyyntiä merkittävästi. Samalla panimot voisivat myydä enemmän tuotteitaan matkailijoille, jotka tulevat panimoon tutustumiskäynnille. Tällä hetkellä maitokauppavahvuuden ylittävien oluiden myynti on sallittua vain anniskelussa tai Alkon kautta.

Koivunlehtiolutta

  Vakka-Suomen Panimo jatkaa Uudenkaupungin pitkiä oluenpanon perinteitä. Vielä 1900-luvun alussa kaupungissa nimittäin pantiin olutta ”Prykin” eli Uudenkaupungin Panimon holvikellareissa. Nyt lähes sata vuotta myöhemmin vanhan panimon muisto elää Vakka-Suomen Panimon valmistamien oluiden Prykmestar -nimessä.

  Panimo valmistaa oluita perinteiseen saksalaiseen tyyliin. Valikoimasta löytyy myös piristäviä erikoisuuksia. Yksi niistä on Prykmestar Suvi, jonka valmistuksessa on käytetty koivunlehtiä. Se on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa.

  – Ajatus syntyi viime kesänä työmatkalla, kun ajelin koivujen reunustamia pikkuteitä pitkin. Päätimme tehdä pienen koe-erän. Keitimme koivunlehtiteetä ja lisäsimme siihen sitten muut olutainekset, panimomestari Jani Vilpas kertoo. Tuotteen suosio yllätti panimoväen.

  – Tämä oli niin erikoinen kokeilu, että sen menekkiä oli vaikea arvata etukäteen. Kysyntä oli kuitenkin kovaa. Koivun hento aromi maistuu oluen jälkimaussa tehden oluesta hieman raikkaamman.

  Toinen mielenkiintoinen erikoisuus on reilusti humaloitu täysmallasolut Prykmestar LuomuPils eli luomuolut.

  – Se on tämän kevään uutuustuote. Siinä on käytetty raaka-aineena kotimaista luomuohraa ja saksalaista luomuhumalaa ja sen valmistuksessa on noudatettu luonnonmukaisia periaatteita.

  Luomuolut muodostaa hyvän lisän pienen erikoisolutpanimon tuotevalikoimaan.

  – Luomutuotteiden kysynnästä kertoo aika paljon se, että Prykmestar LuomuPils on valittu Alkon vakiovalikoimaan. Heinäkuusta lähtien sitä on saatavilla Alkon myymälöistä kautta maan.

  Vakka-Suomen Panimo sijaitsee aivan Uudenkaupungin keskustassa. Prykmestar-oluita voi ostaa panimon yhteydessä toimivasta pienmyymälästä. Maistiaisia siellä ei ole luvassa, koska panimolla ei ole anniskeluoikeutta, mutta oluenkeitosta kiinnostuneet ryhmät voivat tehdä mielenkiintoisen tutustumiskierroksen panimon tuotantotiloihin ja oluenvalmistusprosessiin. Kellarissa sijaitsevan panimon kiilteleviä kuparipannuja voi ihailla myös kattoikkunoiden kautta.

Kesälomalla Kouluun

  Turussa, kivenheiton päässä torilta sijaitseva Panimoravintola Koulu on Suomen suurin ravintolapanimo. Sen nimi viittaa ruotsinkieliseen kouluun, joka toimi vuonna 1889 valmistuneessa rakennuksessa yli sadan vuoden ajan. Koulutoiminnan siirryttyä muualle vuonna 1997, Panimoravintola Koulu remontoi rakennuksen omaan käyttöönsä.

  Koulunkin oluet on valmistettu saksalaisen puhtauslain mukaan. Jatkuvassa tuotannossa on kolme olutmerkkiä. Niiden lisäksi panimoravintola valmistaa erikois- ja kausioluita.

  – Valmistamamme oluet ovat pääsääntöisesti lagereita, vaaleita ja tummia, ravintolapäällikkö Mika Lattu kertoo.

  Rakennuksen menneisyys näkyy oluiden nimissä. Olutvalikoimasta löytyy Maisteri, Lehtori, Ope ja Reksi. Oluita voi maistella panimon yhteydessä sijaitsevassa Oluttuvassa. Tuotantotiloihin ei päästetä vierailijoita, mutta oluenvalmistusta voi kuitenkin seurata pienen välimatkan päästä, sillä Oluttuvasta on suora näköyhteys panimoon.

  Panimoravintola Koulu järjestää ryhmille tilauksesta myös olutkoulutuksia, joiden aikana kerrotaan ja näytetään kuvin, miten olutta valmistetaan. Koulutuksen aikana myös maistellaan neljää erilaista panimoravintolan valmistamaa olutta.

  – Olutkoulutukset ovat olleet erittäin suosittuja. Järjestämme niitä useita viikossa. Olutkoulutus tuo mukavan keventävän lisän iltapäivään.

  Panimon ja Oluttuvan lisäksi rakennuksessa on muun muassa àla carte -ravintola Ruokasali, Viinitupa sekä kioski, josta voi ostaa mukaan vaaleaa Ope-olutta yhden litran palautuspullossa. Kesäisin olutta tai siideriä voi nauttia myös Panimoravintola Koulun suurella seitsemänsataapaikkaisella terassilla.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »