Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: esteetön, esteettömyys, Kuntoutuskeskus Kankaanpää, Jouppilanvuori, esteetön kuntoreitti

Esteettömässä ympäristössä jokaisen on hyvä liikkua ja toimia.


Seinäjoen Jouppilanvuoren esteettömällä kuntoreitillä on mukava kulkea! (kuva: Juha Harju / Seinäjoen kaupunki)

Esteetöntä elämää

Väestön ikääntyessä ja luontomatkailun suosion kasvaessa matkailualalla on noussut entistä suurempi tarve kiinnittää huomiota esteettömien matkailupalveluiden saatavuuteen. Vielä kymmenkunta vuotta sitten aiheesta ei juurikaan puhuttu.


  Esteetön ympäristö palvelee kaikkia käyttäjiä, sillä se on toimiva, turvallinen ja miellyttävä. Siinä on helppo liikkua, sillä siitä puuttuvat kapeat ovet sekä ahtaat tilat ja kulkuväylät. Matka ei katkea myöskään liian jyrkkiin luiskiin, portaisiin tai kynnyksiin.

  Asiakkaiden ei tarvitse pelätä törmäys-, putoamis- tai kompastumisvaaraa, eikä liukastumista, sillä esteettömässä ympäristössä lattiat säilyvät luistamattomana märkänäkin.

  Esteettömästä matkailukohteesta löytyy tilava hissi, asianmukaisesti varustettu wc-tila liikunta- ja toimintarajoitteisia varten sekä riittävästi levähdyspaikkoja, joihin voi istahtaa, kun jalkoja tai selkää alkaa pakottaa. Eksymisenkään vaaraa ei ole olemassa, sillä opasteet erottuvat selvästi ympäristöstä ja ovat luettavia suuren tekstikokonsa vuoksi.

  Invalidiliiton esteettömyysasiamies Harri Leivon mukaan maastamme löytyy nykyisin runsaasti esteettömiä matkakohteita ja majoitustiloja.

  – Kannattaa kuitenkin aina soittaa kohteeseen etukäteen ja kysellä siitä tarkempia tietoja, sillä kriteerit esteettömyyden suhteen vaihtelevat paljonkin kohteesta toiseen, hän sanoo.

  – Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta löytyy kymmeniä luontokohteita, jotka ovat ainakin osittain suunniteltu ja rakennettu esteettömiksi. Myös monet kunnat ja yksityiset palveluntarjoajat ovat räätälöineet palveluitaan ja kohteitaan esteettömiksi.

  Yhtenä edelläkävijänä toimii Rullaten ry, joka on jo vuosien ajan edistänyt esteetöntä matkailua ja kerännyt tietoja Suomen esteettömistä matka- ja majoituskohteista. Tiedot löytyvät Internetistä suomikaikille.fi-portaalista.

Korjattavaa löytyy

  Valitettavasti esteettömyydessä esiintyy edelleen paljon myös puutteita.

  – Yksittäisiä matkaan liittyviä korjattavia asioita on paljonkin. Esimerkiksi esteettömiä pitkän matkan linja-autoja on vain tilauskalustossa, mutta ei vakioliikenteessä. Joka paikkaan ei pääse matalalattia- tai hissillisellä junalla. Vesiliikenteessä pienemmät alukset ovat yleensä hankalia esteettömyyden kannalta. Toisaalta suuremmissa laivoissa, kuten Ruotsin ja Viron liikenteessä, on liian vähän tilavia, esteettömiä hyttejä. Hotelleissa on yleensä invahuoneita liian vähän, Leivo luettelee.

  Esteettömyyteen on kiinnitetty erityishuomiota luontomatkailussa. Silti Leivo näkee siinäkin joitakin puutteita.

  – Esteettömät luontoreitit ovat lyhyitä eli pidemmille vaelluksille pääsee vain jollain kulkuvälineellä kuten kanootilla, mönkijällä tai moottorikelkalla. Leivon mukaan koko matkaketjun on oltava esteetön tiedon saamisesta ja matkan tilaamisesta lähtien siihen asti kun asiakas jälleen palaa kotiin. Esteettömyyteen panostaminen ei Leivon mukaan maksa maltaita.

  – Se ei yleensä maksa enempää, koska esteettömyys tarkoittaa hyvin suunniteltuja ja toimivia ympäristöjä, rakennuksia ja palveluita. Silloin se tietysti maksaa, jos henkilökuntaa tarvitaan enemmän avustamaan tai joudutaan rakentamaan jotain ylimääräistä, esimerkiksi yhtenäisiä ja leveitä kulkureittejä erämaahan. Toisaalta panostaminen kannattaa, koska asiakaskunta näin laajenee.

Kuntoutuskeskus Kankaanpää näyttää mallia muille

  Hyvänä esimerkkinä esteettömyyden huomioimisesta matkailupalveluissa voi mainita Kuntoutuskeskus Kankaanpään, joka on tehnyt esteettömyyden eteen uraa uurtavaa työtä jo vuosien ajan. Esteettömyys on huomioitu siellä alusta loppuun saakka.

  – Parkkialueelle on varattu invalidipaikkoja ja sieltä pääsee etuovelle hyvin pyörätuolin, kävelykepin tai rollaattorin kanssa, koska sisäänkäynnin luona ei ole korkeuskaltevuuksia tai rappuja, vaan tasainen asfaltoitu alue, joka on kaiken lisäksi jatkuvasti sula lämmityksen johdosta, markkinointivastaava Marja Hakamäki selittää.

  – Pääovet avautuvat sähköisesti sivusta päin, minkä ansiosta ne eivät tule asiakkaan päälle kummastakaan suunnasta.

  Esteettömyys näkyy Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä myös eteisaulassa, missä on madalletut vastaanottopöydät. Niiden ansiosta pyörätuolia käyttävät asiakkaat voivat kirjoittaa sisääntulokortin pyörätuolista käsin. Toisaalta ravintolassa osa pöydistä on korkeampia jotta pyörätuolit mahtuvat niiden alle ja siten asiakkaat pääsevät kunnolla pöydän ääreen.

  Kuntoutuskeskuksen leveitä käytäviä reunustavat molemmin puolin tukikaiteet.

  – Pyörätuolia käyttävät asiakkaat voivat ottaa niistä kiinni ja kelata pyörätuolia eteenpäin niistä kiinni pitäen, jos väsyvät. Myös muut asiakkaat voivat ottaa niistä tukea.

  Kuntoutuskeskuksesta löytyy luonnollisesti myös tilavat hissit sekä huoneista invavarustus. Yleensäkin mitoitus on kuntoutuskeskuksessa tehty asiakaskunnan tarpeet huomioiden. Sen ansiosta liikunta- ja toimintarajoitteiset asiakkaat pystyvät liikkumaan tiloissa erittäin itsenäisesti.

Elämäniloa esteettömästi

  Esteetöntä matkailua on edistetty erilaisten hankkeiden avulla. Yksi niistä on pari vuotta sitten päättynyt Elämäniloa esteettömästi -kehitysprojekti, jonka tavoitteena oli kasvattaa esteettömien majoitusmatkailijoiden määrää Pohjois-Satakunnassa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hankkeella pyrittiin tavoittamaan erityisesti aktiiviset erityisryhmät läheisineen sekä esteettömään matkailuun sitoutuneet tahot. Hankkeen vetäjänä toimi Kuntoutuskeskus Kankaanpää.

  – Kutsuimme matkailupalveluiden tuottajia ja muita alueen yrittäjiä tutustumaan Kuntoutuskeskus Kankaanpäähän. Kerroimme heille esteettömyydestä ja he saivat itse kokeilla, miltä tuntuu istua pyörätuolissa, projektivastaava Marja Hakamäki kertoo.

  Hankkeen aikana toteutettiin myös valtakunnallinen esteetön kulttuuri- ja matkailututkimus, jonka tuloksia on hyödynnetty esteettömien matkailupalveluiden kehittämisessä. Hankkeen ansiosta Pohjois-Satakuntaan on syntynyt lisää esteetöntä matkailutarjontaa.

  – Esimerkkinä voisi mainita Luomahaaran korsukylän, joka on rakennettu esteettömäksi. Korsukylä sijaitsee luonnon keskellä Ikaalisten ja Jämijärven alueella. Kylässä on korsu, aittarakennus, keittokatos, kotasauna sekä rampein varustettu tilava WC.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »