Nro 3-2010
Luokittelu: Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: retki, retkeily, luonto, varusteet


Vaelluksella Merenkurkun saaristossa. (kuva: Kenth Nedergård)

Takaisin luontoon

Yhä useampi lähtee hakemaan elämyksiä luonnosta. Jotta retkestä muodostuisi turvallinen ja positiivinen kokemus, kannattaa sitä suunnitella etukäteen.


  Retkestä puhutaan, kun luonnossa liikkumiseen liittyy myös syöminen ja mahdollisesti yöpyminen maastossa. Yksi pääperiaate on, ettei milloinkaan kannata lähteä retkelle yksin. Lisäksi vähintään yhden ryhmän jäsenen tulisi omata ennestään jonkinlaisia erätaitoja. Eräretken suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös ne erilaiset määräykset, jotka kulloisellakin alueella liikkumista rajoittavat tai ohjaavat.

  Jos retki suuntautuu suojelualueelle, siis lähinnä kansallispuistoon, tulee erityisen huolellisesti paneutua alueen erityismääräyksiin, koska osa alueista on rauhoitettuja. Periaatteessa jokainen vuodenaika ja vuorokauden hetki on kelvollinen retkeilyyn. Kokemattoman kannattaa kuitenkin valita ajankohta, jolloin olosuhteet ovat mahdollisimman helpot, esimerkiksi kesällä päiväsaikaan.

Mitä mukaan?


  Retkelle lähdettäessä on hyvä muistaa, että kevytkin kantamus alkaa painaa matkan edetessä. Kannettavakseen kannattaa ottaa korkeintaan kolmasosan omasta painostaan, mutta kokemattomalle on jo neljäsosassakin aivan riittävästi. Jokainen mukaan otettava tavara on syytä siis harkita huolellisesti. Päiväretkelle riittää asianmukainen vaatetus, reppu, istuinalusta, eväät, riittävästi juomaa, kello, puhelin, ensiapuvälineet sekä kartta ja kompassi.

  Mikäli retkellä on tarkoitus yöpyä, tarvitaan jo enemmän tavaraa. Silloin repun sijaan kannattaa ottaa rinkka. Teltassa yövyttäessä kantamusten määrä lisääntyy teltalla, makuualustalla ja makuupussilla. Muita oleellisia välineitä on mm. ruoanlaittoon liittyvät välineet. Tarvitaan retkikeitin, kattila ja paistinpannu, ruoka- ja juomatarvikkeet sekä ruokailuvälineet. Retkivarusteisiin kuuluvat tietysti puukko ja tulitikut.

  Retkiruuan tulee olla kevyttä, vähän tilaa vievää, kuivaa, hyvin säilyvää ja sen tulee sisältää riittävästi energiaa. Retkiruuan valmistus tulisi olla mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Ruokapakkaukset pitäisi olla vähän tilaa vieviä mutta kestäviä ja helposti hävitettäviä.

Muista varavaatteet!

  Tarvittavien varavaatteiden määrä riippuu retken pituudesta, vuodenajasta ja odotettavissa olevasta säätilasta. Vaatteiden tulisi olla kevyitä, vettähylkiviä ja hengittäviä. Aina pitää kuitenkin ottaa mukaan vähintään yhdet lämpimät varavaatteet. Jalkaan kannattaa laittaa vaelluskengät, lenkkikengät tai tarvittaessa kumisaappaat.

  Mukaan tarvitaan myös lääkintätarvikkeita, kuten särkylääkettä, sidettä, desinfiointiainetta, kyypakkaus sekä mahdolliset omat lääkkeet. Taskulampuksi kannattaa ottaa LED-lamppu, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän virtaa kuin normaali hehkulampullinen taskulamppu.

  Ellei puhelimessa ole radiota, kannattaa radio ottaa mukaan sääennustuksia varten. Muista tarvittaessa varapatterit. Myös hygienia- ja ompelutarvikkeet kuuluvat jokaiseen retkeen. Pieni kukkalapio on kätevä jätösten peittämiseen tarpeilla käytäessä.

Retkeilyohjeita internetissä

  Nykyään internetistä saa hyviä ohjeita ja vinkkejä – niin myös retkeilyyn. Sivuilta www.luontoon.fi löytyy Retkeilyn ABC, josta kokemattomampikin retkeilijä saa riittävät ja monipuoliset ohjeet retkeä varten. Sieltä voi tulostaa itselleen varusteluettelon, jonka avulla voi tarkistaa, että kaikki tarvittava on varmasti mukana.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »