Nro 3-2010
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä

Reissun päällä

Torvenkylä ja Tursunperä

  Huhtikuisena kevätiltana juna pysähtyi pimenevään metsään. Koko VR:n Etelä-Suomen ohjausjärjestelmä oli mennyt hetkellisesti epäkuntoon. Me kaikki matkustajat olimme käärmeissämme ja konduktööri sai kuulla kunniansa. Joku kiroili, toinen itki ja kolmas vaati makuupusseja. Kahden tunnin odottelun takia en nähnyt kymmenen uutisia ja ilta kotona tuntui jäävän kohtuuttoman lyhyeksi. Pari seuraavaa päivää jaksoin kaikissa yhteyksissä valittaa myöhästymisestä.

  Seuraavalla viikolla tuhkapilvi sulki Euroopan ilmatilan ja kymmenet tuhannet ihmiset jäivät eri puolille maailmaa. Monet joutuivat miettimään matkasuunnitelmansa uudelleen ja maksamaan kotiinpaluustaan moninkertaisen hinnan. Matkantekoon kului päiväkausia.

  Tuttava matkasi vaivoin hankitulla bussilipullaan kolme päivää läpi Euroopan, toinen maksoi Milanon ylimääräisestä hotelliyöstä 700 euroa ja kolmas lensi Amerikan mantereelta Etelä-Eurooppaan, kun ei lähemmäs turkulaista kotiaan lentämällä päässyt. Aikaa, rahaa ja hermoja kulutettiin.

  Valtion Rautateiden kotimainen juna tuntuikin yhtäkkiä hyvältä ja luotettavalta kulkuvälineeltä. Kotimaa alkoi vaikuttaa varmalta ja turvalliselta matkakohteelta.

  Monet ystävät ja työkaverit tuntevat hyvin Espanjan aurinkorannat, Toscanan maaseutukylät, Karibian risteilyalukset ja Itävallan laskettelurinteet. Matkakohteisiin on totuttu lentämään ja välimatkaa on laskettu tunteina ja lentokoneessa tarjottujen aterioiden lukumääränä.

  Kotimaan pienet ja omaperäiset kunnat ja kylät ovat useimmilta jääneet käymättä. Luvian rannat, Savukosken korpikylät ja Kallaveden saaret ovat tuntemattomampia kuin Tukholman muotiliikkeet tai Tallinnan kylpylät.

  Maanteitä ja junanraiteita pitkin reissaaminen on todellista kulkemista. Maisema muuttuu ja matkanteko etenee kilometri kilometriltä. Luonnon, sään ja maisemien muuttumisen näkee auton tai junan ikkunasta kokonaan toisella tavoin kuin lentokoneen kyljen pienestä aukosta. Välimatkat hahmottuvat paremmin kuin suihkukoneella paikasta toiseen siirryttäessä. Moottori- tai polkupyörällä kulkiessaan pääsee nauttimaan myös tuoksuista, auringonpaisteesta ja sateesta.

  Ehkä islantilaisen tulivuoren tuprauttama tuhkapilvi olikin meille hyvä muistutus kotimaan matkailun turvallisuudesta ja mukavuudesta. Kesällä suomalainen kylämaisema on parhaimmillaan, ihmiset iloisimmillaan ja sää aurinkoisimmillaan.

  Niin, Torvenkylä on Kalajoen Himangalla ja Tursunperä Lounais-Suomessa Mynämäellä. Käykääpäs katsomassa!Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »