Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta


Kylmäpihlajan majakka, Rauma (kuva: Rauman kaupunki)

Satakunta
- Suomi pienoiskoossa

Satakunnassa on kolme omaleimaista seutukuntaa, Rauman seutu, Porin seutu ja Pohjois-Satakunta. Maakunnan pohjoisosassa maasto on kumpuileva, kun taas eteläosan maisema on vehmasta.


Meren ja joen Satakunta

  Satakunnasta kohtaavat meri, joet ja järvet. Selkämeren rannikolta löytyy monia erikoisuuksia, kuten karu Ouran saaristo Merikarvialla, Pohjoismaiden laajin jokisuisto Kokemäenjoessa ja hienohiekkainen uimaranta Yyteri sekä Kylmäpihlajan majakkasaari. Eurajoella on historiallinen Kaunissaari ja Luvialla Säpin majakkasaari. Tutustumisen arvoisia miljöitä ovat Enskerin ja Outoorin saaret sekä Ahlaisten merenrantakylä ja idyllinen Reposaari, joiden välinen Saaristotie tarjoaa kauniit saaristonäkymät ja mainioita kalapaikkoja. Satakunnan rannikko on täynnä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ympäristöjä.

Kesäinen reittiliikenne ja rannikon yleisöristeilypalvelut mahdollistavat meren ja joen kokemisen niillekin, joilla ei omaa venettä ole. Kokemäenjokea pitkin pääsee risteilemään Porin Etelärannasta joko merelle Reposaareen tai sisämaahan päin Ulvilaan. Pori – Reposaari – Pori –retki kestää kuusi tuntia, kun taas Ulvilan retki taittuu kahdessa ja puolessa tunnissa. Raumalta voi lähteä tutustumaan Kylmäpihlajan majakkasaaren lisäksi Kuuskajaskarin linnakesaareen tai Reksaaren luontosaareen.

Koettavaa koko perheelle

Satakunta tarjoaa runsaasti mukavaa tekemistä koko perheelle. Eurajoella Olkiluodon vierailukeskuksen Sähköä Uraanista -tiedenäyttely kiinnostaa kaikenikäisiä. TVO:n ja Tiedekeskus Heurekan yhdessä toteuttama näyttelyssä saa nähdä, oivaltaa ja kokeilla itse.

  Eurajoella Välimaan torpalla eletään nyt 1930-lukua. Torpan vierailijat saavat itse kokien ja tehden tutustua tuon aikakauden kotitöihin, ruoan valmistukseen, peltotöihin ja eläinten hoitoon. Kokemuksellinen 1850-luvun perinnetorppa sijaitsee Tarvolan kylässä.

  Köyliössä Pelimannimäessä sijaitseva, sirkustaiteilija Antti Tuomennon rakentama taidematkailukohde kuin suoraan saduista: Romuista on rakennettu ihmeellisiä leluja, kymmeniä saturakennuksia ja eläimiä. Lapset saavat kokeilla sirkusvälineitä ja erikseen sovittaessa Sirkus-Tuomento esittää ohjelmaan, johon myös lapset saavat osallistua.

  Merikarvialla Koivuniemen Herran MuuMaassa lapset pääsevät mukaan maatilan touhuihin. Eläimiä on moneen lähtöön ja kivaa näkemistä riittää koko päiväksi.

  Porin Kirjurinluodon Pelle Hermannin leikkipuistossa ja seikkailureitillä kuluu aika kuin siivillä. Vapaasti käytettävissä olevassa leikkipuistossa saattaa kohdata myös puiston maskotin, Viksu Mustavariksen, jolla on Kirjuriluodossa myös oma pesä. Puiston kahvila ja matala uimaranta tarjoavat virkistystä kaikenikäisille leikin lomassa.

  Porissa Luontotalo Arkissa lapsetkin pääsevät helposti tutustumaan Kokemäenjoen suiston kosteikkoluontoon kastamatta varpaitaan. Sen sijaan Yyterin kuusi kilometriä pitkä hiekkaranta suorastaan vaatii kahlaamaan matalassa vedessä!

Jazzia ja pitsiä lapsillekin

  Kulttuuria lapsille tarjoaa Pori Jazz Kids Festival, joka järjestetään Pori Jazzin yhteydessä jo kuudetta kertaa. Ohjelmaa tarjotaan viiden päivän ajan kolmella estradilla: Kirjurinluodon Lokki-lavalla, Pelle Hermannin puistossa ja Jazzkadun Radio Nova Stagella. Kaiken muun hyvän lisäksi Pori Jazz Kids Festivalin tapahtumat ovat maksuttomia.


  Rauman Pitsiviikon
yhteydessä järjestetään myös lasten Pitsiviikko, jossa lapsille on mukavaa ohjelmallista tekemistä lapsille.

Tapahtumien Satakunta

  Satakunnan musiikkitarjonta yltää sinfoniasta rockiin. Vakiintuneita musiikkitapahtumia ovat muun muassa Pori Jazz, Rauma Blues, klassiseen musiikkiin keskittyvä Rauman Festivo, kamari- ja puhallinmusiikin Satasoitto, kulttuurifestivaali Pori Folk ja Harjavallassa järjestettävä Karmarock.
 
  Heinäkuussa Pori Jazzin kanssa samanaikaisesti järjestetään rento yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena. Sen jälkeen Raumalla vietetään perinteistä Pitsiviikkoa.

  Vapaiden teatteriryhmien valtakunnallisia tapahtumia ovat Lainsuojattomat-festivaali Porissa ja Willi Kansa Karviassa. Kesällä kirjurinluodolla toimii Kirjurinluodon kesäteatteri.

  Heinäkuinen Satakunnan Kansansoutu on retkitapahtuma soutaen ja meloen Sastamalasta Poriin Kokemäenjokea pitkin. Kolmipäiväisestä soututapahtumasta on tullut vuosien varrella yhä suositumpi soudunharrastajien ja soutuyleisön kokoontuminen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »