Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Luvia, Säpin saari, majakka, ristisorja, idänuunilintu, mufloni, venesatamaSäpin saaren
kippurasarvinen mufloni

  Puolenkymmenen kilometrin päässä Luvian rannoista on Säpin saari. Muumipappa ja Meri -kirjan kannessa oleva Tove Janssonin piirtämä majakka muistuttaa erehdyttävästi Säpin 28 metriä korkeaa valkoista majakkatornia. Majakka on ollut automaattinen ja miehittämätön 1960-luvun alusta lähtien. Tornin huipulla olevaan vahtihuoneeseen johtaa 139 puista porrasaskelmaa.

  Saaren ensimmäinen merimerkki, joka rakennettiin 1700-luvun lopulla, oli parikymmenmetrinen närekehikko, jonka huipulla oli tynnyri. Porilaiset porvarit ohjasivat laivoja Kokemäenjoen suulla sijainneeseen satamaan polttamalla merkkitulta Säpin saarella.

  Saari on muuttolintujen levähdyspaikka ja lintuharrastajien suosiossa. Ristisorsa ja idänuunilintu pesivät saarella. Saarelle tulija törmää myös harvinaiseen muflonilampaaseen. Kippurasarvinen mufloni on Euroopan ainoa luonnonvarainen lammasrotu. Metsästysseura verottaa muflonikantaa varovasti vuosittain.

  Saaren länsipuolen poukamassa on pieni venesatama ja laituri. Saarelle järjestetään veneretkiä ja opastettuja kierroksia.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »