Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Ulvila, Leineperi, Friitala, Friitala-talo, ruukki, Ulpu


Leineperin Ruukin masuuni

Kulttuuri ja ostosten
Ulvila

Aivan Porin kupeessa sijaitsee pieni, mutta perinteistään kuulu Ulvilan kaupunki – yllättäen yksi maamme vanhimmista kaupungeista. Jo keskiajalla Ulvila oli tärkeä hansakauppiaiden kauppapaikka. Tänä päivänä hansa-aika näkyy kaupungin tapahtumissa ja keskiaikaisena kirkkona, kaupankäynti on edelleen vilkasta.


  Ulvilalaisen teollisuusperinteen kivijalkana on nahanvalmistusteollisuus, ja yksi Ulvilan kaupungiosista onkin antanut nimensä maailmankuululle nahkayritykselle. Friitala Fashion Oy ylläpitää edelleen yllä Ulvilan mainetta nahanvalmistuksen kivijalkana. Arthur Hellmanin 1800-luvulla perustamasta nahkurin pajasta on kasvanut yksi suomalaisen vaateteollisuuden vahvoista brändeistä, ja Friitalan tuotteita valmistetaan Ulvilassa edelleen.

Korkeatasoista kotiinviemistä Friitala-talosta

  Friitalan nimeä kantaa myös Ulvilan keskustassa sijaitseva, entiseen nahkatehtaaseen perustettu liikekeskus Friitala-talo. Sen suojissa kaupantekoa jatketaan edelleen useiden yritysten voimin, ja vaikka tilat ovat modernit, niiden sisällä työskentelevät toimijat vannovat perinteiden nimeen.

  Sisustamisen erikoisliike Sagan tarjoaa ihastuttavien sisustustavaroiden lisäksi entisöintipalveluita ja sisustussuunnittelua, ja sieltä saa myös lahjat ja liikelahjat. Yhden naisen intohimosta alkunsa saaneesta liikkeestä tarttuu mukaan suomalaisia, pohjoismaisia ja eurooppalaisia design-huonekaluja, tapetteja, sisustuskankaita ja pientavaroita. Entisöintipajaan on mahdollista päästä tutustumaan ja kurkkaamaan, miten vanhat esineet saavat uuden elämän perinteisillä työtavoilla.

  Friitala-talosta löytyy myös Maria Drockilan tunnelmallinen kynttiläpaja, jossa valmistetaan uniikkeja kynttilöitä satoja vuosia vanhojen menetelmin mukaan, käsityönä tottakai. Kynttilöiden värit ja muodot saavat innoituksensa suomalaisesta luonnosta, ja valamalla, kastamalla ja kovertamalla syntyy niiden uniikki ilme. Myymälässä pääseekin päivittäin ostosten lomassa seuraamaan kynttilän valmistusta. Matkailuryhmät voivat tilata erillisen työnäytöksen esittelyineen.

  Itseoikeutetusti vanhassa nahkatehtaassa toimii myös Friitalan nahkamuseo, joka säilyttää vanhaa ja hyväksi havaittua tietoa. Museon perusnäyttely johdattaa nahan käsittelyn menetelmiin, ja valottaa Friitalan kehitystä maailmankuuluksi tuotemerkiksi. Mutta nahkamuseossa ollaan myös moderneja: vuosittain vaihtuvassa näyttelyssä nahkaan otetaan aina jokin uusi näkökulma. Vaihtuvissa näyttelyissä on käsitelty nahkaa mm. kirjanvalmistuksen, rock-musiikin ja tatuoinnin näkökulmasta, uusin näyttely käsittelee Friitalan muotisuunnittelijoita aina 1920 -luvulta tähän päivään.

  Ostosten lomassa on mukava istahtaa lounaalle tai kahville Café Hellmanin herkullisina notkuvien pöytien ääreen. Lounaaseen sisältyy runsas salaattipöytä, leipä ja voi sekä ruokajuomat, ja pääruuat ovat vaihtelevasti lihaa, kalaa tai kanaa. Café Hellman järjestää myös tilausruokailuja ryhmille viihtyisässä tehdasmiljöössä.

Leineperissä elää käsityöperinne

  Vuonna 1771 perustettu Fredriksforsin, eli Leineperin, Ruukki, on osa satakuntalaista teollisuushistoriaa. Leineperin Ruukki on erinomaisesti säilynyt miljöö, ja monipuolisen rakennuskantansa vuoksi se kuuluu maamme täydellisimpiin ruukkialueisiin. Ruukki onkin palkittu sekä Europa Nostra -palkinnolla että valittu Suomen Matkailun Helmeksi.

  Ruukin kulta-ajat olivat 1800-luvun puolivälin jälkeen, jolloin sen toimintaa johtivat ripeäotteiset patruunat. Heidän johdossaan Ruukin alue kasvoi voimakkaasti ja siitä muodostui oman aikansa mittapuulla suuri teollisuusyhteisö. Nykyisin Leineperin Ruukin alue toimii kulttuurihistoriallisena matkailukohteena, jossa on matkailijalle paljon mielenkiintoista nähtävää. Kauniit rakennukset: masuuni, mylly, kankipaja ja seppien mökit sekä monipuoliset palvelut kuten käsityöläispajat, Kaarlo Kangasnimen urheilumuseo, pienoismalli vuodelta 1895 sekä kahvi- ja ruokapaikat kuljettavat aikamatkalle, jolla saa helposti vierähtämään tovin jos toisenkin. Ruukinajan yhteisleipomo Savipakari leipoo herkulliset leivät edelleen perinteisin menetelmin, ja massiivisen, 32 leipää vetävän leivinuunin katveeseen on mukava pysähtyä kupposelle. Ja jos omaa jauhopeukaloa alkaa oikein kutittelemaan, Ruukin myllystä kannattaa napata mukaan jauhot ja ryynit kotiinviemisiksi.

  Ruukin alueella toimii useita käsityöläispajoja, joiden valikoimista löytyy kaikenlaista kivaa kotiin viemistä kuten rauta-, lasi- ja keramiikkaesineitä sekä puu-, nahka-, tekstiili- ja kudontatöitä – aitoja ja korkeatasoisia käsityötuotteita, joiden valmistusta voi seurata myös paikan päällä. Elävä ruukkialue toimii myös monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Leineperissä tapahtuukin ympäri vuoden: antiikkimessut, metallitaiteen viikot, kesäteatteri sekä markkinahenkiset kevät-, syys- ja joulutorit. Toripäivien aikaan ruukin alueella käykin kuhina, kun 200 myyjän toripöytien välissä tuhannet kävijät tekevät ostoksia, tapaavat tuttuja ja nauttivat Leineperin ainutlaatuisesta toritunnelmasta.

Ulpu on rakkautta teatteriin


  Ulvilan harrastajateatteri Ulpu on toiminut Ulvilan teatterielämän ylläpitäjänä jo pian 20 vuotta tuoden näyttämölle useita uusia näytelmiä jokaisena toimintavuotenaan. Teatterin toiminta onkin palkittu useilla valtakunnallisilla huomionosoituksilla. Ulpu haluaa tuoda kuntalaiset teatterin piiriin, joko tekijöinä tai kokijoina, niin aikuiset kuin lapset ja nuoretkin. Ohjelmistossa on nähty esimerkiksi Peter Pan, Pekka Töpöhäntä, Setä Tuomon tupa ja Seitsemän Veljestä, joten matalalla ei teatterintekijöiden rima todellakaan ole!

  Ulpussa ei lepäillä laakereilla, sillä esimerkiksi kuluvalla näytäntökaudella teatterissa nähdään peräti viisi ensi-iltaa. Mm. maaliskuussa ensi-iltansa saa suosittuihin Ella-kirjoihin pohjautuva näytelmä Ella ja Paterock, ja kesällä seikkaillaan Zorron seurassa Ulvilan Massin ulkoilmanäyttämöllä. Syksyllä ensi-iltoja on luvassa lisää niin nuorille kuin aikuisillekin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »