Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Satakunta, Jämijärvi, Jämi, hiihtoputki, Areena, Fly In, ilmailu


Jämi Areena on Jämijärven tapahtumien sydän.

Jämijärvi
- Pohjois-Satakunnan Lappi

Jämijärvi kuuluu Hämeenkankaan harjualueeseen, joka on muodostunut n. 9500–9600 vuotta sitten jääkauden sulamisvaiheen aikana. Jämijärveä leimaa sen korkeus merenpinnasta: kunnan alueeseen kuuluva Soininharju on 185,4 ylempänä kuin meren pinta, ja myös Soininharjun jatkeena oleva Niiniharju kohoaa yli 180 metrin tasoon. Se antaa luonnolle piirteitä, jotka ovat saaneet kuntalaiset kutsumaan Jämijärveä Pohjois-Satakunnan Lapiksi.


Jämillä hiihto menee ihan putkeen

  Jämijärvi on aktiivisen ja liikkuvan matkailijan unelmakohde. Jämille on muodostunut vahva hiihtoperinne, ja jo 1950- ja 60-luvuilla kuntaan saapui bussilasteittain hiihtoturisteja nauttimaan hulppeista hiihtomahdollisuuksista. Jämin kattavasta latuverkostosta löytyy niin letkeitä baanoja kuntohiihtäjille kuin vaativampia latuprofiileita kilpailijoille.

  Jämijärven pitkiä ja kunniakkaita hiihtoperinteitä pitää yllä vuonna 2002 valmistunut hiihtoputki – Etelä-Suomen ensimmäinen ja koko Suomessa toinen. Hiihtomatkaa 625 metriä pitkä ja kahdeksan metriä leveässä hiihtoputkessa kertyy 1250 metriä, ja molempiin suuntiin kulkee oma latunsa niin perinteisen kuin luisteluhiihdon harrastajille.

  – Vaihteleva latuprofiili luo sopivasti haastetta sekä harrastajille että aktiivikäyttäjille. Korkeuseroa löytyy 11 metriä, ja latu polveilee ylös ja alas kaartaen koko ajan loivasti, joten se on armollinen tavalliselle kuntohiihtäjälle, kertoo hiihtoputken markkinoinnista vastaava Elina Paukkunen.

  Paukkusen mukaan hiihtoputkessa käy vuosittain noin 20 000 hiihtäjää, suurin osa omatoimiharrastajia ja "sunnuntaihiihtäjiä". Ikäjakauma on pienistä lapsista aivan vanhuksiin asti, ja kävijöitä on ympäri Suomen, myös Ahvenanmaalta.

  Hiihtoputki on saanut kävijöitä kiitosta, sillä se on rakennettu koko matkaltaan maan päälle, ja molemmilla reunoilla olevista ikkunoista avautuvan maiseman katselu saa tuntemaan kuin hiihtäisikin oikeasti luonnossa.

  – Olemme saaneet hyvää palautetta myös raittiinoloisesta ilmasta. Kun putki ei kulje maan alla, siellä ei ole ummehtunutta märän betonin tuoksua. Melkein kuin ulkona hiihtelisi, Paukkunen sanoo.

  Hiihtoputkessa järjestetään paljon myös seurojen hiihtoleirejä, johon leiripaketit kootaan asiakkaan toiveiden mukaan.

  – Tulossa on myös ohjatut hiihtoleirit tavallisille kuntohiihtäjille ja lapsille, paljastaa Paukkunen.

  – Lisäksi putken palveluvalikoimaan kuuluu voitelupalvelu, kahvio sekä saunat ja suihkut, ja kaikki ovat käytössä sisäänpääsymaksulla.

Monien mahdollisuuksien Areena

  Kivenheiton päässä hiihtoputkesta sijaitseva Jämi Areena on Jämijärven tapahtumien sydän. Jämi Areenalla vietetään häitä, syntymäpäiviä ja messuja, ja yrityksille Areena tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet järjestää tapahtumia aina pienistä kokouksista suuriin tapahtumiin: tarjolla on isoja pieniä kokoustiloja aina viidestä 500 henkilölle.

  Jämi Areenan myynnistä vastaava Sanni Luomahaara kertoo, että matkailijankin kannattaa pitää silmällä Jämi Areenan ohjelmatarjontaa - tulevana keväänä ja kesänä luvassa on nimittäin ainakin Tassu-messut rotukissaesittelyineen ja koiranäyttelyineen sekä Kesäillan valssi -ohjelman kuvaukset. Myös tansseja Areenalla järjestetään - tanssi- ja konserttikäytössä Areena vetää jopa 2000 henkilöä. Isot ja pienet yksityistilaisuudet järjestyvät Jämi Areenalla haluttaessa myös avaimet käteen -periaatteella, jolloin tilat järjestellään asiakkaan toiveiden mukaan ja paikalliset pitopalveluyritykset huolehtivat tarjoiluista.

Lentoon!

  Kaikkein kuuluisin Jämijärvi lienee ilmailumaineestaan, sillä ilmailutoimintaa on kunnassa harjoitettu aina vuodesta 1935 alkaen. Nykyisin Jämi on Suomen harvoja kevytilmailukeskuksia, jossa on lämpimät tilat rakennus- ja harrastustoiminnalle ympäri vuoden sekä yöpymismahdollisuus kaikkine oheispalveluineen. Purjelento, laskuvarjohypyt, riippu- tai varjoliito.. Jämissä on erinomaiset mahdollisuudet ilmailuharrastukseen!

  – Ilmailutapahtumien osalta vuosi 2010 on Jämillä huikea, sillä ilmailukalenteri on täydempi kuin koskaan, kertoo Sanni Luomahaara.

  – Tänä vuonna juhlistetaan Jämin ilmailuharrastuksen 75-vuotista taivalta, ja on ilo todeta, että sen suosio on kasvussa koko ajan.

  Vuoden päätapahtumat ovat heinäkuussa: ensin Jämi Fly In -lentotapahtuma ja heti perään purjetaitolennon EM- ja MM-kilpailut.

  – Jämi Fly In -tapahtumassa on tarjolla monipuolisesti ohjelmaa: mm. lentotaitonäytöksiä, joissa on mukana purjelennon maailman huippuja, lennokkikilpailua, yleisölennätyksiä ja mahdollisesti myös ilmalaiva, Luomahaara paljastaa.

  – Saamme näytille myös brittien 2. maailmansodan aikaisen hävittäjän Spitfiren ja yhtenä esiintyjänä on Talentista tuttu Flying Circus -ryhmä. Fly In on huikea tapahtuma, jossa on näkemistä ja tekemistä koko perheelle. Odotamme paikalle noin 10 000:tta henkilöä.

  Heti Jämi Fly In -tapahtuman jälkeen pyörähtävät käyntiin purjetaitolennon EM- ja MM-kilpailut.

  – Kilpailuissakin on koko ajan paljon nähtävää, sillä kyseessä on Pohjoismaiden suurimmat koskaan järjestetyt taitolentokisat, Sanni Luomahaara sanoo.

  – Koko heinäkuu on ilmailun ystäville ainutlaatuinen tilaisuus Jämillä!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »