Nro 2-2010
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä

Reissun päällä

Saako taiteelle ja urheilulle nauraa?

  Viime kuussa olympialaisissa lökäpöksyinen lumilautailija nauroi ääneen jäätyään mitalisijoilta ja suomalaisesta tuntui, että talviurheilu oli häpäisty. Häviäjän tulee kyynelehtiä ja syyttää olosuhteita ja kohtaloa. Urheilu on vakava asia.

  Suomalainen mies pelkää teatteria. Sinne mentäessä on pukeuduttava vyötäröltä kiristäviin puvun housuihin ja on jaksettava nukahtamatta tuijottaa esiintyjien taiteellista elehtimistä. Väliajalla tarjottava kuohuviini pöllyää kurkussa kuivuuttaan. Olutta tekisi mieli.

  Suomalainen kulttuuri ja urheilu ovat vakavia asioita. Perinteisessä taideteatterissa piti tönöttää vakavin ilmein, parhaat päällä. Hiihtokilpailussa tunteita sai näyttää korkeintaan kiroamalla ruotsalainen voittaja tai pyyhkimällä silmäkulmaa Suomen kansallislaulun alkutahtien soidessa. Teatteri tai urheilu ei saanut näyttää helpolta tai iloiselta.

  Lumilautailijat, kesäteatteri ja stand up -komiikka ovat muuttaneet maailman. Lumilautailija uskalsi sanoa, että oli kivaa, vaikka voittoa ei tullutkaan. Eikä asenne silti vähentänyt mitalisuorituksen arvoa. Kesäteatterin ja stand up -komiikan vaikutus suomalaisten teatteri-innostukseen on ollut valtava. Nauru, hyvä tuuli ja ilo ovat yhtä arvokkaita tunteita kuin aggressio, suru ja myötätunto hävinnyttä kohtaan.

  Ääneen nauraminen ei vähennä teatterin taiteellista arvoa. Mikä olisi teatterin tekijältä parempi suoritus, kuin nostaa katsojan myönteisimmät tunteet esiin.

  Kesäteatteri on Suomessa vahvempaa kuin teatteri-innostus talvella. Tässä maassa on yli 300 kesäteatteria ja joka kolmas suomalainen arvelee käyvänsä tänä vuonna nauttimassa kyseisestä kesäisestä ja iloisesta taide-elämyksestä.

  Lääkärien mukaan huolet ja murheet lisäävät kipuja, särkyjä ja masennusta. Nauraminen tuottaa elimistöön hyvää oloa lisääviä hormoneja. Suomalainen kesäteatteri on edullista kipulääkettä. Nauru korjaa pienet viat ja saa unohtamaan murheet. Otetaan tätä lääkettä viimeistään ensi kesänä.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »