Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Imatra, Imatra Spa Resort, Ukonniemi, Imatran Kylpylä


Imatran kylpylän ulkoaltaan tunnelmaa. Kuva: Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy

Ennakkoluuloton Imatra
uskoo matkailuun

Imatralla on pitkät matkailuperinteet, sillä kaupungin matkailuhistoria on alkanut jo 1770-luvulla. Jo vuosisatojen ajan ovat Saimaa, Vuoksi ja luonnonkauniissa ympäristössä kuohuva Imatrankoski tuoneet ihmisiä tähän Itä-Suomen helmeen. Imatra ei kuitenkaan nojaudu pelkästään vanhoihin matkailuvaltteihin, vaan kaupungissa katsotaan rohkeasti eteenpäin ja luodaan kunnianhimoisia suunnitelmia Imatran matkailutarjonnan kehittämiseksi.


  Lähivuosien tärkein hanke Imatralla on Imatra Spa Resort, josta odotetaan muodostuvan monipuolinen matkailun, loma-asumisen, virkistäytymisen ja hyvinvointipalvelujen keskittymä. Saimaan rannalle, kauniille Ukonniemen alueelle rakentuvan Imatra Spa Resortin odotetaan lisäävän alueen vetovoimaa niin matkailijoiden, paikallisten asukkaiden kuin sijoittajien keskuudessa. Alueen toiminnan ja palvelujen keskuksena on Imatran kylpylä, jonka läheisyyteen nouseva kansainvälinen vapaa-aikakeskus tarjoaa monipuolisia, ympärivuotisia palveluja ja aktiviteetteja sekä majoitusvaihtoehtoja.

  Tulevan Imatra Spa Resortin alueella matkailuvuorokausien kehitys on jatkuvasti ylittänyt ennusteet. Vuonna 2008 matkailuvuorokausia alueella oli noin 117 000, ja vuonna 2015 yöpymismääräksi on ennustettu 352 000 vrk / vuosi. Nyt käynnistetyt hankkeet ovatkin edellytys alueen kaupan ja palvelualan positiivisen kehityksen jatkumiselle.

Yhteisen päämärän hyväksi

  Imatra Spa Resortista tulee kaikkiaan noin 300 hehtaarin laajuinen, ja yhdessä läheisen, Lappeenrannan puolella sijaitsevan Saimaa Gardensin alueen kanssa se muodostaa yhden Pohjoismaiden johtavista matkailu- ja vapaa-aikakeskuksista, johon sijoittuu arviolta noin 13 000 vuodepaikkaa.

  Saimaa Gardens ja Imatra Spa Resorts eivät kuitenkaan kilpaile keskenään, vaan alueita kehitetään yhteistyössä, tavoitellen matkailijan kannalta mahdollisimman monipuolista ja hyvin palvelevaa kokonaisuutta. Alueiden välinen työnjako on suunniteltu toteutettavaksi siten, että Imatran puolelle sijoittuu erityisesti urheilupalveluja ja perheloma-aktiviteetteja, kun taas Lappeenrannan Rauhan alueelle sijoittuu ennen kaikkea viihde-, kulttuuri- ja elämyspalveluja sekä golfkenttä.

Liikuntaa jos jonkinlaista

  Ukonniemen alue on toiminut imatralaisten ulkoilualueena jo ennen viime sotia, ja Imatra Spa Resort halutaan jatkossakin säilyttää kaupunkilaisten ja turistien monipuolisessa virkistyskäytössä. Alueen suunnittelun perustana on ollut Imatran yleiskaava ”Kestävä Imatra 2020”, jossa Ukonniemen alue on varattu pääosin matkailuun ja loma-asumiseen sekä virkistys- ja urheilupalveluille.

  Kattavan ja monipuolisen liikuntapalvelutarjonnan rakentaminen Ukonniemeen on jo alkanut. Tänä vuonna alueelle on valmistunut tennishalli, ja sen viereen on kesällä alettu rakentaa jäähallia. Jäähalliin tulee kaksi kaukaloa ja 1500-paikkainen katsomo. Uuden hallin viereen valmistuu myös tekojäärata, jonka paikalla kesäisin on pesäpallokenttä.

  Hiihdon ystäviä hemmotellaan Ukonnimeen rakennettavalla hiihtoputkella, jonka lähtöpää tulee jäähallin viereen. Reitin pituus on noin 1,5 kilometriä, josta noin kilometri on kaksisuuntaista osuutta. Niin ikään jo olemassa olevaa ensilumen latua jatketaan hiihtoputken suulle, jolloin ladun kokonaispituudeksi tulee noin 1,5 kilometriä. Kesäaikaan ladun pohjoisosa toimii rullahiihtoratana.

  Imatra Spa Resortin alueelle sijoittuu myös monipuolinen ulkoilu- ja retkeilyreittiverkosto, joka on osa laajempaa, olemassa olevaa seudullista verkostoa. Saimaan rantaviivaa noudatteleva asfaltoitu ja valaistu kevyen liikenteen väylä eli rantaraitti alkaa Kylpylän rannasta ja ulottuu Lappeenrannan rajalle Kurenlahteen. Parin vuoden kuluessa rantaraitti yhdistää Imatran ja Rauhan kylpylät toisiinsa muodostaen luontevat yhteyden kahden alueen välille.

Puuhaa perheille

  Imatra Spa Resortista halutaan tehdä koko perhettä houkutteleva lomakeskus. Kylpylän riemujen lisäksi perheille tarjotaan tekemistä ja näkemistä uudessa teemapuistossa, joka sijoittuu tekojääradan viereen. Teemapuistosta tulee perhematkailukohde, josta löytyy mm. huvipuisto laitteineen, leikkipuisto, vesiliukumäki ja liikennepuisto. Suunnitelmissa on lisäksi tuoda teemapuistoon maatilan pihapiiri ja kotieläinpuisto sekä muita luontokohteita kuten arboretum ja luonnonniitty.

  Imatra Spa Resortin sydämenä sykkii itseoikeutetusti Imatran Kylpylä, jonka majoituskapasiteettia laajennetaan. Kylpylään valmistuu uusia hotellihuoneita, ja sen yhteyteen on suunniteltu myös erilaisia loma-asuntoja kuten pientalotyyppisiä ranta-asuntoja. Kylpylänniemelle on suunniteltu sijoittuvaksi myös erilaisten vesiaktiviteettien, ulkoilun ja ohjelmapalveluiden tukikohtia.

  Imatra Spa Resort valmistuu vaiheittain lähivuosien aikana. Valmistuttuaan alue tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia aktiivisen ja elämyksellisen loman viettoon Imatralla.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »