Nro 5-2010
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä

Reissun päällä

Ristiside poikki ja talvi pilalla?

  Viime helmikuun alussa napsahti vasemman polven ristiside poikki. Parhaaseen lasketteluaikaan. Elämä tuntui loppuvan siihen paikkaan. Suomi oli täynnä valkoisia puuterilumisia rinteitä ja lumilauta oli laitettava varastoon pölyttymään. Kun polvinivelestä oli poistettu sinne kertynyt neste ja raajaa oli viilennetty jääpusseilla muutama päivä, iskivät henkiset vaivat oikein kunnolla. Sohvalleko sitä pitäisi talvikaudeksi linnoittautua?

  Kumppani ehdotti tasaisen maan varovaista murtomaahiihtoa. Ensihalveksunnan jälkeen päätin kokeilla. Surkean typerältä tuntunut peltohiihto olikin yllättävän mukavaa. Seuraavalla viikolla hiihtoseuralainen pakkasi reppuun termospullon ja eväsleivät ja kantoi sukset venerantaan. Aurinkoinen päivä meren jäällä, luistavilla suksilla ja kahvitauko pikkusaaren rantalaiturin nokassa oli elämys. Maaliskuun alun Etelä-Suomen talvi tarjosi parastaan.

  Muutamana sunnuntaiaamupäivänä hiihdimme sopiviin pilkkipoukamiin, istuimme auringossa ja nostelimme jäälle soppakalat. Löysimme kotikaupungin talvisen pururadan, jonka hiihtolatu pidettiin huhtikuuhun saakka erinomaisessa kunnossa. Lähimetsikön maisema oli jokaisena talviaamuna erilainen. Välillä satoi lunta, joskus viileä aamuaurinko paistoi häikäisevästi matalalta ja muutaman kerran maiseman hämärsi kostea, tiheä ja satumainen aamusumu.

  Pääsiäisen aikaan polven kestävyyttä kokeiltiin Muoniossa, Jerisjärven jäällä. Rauhallisen 15 kilometrin sivakoinnin jälkeen oli suloista pulahtaa Jerismajan pikkuruisen rantakylpylän lämpöisiin vesiin. Savusaunan tuoksuva löyly lämmitti ihon ja ravintolan kuuma kalakeitto sisukset. Leviltä löytyi jäälle aurattu luistelureitti ja polvi kesti varovaisen retkiluistelun sauvojen tuella.

  Toukokuun alussa innostuin vielä kokeilemaan kotimaakunnan muutamaa hiihtoputkea. Eipä sekään ollut yhtään hullumpaa, eikä sen kummempaa kuin kuntouinti uimahallin köysillä rajatulla radalla.

  Katkennut ristiside avasi ovet hienoon ja monipuoliseen kotimaiseen talveen. Huomasin, että talvista elämää löytyi hiihtokeskusten ja rinnekuppiloiden ulkopuoleltakin. Kotimaan talvikauden ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet ovat uskomattoman hyvät. Tulevana talvena taidan ilmoittautua laturetkelle, ostaa uuden pilkkijakkaran ja antaa lumilaudan vielä odotella varaston hyllyllä.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »