Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kuopio, Puijo, Kallavesi, tapahtumat


Vilkas Kuopion Matkustajasatama on myös maakrapujen suosiossa, sillä se toimii monien tapahtumien näyttämönä.

Kutsu kuuluu Kuopioon

Kuopiota voi hyvällä syyllä kutsua Savon sydämeksi. Kuopio on nykyaikainen ja kehittyvä kaupunki, jossa osataan antaa arvoa aidolle savolaiselle kulttuuriperimälle. Rikas tapahtuma- ja kulttuurielämä onkin leimallista Kuopiolle, jossa tapahtuu ympäri vuoden.


  Matkailijalle Kuopio tarjoaa paljon. Kaupungin monissa kulttuurikohteissa ja -tapahtumissa riittää katsottavaa ja koettavaa niillekin, joille Kuopio on jo tuttu kohde. Ensimmäistä kertaa Kuopiossa vierailevaa saattaa viehättää kaupungin ainutlaatuinen tunnelma ja huikeat maisemat, jotka avautuvat jalkojen juureen Puijon näkötornista.

Huipulle!

  Puijo torneineen lienee tunnetuin Kuopion monista matkailukohteista. Ensimmäinen torni nousi Puijon mäelle jo 1800-luvun puolivälissä ja nykyinen, torneista kolmas, pystytettiin vuonna 1963. Upeasta 75 metriä korkeasta tornista avautuu henkeäsalpaavat näkymät yli järvien leimaaman savolaismaiseman ja Kuopion kaupungin. Vierailu huipulla on elämys sekä päivällä että illan pimennyttyä: päivänvalossa silmiä hivelevät kauniit maisemat, iltaisin tornista voi ihailla kaupungin valoja. Puijon pyörivässä torniravintolassa nautitaan maisemasta ja hyvästä ruoasta Suomen parhailla ikkunapaikoilla.

  Tornin juurella sijaitsee idyllinen ja perinteikäs Hotelli Puijon Maja. 18:lla huoneellaan Puijon Maja ei koolla komeile, mutta upeiden liikunta- ja ulkoilumaastojen keskellä Puijon Maja tarjoaa rauhallisen lepopaikan niille, jotka haluavat välttää kaupungin keskustan kuhinoita. Hotellissa on myös juhla- ja tilausravintola, jossa on tanssittu häitä ja vietetty muita juhlia jo vuosikymmenten ajan. Pienet kokoukset järjestyvät Puijon Majalla helposti, lähellä kaupungin keskustaa, mutta silti omassa rauhallisessa ympäristössään.

Kaunis Kallavesi risteillen

  Sisävesiristeilyt ovat Kuopion parasta antia. Kallavedelle pääsee Kuopion Matkustajasatamasta – parhaimpana risteilyaikana jopa kolmekymmentä kertaa päivässä. Kuopion Roll Risteilyjen laivat vievät vieraansa tulevana kesänä Alahovin viinitilalle, joka on hieno otos Suomen kesää. Lisäksi Roll Risteilyt tekevät useita Kallavesi-risteilyjä päivässä mukaan lukien erilaiset teemaristeilyt ja M/S Ukko-laivan lounasristeily. M/S Queen R jatkaa kierroksiaan uuden uljaan Saaristokaupungin ympäri. Samalla reitillä näet upean Kallavettä halkovan Saaristokadun. Roll Risteilyjen lisäksi paikallisreittiristeilyjä järjestää myös Koski-Laiva Oy. Lähes kaikissa laivoissa on ravintolapalvelut.

Kuopio tanssii, soi, näyttelee, maalaa, veistää…

  Kulttuurin tekemisellä on Kuopiossa pitkät perinteet, ja rikas kulttuurielämä leimaa kaupunkia edelleen. Esimerkiksi Kuopion kaupunginteatterin juuret ulottuvat aina 1900-luvun alkuun ja Kuopion Näytelmäseuran perustamiseen. Vuosien ja vuosikymmenten aikana Kuopiossa on noustu lavalle ensin harrastelija- ja myöhemmin ammattilaisvoimin. Vahva teatterikulttuuri on Kuopiossa edelleen voimissaan: kaupunginteatteri esiintyy talvisin peräti kahdella näyttämöllä tuoden ohjelmistoon monipuolisesti sekä uusia että klassikkonäytelmiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Vuoden teatteriksi 2007 valittu moderni Tanssiteatteri Minimi yllättää vauhdikkailla ja puhuttelevilla esityksillään. Kuopion Musiikkikeskus on maakunnan musiikkielämän sydän, joka puolestaan hemmottelee tasokkailla musiikkielämyksillä - konserttikauden ollessa kuumimmillaan talon estraadilla esittäytyy kotimaisen viihdetaiteilijoiden parhaimmisto sekä Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestari- ja solistivieraat eri puolilta maailmaa.

  Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumaa on järjestetty Kuopiossa jo yli 40 vuotta, ja siitä on muodostunut Kuopion käyntikortti ja yksi maamme eturivin kulttuuritapahtumista. Kesällä 2011 Kuopioon saadaan jälleen huipputanssijoita niin Suomesta kuin muualta maailmasta ja yleisökin pääsee jälleen osallistumaan mm. tanssikursseille ja tanssimaratoniin. Ensi kesänä Kuopion kansainvälisillä viinijuhlilla juhlitaan viinijuhlahistorian kenties eksoottisinta vierasta, Brasiliaa! Elokuvan ystäville Kuopiossa järjestetään vuosittain Vilimit-elokuvatapahtuma, joka viime vuonna keräsi yli 5000 kävijää.

  Kuopion museot kunnioittavat alueen talonpoikaista ja teollista historiaa. Mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi J.V. Snellmanin kotimuseo  siinä talossa, jossa Snellman asui Kuopion aikanaan tai Kuopion Automuseo, innokkaiden autoharrastajien museo, jossa he esittelevät kunnostamiaan vanhoja menopelejä. Peräti yhdeksän museon ja VB-valokuvakeskuksen näyttelyt houkuttelevat Kuopion kesässä.

Taide kuuluu kaikille

  Taiteen ystävän kannattaa pistäytyä luovien alojen keskus Myllyssä, jossa taiteilijat ja käsityöläiset esittelevät ja myyvät töitään. Myllyssä edustettuina ovat mm. graafikot, valokuvataiteilijat, pukusuunnittelijat ja maalarit. Myllyssä kädentaidot ja taide kohtaavat kävijän luonnollisesti ja vuoropuhellen, ja kävijälle tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus seurata taiteilijoita työssään.

  Opetusministeriön tavoiteohjelman mukaan kansalaisten hyvinvointia tulisi lisätä kulttuurin ja taiteen keinoin – tavoitteena on jokaisen oikeus ja tasa-arvoinen mahdollisuus kokea taide sekä itse tehden että kulttuuritoimintaan osallistumalla. Kuopiossa tätä tavoitetta toteutettiin käytännössä viime kesän Taidetorilla, jossa taidetyöpajat, esitykset ja myyntikojut keräsivät kesän aikana lähes 50 000 kävijää kaupunkilaisten ja turistien yhteiseen olohuoneeseen. Taiteilija Anja Lapin koordinoima Taidetori oli menestys, joka toi taiteen kirjaimellisesti kaiken kansan keskelle. Taidetori saa jatkoa jälleen kesällä 2011.

  Kuopio on luontoa, perinnettä, kauneutta ja iloisia ihmisiä. Kuopio rikkaine kulttuuri- ja tapahtumatarjontoineen elää vahvasti tätä päivää.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »