Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kuopio, Kuopio Tanssii ja Soi, Kuopio Wine FestivalSkoolataan!
Kuopion kesässä

Kesäkuun puolivälissä tanssiin hurahtanut Suomen kansa suuntaa Kuopioon, jossa Jorma Uotisen johdolla vietetään tanssin juhlaa. Heinäkuussa taas nautitaan matkustajasatamaan nousevassa viinikylässä hedelmäisestä viinistä, tulisesta sambasta ja värikkäästä karnevaalitunnelmasta.


Tanssien Aasiasta Amerikkaan
42. Kuopio Tanssii ja Soi
16.–22.6.2011

  Ensi kesän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla voi tehdä huikean tanssillisen matkan, sillä esiintyjävieraita saapuu niin Koreasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta, Belgiasta, Kreikasta/Ranskasta kuin koto-Suomestakin. Tanssi valloittaa Kuopion, sillä viikon loistokas ohjelmisto koostuu yli sadasta esityksestä ja muusta tapahtumasta Kuopion musiikkikeskuksella, kaupunginteatterissa, kulttuuriareenalla, tanssisaleissa, satamatorilla, festariklubilla ja kaduilla. Yli 50 tanssikurssia kokoaa kaupunkiin satoja tanssin ammattilaisia, harrastajia ja aloittajia - myös miehiä, lapsia ja nuoria eri puolilta maailmaa. Joka päivä löytyy katsottavaa ja koettavaa niin tavalliselle Matti ja Maija Meikäläiselle kuin alan ammattilaisillekin. Ohjelma alkaa jo aamupäivällä kello 11 satamatorin tanssi- ja musiikkitapahtumilla, jotka kokoavat arkipäivinä tuhansia tanssin ystäviä Kallaveden kauniisiin maisemiin. Tanssintäyteinen päivä päättyy pikkutunneilla festariklubin vauhdikkaissa tunnelmissa.

  Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen kertoo, että viikon ehdottomiin kohokohtiin lukeutuu kreikkalaisen Andonis Foniadakiksen uusi nykytanssiversio maailmankuulusta klassikkoteoksesta Romeo ja Julia.

  – Teos suorastaan läkähdyttää yllätyksellisyydellään, rajuudellaan ja rujoudellaan niin tanssijat kuin lopulta katsojatkin. Amerikkalainen Alvin Ailey on puolestaan jazztanssin legendaarinen guru. Aileyn perintöä vaaliva loistava newyorkilainen Ailey II -tanssiryhmä vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Yhdysvalloista saapuu myös loistava Cedar Lake Contemporary Ballet, jonka tanssissa yhdistyvät niin klassisen baletin tekniikat kuin nykytanssin nyanssitkin. Se, että amerikkalaisryhmä tanssii pohjoismaisten koreografien teoksia, tekee vierailusta entistäkin mielenkiintoisemman, hehkuttaa Uotinen.

  – Suosittelemme ryhmille erityisesti esityksiä Kuopion musiikkikeskuksella. Niissä on etnisiä piirteitä, näyttäviä koreografioita, laadukkaita, suuria ryhmiä. Teatterilla ohjelmisto painottuu nykytanssin suuntaan, selvittää Jorma Uotinen.

www.kuopiodancefestival.fi

Carnaval do Vinho Brasileiro

15. Kuopio Wine Festival
1.–9.7.2011

  Kuopio Wine Festival on tutustuttanut suomalaisia vuosittain vaihtuvan teemamaan viini-, ruoka- ja musiikkikulttuureihin jo 14 vuotta. Festivaalin vakiintunut noin 40 000 kävijän yleisö tekee tapahtumasta yhden Suomen kesän suurimmista.  Tulevana kesänä Kuopion matkustajasataman viinikylässä juhlitaan viinijuhlahistorian kenties eksoottisinta vierasta, Brasiliaa. Teemamaa värittää viinien lisäksi myös festivaaliohjelmaa. Kotimaisten huippuartistien lisäksi viinikylän ohjelmassa on luvassa kuumia sambarytmejä ja värikästä karnevaalitunnelmaa.

  Viinikylän ruokatarjonta koostuu brasilialaisen keittiön antimista, joissa tällä kertaa korostuvat pavut, kasvikset, kala sekä tietenkin aito brasilialainen härkä.

  Brasiliassa ei koskaan syödä yksin, eikä niin ole tapana Kuopiossakaan. Viinikylän VIP-alueelta seurueet voivat varata viinituvan ruoka- ja juomatarjoiluineen. Pienten ryhmien pöytävaraukset tehdään 250-paikkaiseen ravintolatelttaan, jossa illan musiikkiesityksiä voi seurata screeniltä. Viinikylän Takeaway ja Grillipiste myyvät lista-annoksia ja snackseja nautittavaksi viinijuhla-alueella.

  Viinien osalta festivaalivieraita hemmotellaan tuoreilla, hedelmäisillä ja Suomessa ennen kokemattomilla viineillä. Kaikki viinikylässä tarjoiltavat viinit tulevat suoraan Brasiliasta, eikä niitä ole saatavana maamme myymälöistä. Lasillisen ja pullollisen lisäksi viineistä saa 4 cl:n maisteluannoksia.

  Viiniköynnökset tulivat Brasiliaan portugalilaisten mukana vuonna 1532 ja levisivät Jesuiittojen mukana eripuolille maata. Tuotanto alkoi kasvaa 1900-luvulla ja nykyään Brasiliassa tuotetaan 3,3 miljoonaa hehtolitraa viiniä vuodessa. Viljeltävät punaiset päälajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Tannat ja Pinot Noir. Valkoisista merkittävimpiä ovat Riesling Itálico, Chardonnay, Moscato ja Malvasia.

www.kuopiowinefestival.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »