Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kuopio, Karttula, Riuttala, Teatteri Hermanni


Riuttalassa historia herää eloon.

Kuopioon liitetty Karttula ammentaa perinteistä

Luonnonkaunis Karttula liitettiin osaksi Kuopion kaupunkia vuoden 2011 alusta. Karttulasta tuli näin kansainvälisen ja kehittyvän kaupungin vireä maaseutukaupunginosa.


  Kuntaliitoksesta huolimatta Karttulan oma matkailu- ja kulttuuriperinne jatkuu vahvana. Ja miksei jatkuisi, samalla reseptillä kun on houkuteltu kuntaan kesäasukkaita ja matkailijoita vuosikymmenten ajan. Vehmaiden ja historiallisten maisemien reunustaman Rautalammen reitin varrella sijaitsevaan Karttulaan veneilijät pääsevät Etelä-Suomesta pitkin Keitele-kanavaa.

Aitoa talonpoikaiskulttuuria Riuttalassa


  Riuttalan talonpoikaismuseossa kävijä kokee savolaista talonpoikaiskulttuuria aidoimmillaan. Museoalue koostuu yli 20 rakennuksesta, joista vanhin on vuodelta 1847 peräisin oleva tuulimylly. Alkuperäisiä luetteloituja esineitä museossa on noin 1400.

  Ensimmäinen tieto Riuttalasta on jo vuodelta 1657, ja vuosisatojen kuluessa talosta muodostui suuri ja hyvinvoiva tila, jolla oli parhaimmillaan kymmenkunta torppaa. Riuttalassa viljeltiin maata ja kasvatettiin karjaa eli se oli hyvin tyypillinen suomalainen tila. Riuttalan pihapiiri ympäristöineen valittiinkin edustamaan suomalaista maaseutua ja elämänmuotoa Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900.

  Riuttalassa historia herää eloon. Museo ei ole pysähtynyt ja hiljainen paikka, vaan elävä silta menneiden aikojen ja nykypäivän välillä. Alkuperäisen rakennuskannan ja esineistön säilyttämisen lisäksi Riuttalassa järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten vuosittaiset rukiinleikkuun SM-kisat. Alue tarjoaa myös ainutlaatuiset puitteet häiden, sukujuhlien, syntymäpäivien tai kokousten järjestämiseen. Ravintola Katrijn’ Kammarissa on 80 asiakaspaikkaa, ja halutessaan voi terassillakin nauttia tarjouksista, emännän valmistamista herkuista, joita ripeät "piikatytöt" tarjoilevat.

Kesäteatteria talkoohengessä

  Syvänniemen Hermanni on karttulalainen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea kulttuuria sen kaikissa muodoissa ja tarjota mahdollisuus harrastustoimintaan kaiken ikäisille kulttuurista kiinnostuneille. Yksi Syvänniemen Hermannin pyörittämistä harrastuspiireistä on Teatteri Hermanni, jonka kesäteatteriesitykset vetävät joka kesä katsomot täyteen paikallisia ja muualta tulevia kulttuurin ystäviä.

  Kesällä 2010 Teatteri Hermannissa sai ensi-iltansa laulunäytelmä Peti ja Puuro, joka sai huikean suosion. Niinpä sama näytelmä saa toisen näytäntökautensa kesällä 2011. Peti ja puuro on hyvin ajankohtainen niin Karttulassa kuin monessa muussakin pienessä Suomen kunnassa, se nimittäin kertoo ajallemme leimallisista kuntaliitoksista.

  Peti ja puuro -näytelmä tapahtuu ajassa, jolloin pienehkö maalaiskunta on liittynyt läheiseen kaupunkiin, ja kylässä toiminut pientila etsii uutta elinkeinomahdollisuutta maatilamatkailusta. Tähän aloittelevaan ”peti ja puuro” -yritykseen saapuu vieraita niin kotimaasta kuin ulkomailta, erilaisine tarpeineen ja toiveineen. Näytelmä seuraa, miten entinen maanviljelijä perheineen selviää näistä uusista haasteista tarjoamalla jotain sellaista, mitä ei useiden tähtien hotelleista löydy. Kunnon kesäteatterin tavoin, Peti ja puuro tuo suomalaiseen kesäiltaan huumoria ja jännitystä, romantiikkaa tietenkään unohtamatta. Esityspaikkana toimiva yli 100-vuotias teatterirakennus tuo teatterielämykseen oman ainutlaatuisen lisänsä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »