Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Rautavaara, Tiilikkajärven kansallispuisto, Metsäkartano


Metsäkartano ilmasta.

Luonnonystävän Rautavaara

Rautavaaraa kutsutaan leikkimielisesti ”Lähi-Lapiksi”, eikä syyttä – kiitos alueen upeiden erä- ja vaaramaisemien. Rautavaaralla todellinen luonnonrauha ja erämaan tuntu ovat aistittavissa joka solulla. Ja silti, Rautavaara on todella lähellä: pienkoneella kertyy lentoaikaa Helsingistä vain runsas tunti.


Luonnon rauhassa Tiilikkajärvellä

  Rautavaaran matkailun sydän on Tiilikkajärven kansallispuisto. Rautavaaran ja Sotkamon kuntien alueille levittäytyvä 34 neliökilometrin kokoinen kansallispuisto pitkospuineen, ikihonkineen ja ihanine hiekkarantoineen on elämyksellinen pakopaikka arjen kiireiden keskeltä. Erämaisen harjuluonnon syleilyssä lepäävät tupasvillan kehystämät aapasuot ja Tiilikkajärven rakentamattomat, hiekkaiset rannat tarjoavat retkeilijälle luontoelämyksiä, joita harvoin saa näinkin eteläisessä Suomessa. Puiston lukuisista hienoista hiekkarannoista Venäjänhiekka on alueen helmi, jossa on myös telttailupaikka yön yli viipyville retkeilijöille.

  Kansallispuisto sopii sekä päivä- että eräretkeilyyn niin jalkaisin kuin kanootilla ja veneelläkin. Puistossa on 20 kilometriä retkeilypolkuja, ja alueelle on rakennettu siltoja, telttailu- ja nuotiopaikkoja. Itkonjoen suuhun, lähelle Tiilikkajärveä 1940-luvulla rakennettu Uiton kämppä on entisöity, ja se toimii nykyisin vuokrakämppänä. Kämpällä on myös laituri ja nuotiopaikka.

  Vaihtelevan luonnon lisäksi kansallispuistossa pääsee tutustumaan alueen monipuoliseen historiaan, johon kuuluvat muun muassa Täyssinän rauhan rajakivi, 1920-luvulta peräisin oleva idyllinen perinnemaisema rakennuksineen sekä savottakulttuurin aikaisia rakenteita.

  Erämaahenkisille Tiilikkajärven kansallispuiston upeat vesistöt ja koskenlaskureitit tarjoavat erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Kalastus, retkeily, metsästys ja luonnon antimien keräily on näissä maisemissa kokemus vailla vertaa. Tekemisen puutteesta ei tarvitse Rautavaaralla kärsiä talvellakaan, sillä moottorikelkkailun harrastajille löytyy valmiita reittejä peräti 250 kilometrin verran. Runkoreittejä pitkin pääsee esimerkiksi Kuopioon, Tahkovuorelle, Vuokattiin, Kaaville ja Nurmekseen.

Metsäkartano – ravintoa keholle ja mielelle

  Metsäkartanolle tullaan vaikuttavan tunnelman ja ympäristön, hyvän ruuan, ystävällisen palvelun ja mukavien ohjelmien takia. Kartanon keittiö on kuuluisa paikan päällä valmistetuista maukkaista ruuista, joista tullaan nauttimaan matkojenkin päästä. Vaihtoehtoina ovat mm. päivittäinen seisova pöytä tai erikseen toiveiden mukaisesti tilattu ateriakokonaisuus – nautittuna kartanon tunnelmallisessa salissa, aidolla jätkän kämpällä tai vaikka turvekammissa. Häitä ja muita juhlia varten kartanolla on omat menunsa, joista voi valita mieleisensä. Kokeilemisen arvoinen on myös ”Savolainen pitopöytä Metsäkartanon tapaan”.

  Metsäkartanolla on mielekästä toimintaa kaiken ikäisille. Ihana erämaaympäristö pakottaa rauhoittumaan, kuuntelemaan hiljaisuutta ja katselemaan ympärillä keinuvaa metsää. Jos joutenolo alkaa ahdistaa, Metsäkartanolla voi mm. meloa, harrastaa patikointia tai sauvakävelyä lyhyemmillä tai pidemmillä polkureiteillä, pyöräillä, kiipeillä, pelata frisbeegolfia tai kokeilla vaikkapa jousiammuntaa. Talvisin latu- tai umpihankihiihto, lumikenkä- ja potkukelkkaretket tai lumenveisto houkuttavat hangille keräämään punaa poskille. Sisätiloissa voi vaikkapa harrastaa kuntosalilla; pelata, kiipeillä tai ampua jousella sisäliikuntasalissa – tai kokeilla esimerkiksi savitöitä, huovutusta, kankaanpainantaa, valokuvausta, pajatöitä tai joitakin muita lukuisista tarjolla olevista kädentaito- ja taideharrasteista. Metsäkartanon ohjelmapalvelut kokoavat jokaisen ryhmän tarpeisiin sopivan ohjelmasisällön. Metsäkartanossa vierähtää useampikin päivä nopeasti, ja majoitustilaakin on peräti 180 vuodepaikan verran.

Vastuullista toimintaa ympäri vuoden

  Vuonna 1982 perustettu Metsäkartano on lähes kolmenkymmenen toimintavuotensa kuluessa saavuttanut vakiintuneen aseman yhtenä suurimmista suomalaisista nuorisokeskuksista. Metsäkartano tunnetaan myös merkittävänä itäsuomalaisena luontomatkailukeskuksena. Sen vahvuuksia ovatkin luonnonrauha, ainutlaatuineen miljöö ja ilmapiiri sekä monipuoliset toimintamahdollisuudet ja palvelut ympäri vuoden.

  Metsäkartano noudattaa toiminnassaan ympäristöä säästävän matkailun periaatteita. Ekologiseen linjaan kuuluu se, että tuotetaan määrällisesti vähemmän, mutta oleellisempaa ja kestävämpää. Luontomatkailussa korostetaan kestävän ja vastuullisen matkailun periaatteita ja hyödynnetään läheisiä luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja ympäri vuoden – mutta vain lihasvoimin. Metsäkartanossa järjestetään paljon myös luontoleirikouluja, joissa ympäristökasvatus on kiinteä osa toimintaa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »