Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Tahko, Nilsiä

Kokonaisuus koukuttaa

Sykettä keskellä Suomea

Tahkon kohdalla Suomen kartassa on vetovoimaa. Monipuoliset talvi- ja kesäaktiviteetit, mielenkiintoiset tapahtumat, runsas majoitus- ja ravintolatarjonta, upeat Nilsiän käyntikohteet sekä rikas järviluonto tekevät Tahkon alueesta houkuttelevan lomanvietto- ja asuinpaikan.


Tahko – kaikkea paitsi kaukana

  Keskeltä Suomea löytyy yksi maamme suosituimmista ympärivuotisista matkailukeskuksista. Nilsiässä, noin 65 kilometriä Kuopiosta ja noin 435 kilometriä Helsingistä, sijaitseva Tahko on helposti saavutettavissa myös lentäen tai junalla: lähin kenttä on Kuopion Rissalassa 50 kilometrin päässä, lähimmälle rautatieasemalle Siilinjärvelle on matkaa 40 kilometriä.

  Tahkon tarjontaan kuuluu 8 500 vuodepaikkaa, hotelli, useita huoneistohotelleja, yli 20 ravintolaa ja baaria, kaksi elintarvikekauppaa, urheiluvälineliike sekä erikoismyymälä.

Sykettä talvessa…

  Tahkolla riittää lumi-iloja rinteessä kaikenikäisille. Yhteensä 23 hyväkuntoisesta rinteestä pisimmät ovat yli 1 000 metriä, ja korkeuseroa löytyy jopa 200 metriä. Lapsille ja aloittelijoille on oma rinne. Tahko Park on tarkoitettu pro-temppuilijoille, ja siellä pidetään monia suksi- ja lautailutapahtumia. Pienimmät viihtyvät Werneri Parkin suksikarusellissa ja napakelkassa.

  Murtsikan ystäville on luotu 65 km:n latuverkosto. Vaihtelevassa maastossa hiihtäjä saa haastetta, ja Syväri-järven jäällä odottaa erityisen vaikuttava maisema. Laturetkiä piristää piipahdus latukahviossa tai laavulla. Palveluita täydentävät kaksi välinevuokraamoa ja monipuolinen hiihtokoulu.

  Tahkolla on kinoksittain muutakin koettavaa: hevossafari, kelkkailua, kiipeilyä, retkiluistelua, lumikenkäretki yöaikaan… Monipuolinen viihdekeskus Tahko Spa hellii kylmänäkin päivänä. Spassa on mahdollista virkistäytyä uima- ja hemmottelualtaassa, kokeilla keilailua, nauttia erilaisista hoidoista ja ottaa hiki pintaan kuntosalilla tai sisäpeleissä.

  Rinneravintoloita on kuusi erityyppistä. After skit samoin kuin huippuartistit ja vetävät livebändit nostattavat Tahkon ainutlaatuisen tunnelman huippuunsa. Maagisiin elämyksiin johdattelee kansainvälisesti tunnettu nilsiäläinen taikuripari Jorma ja Aino Airaksinen Illuusioteatteri Taikavuoressa.

 …ja lisää sykettä kesässä

  Runsaasta tekemisen kirjosta kelpaa nauttia Tahkon kaltaisessa kohteessa myös kesällä. Aktiivinen loma voi koostua vaikkapa pyöräilystä, patikoinnista, veneilystä ja melonnasta taikka mönkijäretkestä. Liinaharjafaneille on opetusta ja hevossafareita. Aamun alkajaisiksi tai päivän päätteeksi on mukava pulahtaa puhtaaseen järviveteen.

  Kun mielit teelle, kata golflomasi kierroksilla hyvin hoidetuilla kentillä. Tahko Golf Clubin 18-reikäisten Tahko New Coursen ja Tahko Old Coursen lisäksi golfaajat voivat suunnata 9-reikäiselle Tiirin Golfin tarkkuuspelikentälle.

  M/S Syvärin Kuningatar risteilee Nilsiän satamasta kohti Tahkon laituria pysähtyen Aholansaaressa. Tuolihissi toimii kesällä maisemahissinä, joten kannattaa herkutella hulppeilla näkymillä myös ilmasta käsin. Kuopion lentoaseman Järviterminaalista pääset Tahkolle vesijetillä ”lentokenttäsafarilla”.

  Tahkon kesään kuuluu muun muassa suosittu Tahko MTB -maastopyöräilytapahtuma. Syksyllä Tahkolle vetävät Ruskaviikonloppu ja Oktoberfest. Nilsiän Louhosareena toimii kulttuuritapahtumien ja konserttien areenana; 1.7. kuullaan Ilmavoimien Big Bandin On elon retki näin -konsertissa Toivo Kärjen säveltämää sota-ajan musiikkia.

Nilsiä – aitoa luonnonvoimaa


   Nilsiän kaupungin keskusta sijaitsee vain 12 kilometrin päässä Tahkolta. Sitä halkoo satasaarinen Syväri-järvi, ja vehmaasta ympäristöstä nousevat näyttävinä Tahkovuori, Kinahmi ja Pisan luonnonsuojelualue, jonka merkityillä reiteillä ja näkötornista koet luontoelämyksen parhaimmillaan. Huutavanholman lehtojensuojelualue on sekin tutustumisen arvoinen.

  Kivenheiton päässä Tahkolta huokuu rauhaa kulttuurihistoriallinen Aholansaari, jossa on Paavo Ruotsalaisen museoitu kotitalo. Talvella Aholansaareen pääsee ilmatyynyaluksella tai jäätietä pitkin, kesällä laivalla.

  Entiseen kvartsilouhokseen rakennettu Louhosareena sijaitsee valko-punahehkuisten seinämien ja turkoosien lampien välissä. Vierailulla kannattaa lisäksi käydä yli satavuotiaassa Nilsiän kivikirkossa sekä Simolan kotiseutukeskuksessa, jonka peruskorjattu Holvikellari on juuri avannut ovensa.

  Nilsiässä viihtyvät myös kalastajat, joiden tärppejä ovat Syväri, Vuotjärvi sekä Lastukosken kanava ja koskikalastuspaikka. Niin asukkaita kuin Tahkon-kävijöitä palvelee Nilsiässä vierasvenesatama, josta löytyvät polttoainejakelupiste, suihkut, pesutupa ja rantaravintola.

  Ainutlaatuinen Tahkon vesireitti vie kirkkaan järviveden ja komeiden saarten koristelemissa maisemissa Kuopiosta Siilinjärven, Juankosken ja Nilsiän kautta Tahkolle. Sen vaikutusalueella on runsaasti mielenkiintoisia kohteita.Tekstin kirjoittiTanja Helminen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »