Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kaavi, valimo, Telkkämäen luonnonsuojelualue, Vaikkojoki, Maarianvaara


Vaikkojoki tarjoaa hienot puitteet kalastukseen. Kuva: Ossi Wallius

Kaavi -
elämysloma eräihmisille

Paikallisen sanonnan mukaan Kaavilla lasketellaan kesät talvet: kesällä Vaikkojoen koskia, talvisin Maarianvaaran lumisilla rinteillä. Paitsi ulkoilmaihmisille, Kaavi on myös kulttuurin ystävän kohde.


Vaskikellojen katveessa

  Kaavin Vehkalahdessa, Juutilan vanhassa valimossa sijaitsee Pohjoismaisittain ainutlaatuinen hiekkavalumuseo. Juutilan tilalla harjoitettiin perinteistä vaskenvalantaa vuodesta 1881 lähtien, jolloin elettiin kotiteollisuutena harjoitetun vaskenvalun kulta-aikaa. Juutilan tuotevalikoimaksi muodostui ajalleen tyypillinen kokoelma erilaisia kelloja, kulkusia ja tiukuja, ja valimossa tehtiin myös aktiivista omaa tuotekehittelyä. Sen tuloksena syntyi omaperäisiä ratkaisuja ja tunnistettavia tyylipiirteitä, jotka erottavat Juutilan esineet omaksi ryhmäkseen.

  Juutilan valimon historian käännekohta tapahtui vuonna 1981 kun uudet tuotantotilat valmistuivat. Vanha valimo toimii nykyisin museona ja matkailukohteena.

Kaskiperinteen juurilla Telkkämäessä

  Telkkämäen luonnonsuojelualue tarjoaa kulttuurihistoriallisia luontoelämyksiä. Telkkämäessä on harvinainen tilaisuus tutustua jo kadonneeseen, aitoon kaskiperinteeseen, sillä luonnonsuojelualueen tarkoituksena on vaalia perinteistä savolaista kaskikulttuurimaisemaa sekä suojella sen kasvi- ja eläinlajeja.

  Vuosittain osa alueen metsistä kasketaan ja viljellään perinteisiä työmenetelmiä käyttäen. Kaskiaikakausi onkin jättänyt jälkensä alueen maisemakuvaan, joka muistuttaa hyvin paljon vuosisadan vaihteen suomalaista metsämaisemaa lehtimetsineen, kiviraunioineen ja nauriskuoppineen.

Vaikkojoen vedet kutsuvat

  Kaavin erämatkailun sydän on kutsuvana virtaava Vaikkojoki. Juuasta Kaaville ulottuva Vaikkojoki on noin 50 kilometrin pituinen, mutta koskenlaskuun joki tarjoaa reittejä peräti 90 kilometrin verran. Vaikkojoen melontareitti on kolmiosainen, ja matkalle osuu niin asumatonta erämaata, luonnontilaista vesialuetta kuin helppoja ja haastavia koskiakin. Parhaimmillaan kanootilla kulkijaa koitellaan jopa noin viidenkymmenen metrin korkeuserolla.

  Vaikkojoen koskien väliin jäävät pitkät virrat, suvannot ja järvet tarjoavat hienot puitteet kalastuksen ystäville. Joen varrella ja tuntumassa on matkailuyrityksiä, joista kannattaa kysyä retkiopastusta, eräoppaita sekä vuokraveneitä ja kanootteja.

Vauhtia Maarianvaaran laelta

  Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla kohoava Maarianvaaran kylä sijaitsee juuri siinä kohdassa, jossa savolainen mäkimaisema muuttuu pohjoiskarjalaiseksi vaaramaisemaksi. Maarianvaara tunnetaan erityisesti laskettelukeskuksestaan: piskuisessa kylässä sijaitsee monipuolinen hiihtokeskus, jossa on otettu niin isojen kuin pientenkin mäenlaskijoiden toiveet. Rinteitä Maarianvaarassa on kaikkiaan yhdeksän, joista viisi on valaistu. Hissejä on 4. Pisin rinne on 1050 metriä pitkä, ja suurin korkeusero on 140 metriä.

Kaavi on keskeinen kauppapaikka

Kaavi on seutukunnan keskeinen kauppapaikka, jossa on päivittäistavarakaupan lisäksi kattava erikoistavarakaupan tarjonta. Matkailijalle kunta tarjoaa kaikki jokapäiväisen elämän palvelut A:sta Ö:hön: Alkosta öljynmyyntiin. Kaavilla pidetään lisäksi perinteiset kevät- ja syysmarkkinat.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »