Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Varkaus, Kaks Ruusua, museo, Taipaleen kanava, kanavamuseo


Vekara-Varkauden katumaalarit työssään. Kuva: Varkauden kulttuuritoimisto

Varkauden historia elää rikkaassa rakennusperinnössä

Varkaus tarjoaa puitteet niin lepo- kuin aktiivilomaan. Varkauden seudun vesistöt ovat mitä parhaimmat veneilyyn, sisävesiristeilyyn tai mökkilomailuun, ja kaupungin mielenkiintoinen historia hyvin säilyneine rakennuksineen tuo lomaan sopivan sivistyksen säväyksen.


Yhden miehen visio konkretisoitui kaupungiksi

  Varkaus on vanha teollisuuskaupunki, jonka teollinen historia antaa leimansa myös nykykaupungille. Varkaus kehittyi jo 1800-luvun kuluessa merkittäväksi teollisuuskeskukseksi konepaja- ja laivanrakennuksen aloilla. Siihen pohjautui puu- ja paperiteollisuuden voimallinen kehitys 1900-luvulla. Tämän mahdollisti helposti saatavilla oleva vesivoima ja erinomainen sijainti vesireittien varrella. Varkauden Taipaleen kanava oli ensimmäinen Suomessa rakennettu sulkukanava, mikä mahdollisti yläpuolisen Leppävirran reitin yhdistämisen Saimaan alueen vesiteihin.

  Varkauden kaavoitustyö sai alkunsa 1900-luvun alussa Varkauden ruukin siirryttyä A. Ahlström Osakeyhtiön omaisuuteen ja Walter Ahlströmin noustua yhtiön pääjohtajaksi. Walter Ahlströmillä oli visio kokonaisesta kaupungista, joka muodostuisi teollisuuslaitosten ympärille. Ahlström osallistui kaupunkinsa suunnitteluun aktiivisesti: hänen pyrkimyksensä oli luoda uudenlainen teollisuusyhdyskunta, jossa kaikki toiminnot olisivat osa kokonaisuutta.

  Tehtaan palveluksessa toimi nimekkäitä arkkitehteja, jotka ovat jättäneet kädenjälkensä Varkauden rakennuskulttuuriin: mm. Ivar ja Valter Thomé, Karl Lindahl ja Alvar Aalto ovat olleet mukana suunnittelemassa Ahlströmin visioimaa kaupunkia. Säilyneitä vanhan Varkauden rakennuksia on vielä runsaasti nähtävillä mm. virkailijoiden siniset ja työväen keltaiset asuintalot Kommilassa sekä johtajien talot Kosulanniemen huvila-alueella. Näkyviä muistoja ”Ahlströmin ajoista” ovat myös mm. tehtaan hiomorakennus torneineen ja kellotorni, Walterin puisto, vanha kansankeittiön rakennus, jossa on uudelleen avattu ravintola entisajan tunnelmissa, koulurakennus sen vieressä ja Tehtaan koulu sekä entinen yhteiskoulu Savontien mutkassa.

Kaks Ruusua on elävä esimerkki historiasta

  Vuonna 1913 perustettu Ahlströmin Kansankeittiörakennus palvelee nykyisin tasokkaana ja viihtyisänä kahvila-ravintolana. Kaks Ruusua kunnioittaa vanhaa Kansankeittiötä sen hengessä tarjoten maittavaa ruokaa kaikelle kansalle. Elle-lehti on listannut Kaks Ruusua kuuden mielenkiintoisimman samppanjaa tarjoavan ravintolan joukkoon Suomessa eikä syyttä: Upeassa ympäristössä lähes satavuotiaassa miljöössä, Leijonanpää-suihkukaivon hallitseman Waltterin puiston jatkeena sijaitseva kahvila-ravintola on elävä esimerkki Ahlströmin kaupunki-ideasta.

  Kahessa Ruusussa on reilut 200 asiakaspaikkaa. Tarjottavat leipomukset ovat oman keittiön tuotoksia, ja munkkien resepti on peräisin aina 1950-luvulta saakka. Ruuanvalmistuksessa Kaks Ruusua luottaa niin ikään omaan keittiöön ja kotimaisiin raaka-aineisiin: tarjolla on mm. oman kaupungin sampea.

  Kahvila-ravintolan rakennus on suojeltu ulkoapäin sekä sisältä pylväikön ja funkiskaaren osalta. Aivan omanlaistaan tunnelmaa luovat yli neljä metriä korkeat huoneet – kokonaisuus, joka taatusti herättää ihastusta.

Kerroksien kaupunki

  Historiasta kiinnostuneille Varkauden Museon näyttely ”Kerroksien kaupunki – Varkautelaisten rakennettu menneisyys” on erinomainen vierailukohde. Näyttely valottaa Varkauden rakentumista 1800-luvulta lähtien ja tuo esiin kaupunkikuvan ajalliset kerrokset. Valokuvin, tekstein ja pienoismallein esitetty näyttely antaa kattavan läpileikkauksen kaupungin kehittymisestä ja kaupunkilaisten juurista – siitä mistä lähdettiin siihen mihin on tultu.

  Näyttelyn tärkeimpiä aihepiirejä ovat Varkauden arvokas rakennusperintö, nykyisen kaupunkikuvan syntyyn ja muutoksiin liittyvät vaiheet, A. Ahlström osakeyhtiön suunnitteluhankkeet sekä myöhemmin syntyneen kauppalan ja kaupungin oma suunnittelutoiminta.

  Olennainen osa ”Kerroksien kaupunkia” on internetistä löytyvä verkko-opetuspaketti, jossa on erilaisia tehtäviä kuten esseetehtäviä, toiminnallisia tehtäviä ja perinteisiä kysymys-vastaus -tehtäviä.

  Alakerran saleissa Varkauden museossa, joka muuten on entinen Tehtaan hotelli, esitetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kesän 2011 näyttely on NÄKIJÄ - viisi katsetta materiaaliin; keramiikkataiteilijat Risto Hämäläinen, Catharina Kajander, Leena Mäki-Patola, Pekka Paikkari ja Satu Syrjänen.

Taipaleen kanava ja kanavamuseo

  Taipaleen kanava-alueelle kannattaa mennä tutustumaan 170-vuotiaaseen vanhaan kivikanavaan sekä seurata laivaliikennettä toiminnassa olevan kanavan partaalla. Kanavan historiaa esitellään sekä kanavamuseossa että aluetta kiertävän Kanavapolun infotauluissa.

  Taipaleen kanavamuseo on yksi Liikenneviraston alaisista alueellisista kanavamuseoista, ja sen perusnäyttely "Via Canalia" avattiin yleisölle kesällä 2004. Näyttelyssä on esillä muun muassa Taipaleen kanava-alueen pienoismalli vuodelta 1905 ja kanavatornin vanha kalusto. Lisäksi museossa voi tutustua kanavan toimintaan virtuaalisulutuksen muodossa – ainutlaatuinen tilaisuus tutustua siihen, miten kulkeminen vesistöjä pitkin on kehittynyt aikojen saatossa. Kanavamuseossa on myös kahvio ja taideseppä Tommi Laineen käsityöpaja.

  Varkaudessa ollaan ylpeitä menneisyydestä, mikä näkyy hyvin alkuperäisen rakennuskannan säilyttämisenä ja historian kunnioittamisena. Käynti Varkaudessa on mielenkiintoinen ja kokemisen arvoinen aikamatka suomalaiseen teolliseen historiaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »