Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Varkaus, sampi, kalastus, Linnasaaren kansallispuisto, Vekara-Varkaus, Varkauden Teatteri


Lempi Lämpölampi ja varkautelaiset sammet. Kuva: Eeva Lemiläinen

Varkaus kuin vettä vaan

Järvi-Suomen sydämessä Varkaus tarjoaa ainutlaatuiset vesistöt vapaa-ajan aktiviteetteihin ja matkailuun. Varkauden vesistä riittää iloa niin perheretkille kuin ohjelmapalveluillekin, ja aaltojen alla asustaa myös Varkauden valttikortti, kasvatettu sampi, jonka liha ja kaviaari ovat maistamisen arvoisia!


Sampea ja samppanjaa – kulinaristien kaupunkifestivaali

  Kaviaari, tuo ruokapöytien musta kulta, on yksi maailman arvostetuimpia ja kalleimpia kulinaarisia herkkuja ja vauraan elämäntavan symboli. Kaviaari on sammen mätiä, ja sampea onkin kalastettu lähinnä juuri kaviaarin takia, mutta myös sen liha on arvostettua. Sampien kalastus ja kaviaarintuotanto on aiheuttanut monien sampikantojen voimakkaan taantumisen, mutta kasvatuksella ja istutuksilla sampikantoja on voitu vahvistaa ja suojella menestyksekkäästi.

  Sampea on istutettu menestyksekkäästi myös Varkaudessa vuodesta 2005, jolloin paikallinen yritys Carelian Caviar aloitti sampien kasvatuksen, ja kaviaaria päästään nauttimaan jo tänä vuonna. Varkaudessa sampi onkin saavuttanut keskeisen roolin kaupungin kesässä: jokavuotinen Sampea ja samppanjaa -kaupunkifestivaali kerää kaupunkilaisia ja matkailijoita nauttimaan hyvästä ruuasta, juomasta ja kesäisestä ohjelmasta Varkauden keskustassa järjestettäviin tilaisuuksiin.

Viihtyen vesillä

  Järvi-Suomen upeasta järviluonnosta pääsee parhaiten nauttimaan lähtemällä itse vesille, ja Varkauden vesistöt tarjoavatkin monia mahdollisuuksia kalastukseen, yksityisveneilyyn ja sisävesiristeilyihin.

  Varkauden vedet ovat kalarikkaita ja tarjoavat hienot puitteet kalastuksen harrastajille. Mainio narrauspaikka on keskellä kaupunkia sijaitseva Pirtinvirta, johon on istutettu mm. kirjolohta, harjusta, järvilohta ja taimenta. Niiden lisäksi koukkuun voi tarttua myös kuhaa, haukea ja ahventa. Unnukan kalastusalue Varkaudessa ja sen ympäristössä kattaa hulppeat 3000 hehtaaria – koko alue kalastajien käytössä. Veneenlaskupaikkoja on Taipaleessa, Kommilassa ja Luttilasssa.

  Mieleenpainuva vesielämys on risteily aidolla höyrylaivalla, Warkaus VII:lla. Edelleen koivuhaloilla kulkeva 97-vuotias höyrylaiva toimii tilausristeilyliikenteessä ja on varkautelaisen laivanrakennuksen edustava esimerkki, joka on hyvässä hoidossa säilynyt nykyihmisten iloksi. Aqualines Oy puolestaan järjestää 12-metrisellä aluksellaan säännöllisesti maisema- ja kanavaristeilyjä arkipäivisin.

  Varkautelainen ohjelmapalveluyritys LakeLand GTE tekee retkiä Varkauden ja lähiympäristön vesistöille. Yrityksille, yhdistyksille ja pienemmillekin ryhmille on tarjolla monenlaista aktiviteettia kalaretkistä kuutamoristeilyihin. Sightseeing -retkillä tutustutaan kaupunkiin vesiltä käsin, mutta LakeLand GTE kuljettaa myös kauemmaksi Saimaalle. Tunnelmalliset haitariristeilyt ovat olleet kesäisin erityisesti matkailijoiden suosiossa, ja mikä loisikaan suomalaiseen kesäiltaan parempaa tunnelmaa kuin haitarin haikeat sävelet… Vauhdikkaammille persoonille hyvä vaihtoehto on moottoriveneen perään kiinnitettävät vauhtilaitteet, joiden kyydissä meno on niin reipasta, ettei siinä ehdi edes pelätä!

  Saimaaseen kuuluvalla Haukivedellä sijaitseva Linnansaaren kansallispuisto satoine saarineen ja suurine selkineen on todellinen vesiretkeilijän paratiisi. Metsähallituksen hoitama Linnansaari on pinta-alaltaan 36 km², ja se soveltuu hyvin niin päiväkävijöille kuin telttailijoille ja veneilijöillekin. Linnansaaressa suojellaan Järvi-Suomen arvokasta saaristoluontoa ja kaunista maisemaa. Saarien suojissa elelevät kuuluisat saimaannorpat ja alueen sääksikanta on yksi Suomen tiheimmistä – upea mahdollisuus kokea Suomen järviluontoa aidoimmillaan.

Viihdettä vekaroille, kulttuuria kaikille

  Varkauden kesässä on totuttu pelaamaan lasten ehdoilla. Jokavuotinen lasten festivaaliviikko Vekara-Varkaus on saavuttanut suuren suosion eikä ihme: Vekara-viikko tarjoaa tekemistä ja kokemista kokonaisen viikon ajan paitsi muksuille, myös vanhemmille, isovanhemmille, kummeille.. koko perheelle.

  Vuoden 2010 Vekara-Varkauden kohteet keräsivät kaikkiaan yli 23 000 kävijää, joten tapahtuma todella on lapsiperheiden suosiossa. Vekara-Varkauden ohjelmassa on mm. teatteri- ja nukketeatterinäytöksiä, tanssiesityksiä, puistokonsertteja ja työpajoja, joissa lapset pääsevät toteuttamaan itseään vaikkapa liikunnan, teatterin, kädentaitojen, soittamisen ja kokkaamisen alueilla. Kesän 2011 Vekara-Varkaus järjestetään 13. – 19.6.

  Varkauden Teatteri vastaa kaupunkilaisten ja matkailijoiden kulttuurinnälkään ympäri vuoden. Varkauden Teatteri on yksi Suomen pitkäikäisimmistä, yhtäjaksoisesti toimineista taidelaitoksista, jonka juuret ulottuvat jo 1800-luvun nuorisoseuratoimintaan. Teatteri työstää joka näytäntökausi 6-7 ensi-iltaa, mikä on hyvä esimerkki Varkauden kulttuurielämän aktiivisuudesta. Teatteriesityksiä tullaan katsomaan paljon myös muualta Suomesta. Ohjelmisto pyritään pitämään monipuolisena. Pääpaino on kotimaisilla näytelmillä, ja jokaisena näytäntökautena mukaan pyritään saamaan joku merkittävä klassikkoteos. Vuosittain ohjelmistossa on aina myös yksi operetti, musikaali tai laulunäytelmä väriä antamassa.

  Vaikka Varkaus ammentaa menneisyydestään, se elää vahvasti nykyisyydessä – ja nauttii joka hetkestä. Elämästä nauttiminen monin eri tavoin onkin savolaisen luonteenlaadun perusta, joka avautuu matkailijallekin Varkaudessa vieraillessa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »