Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Suonenjoki, mansikka, Mansikkakarnevaalit, Pakkasmarja Oy

Mansikkakarnevaalit ilahduttavat kesänviettäjiä mansikkaisilla ohjelmanumeroillaanSuonenjoella maistuu mansikka

Joka vuosi mansikkasadon kypsymisen aikaan Suonenjoella vietetään Mansikkakarnevaaleja, joka on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista ja järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970. Tapahtuma kerää Suonenjoelle tuhansia ihmisiä pitämään hauskaa mansikkateeman ympärillä.


  Mansikkakarnevaalien suosituin ohjelmanumero on karnevaalikulkue. Sen osastot koostuvat alueen yrityksistä ja järjestöistä, jotka esiintyvät mitä hullunkurisimpiin asuihin pukeutuneina. Hilpeyttä herättävät mansikkahenkiset  asukokonaisuudet, sambakarnevaalitunnelma sekä erikokiset menopelit.

  ― Viime vuonna kulkueessa oli mukana kahteen suuntaan ajettava auto. Se palkittiin kulkueen parhaana osallistujana, mansikkakarnevaalien toiminnanjohtaja Pertti Nyyssönen kertoo.

  Mansikansyönnin SM-kilpailussa nelihenkiset joukkueet yrittävät syödä mahdollisimman nopeasti litran mansikoita. Voitto edellyttää nopeuden lisäksi myös hyvää mansikan syöntityyliä, sillä joukkueille jaetaan syömisestä tyylipisteitä.

  ― Kilpailussa menestyy, jos on hyvä näyttelijä. Näyttävä tyyli tekee tuomaristoon vaikutuksen. Pitää olla karismaa ja ottaa yleisö mukaan.

  Tapahtuman perinteisiin kuuluu mansikkaisännän julkistaminen ja mansikkatytön kruunaaminen.

  ― Mansikkaisännäksi valitaan aina joku ansioitunut mansikanviljelijä, joka on kehittänyt mansikkalajikkeita tai mansikanviljelyä tai on muuten menestynyt ammatissaan.

  Lapsiperheet on huomioitu tapahtumassa lasten karnevaaleilla, jossa esitetään mukavaa ohjelmaa perheen pienimmille. Karnevaaleille saapuu joka vuosi myös suuri tivoli karuselleineen ja ajolaitteineen.

Mansikkakirkko

  Sunnuntain ohjelmassa on mansikanpuskilla koristettu Mansikkakirkko. Jumalanpalveluksen yhteydessä kirkossa esiintyy aina myös joku tunnettu muusikko, kuten ensi kesänä Kari Vepsä. Tilaisuuden jälkeen kävijöille tarjotaan kirkon luona mansikoita sekä kirkkopuistossa kirkkkohavit. Mansikkakirkko on erittäin suosittu, sillä se houkuttelee paikalle yhtä paljon ihmisiä kuin joulukirkko.  Kirkkoon mahtuu 800 ihmistä ja se on Mansikkakirkon aikaan aina täynnä.

  Mansikkakarnevaalitapahtuma on  muuttunut vuosien saatossa.
 
  ― Alkuvuosina se oli yksi Suomen suosituimpia juhlia ja tuolloin meno oli aika riehakasta. Sittemmin ohjelmistoa on muutettu tietoisesti siten, että Mansikkakarnevaaleista on tullut koko perheen tapahtuma, toteaa Pertti Nyyssönen tyytyväisenä.

  ― Nykyisin se on lupsakka savolainen ulkoilmajuhla, jossa ihmisillä on pilke silmäkulmassa, eikä kenelläkään ole kiire, iloinen tapahtuma, jossa kaikilla on hyvä mieli.

  Mansikkakarnevaalien kävijämäärä on viikonlopun aikana yhteensä noin 25 000. Tapahtuman tunnelma on erittäin kansainvälinen, sillä mansikkajuhlaa saapuvat viettämään myös lukuisat paikkakunnalla olevat ulkomaiset mansikanpoimijat.

  ― Suonenjoella on parhaana vuonna ollut noin 6000 mansikanpoimijaa 21 eri maasta. Alkuun mansikanpoimijoita tuli pääasiassa Virosta, mutta viime vuosina venäläisten osuus on kasvanut. Poimijoita tulee myös Valkovenäjältä ja Ukrainasta. Kaukaisimmat tulevat Thaimaasta saakka, luettelee Nyyssönen.

Mansikanviljelyn kehto

  Mansikkakarnevaalien yksi suurimmista mansikantoimittajista on suonenjokelainen Pakkasmarja Oy, jonka omistajina on 80 marjanviljelijää. Yritys toimittaa ympäri Suomen kauppoihin ja tukkuliikkeisiin viljeltyjä puutarhamarjoja sekä luonnon metsämarjoja tuoreina marjoina ja pakastemarjoina.

  Suonenjoen Mansikkakarnevaalit merkitsevät yritykselle kesänavausta ja yhtä kauden kohokohdista.

  ― Mansikkakarnevaalit on alueellisesti tärkeä tapahtuma. Mansikoiden kypsyessä Suonenjoki herää eloon, myynti- ja markkinointipäällikkö Terhi Janatuinen kuvailee. Hän on erityisen ilahtunut siitä, että Mansikkakarnevaalit järjestetään juuri Suonenjoella.

  ― Suonenjoki on Suomessa mansikanviljelyn kehto. Sillä on täällä pitkät perinteet.

  Suonenjoen seutu on Janatuisen mukaan ilmasto-olosuhteiltaan erityisen otollinen paikka mansikanviljelylle.

― Alueella on talvisin riittävästi lunta, mikä suojelee mansikkakasvustoja paleltumiselta. Kesällä satoaikaan yön ja päivän väliset lämpötilavaihtelut ovat puolestaan riittävän suuria, minkä ansiosta marjat kypsyvät pidempään ja niissä kehittyy yhdessä auringonvalon kanssa runsaasti sokeriyhdisteitä ja marjoista tulee siten maukkaampia.

  Suomessa kasvatetaan lukuisia erilaisia mansikkalajikkeita. Janatuisen suosikkilajike on Polkka.

  ― Se on maultaan supersuomalainen lajike. Se on todella makea samettipintainen marja, jossa on metsämansikan aromi. Se ei ole liian kova ja on sopivan kokoinen.

  Janatuinen odottaa jo kovasti tulevan kesän tapahtumaa.

  ― Mansikkakarnevaalit on ihana paikka tuoda samalla esille toiminta-ajatustamme, joka kiteytyy sanoihin ”luonnon omat terveys- ja suoja-aineet”. Marjat ovat parasta lähiruokaa.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »