Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Pielavesi, Muikkuvestivaalit, Juhlaranta, mökki, Tuulikannel

Pielavesi houkuttelee matkailijoita puhtaalla, rehevällä luonnollaan.Pielaveden Muikkumaisemissa

Pohjois-Savossa sijaitseva hieman yli viiden tuhannen asukkaan Pielavesi on kuuluisa erityisesti puhtaista ja kalaisista vesistään. Ympärivuotisten asukkaiden ohella Pielaveden luonnonkauniissa maisemissa viihtyvät tuhannet kesäasukkaat.


  Vahvana muikkuseutuna tunnetun paikkakunnan kesän yksi kohokohdista on heinäkuussa järjestettävät perinteiset Muikkuvestivaalit. Kyseessä on suosittu koko perheen tapahtuma, joka kokosi 1960-luvulta 1980-luvulle koko maakunnan Pielavedelle yhden kesäisen viikonlopun ajaksi.

  ― Muikkuvestivaalit oli aikoinaan valtava kansanjuhla. Siellä kävi noin 30 000 ihmistä ja esiintyjinä oli monia tunnettuja artisteja, kuten Rauli Badding Somerjoki, Pielaveden kunnanjohtaja Sami Miettinen kertoo.

  Muikkuvestivaalit herätettiin vuosien hiljaiselon jälkeen uudelleen henkiin viime kesänä yksipäiväisenä tapahtumana.

  ―Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esille järviasiaa ja kalastusta. Muikkuvestivaaleilla järjestetään muun muassa kalastusnäytöksiä ja kalankäsittelyyn liittyviä kilpailuja sekä jaetaan kalastukseen ja kalankäsittelyyn liittyvää tietoa.

  Kala-aiheisten ohjelmanumeroiden lisäksi Muikkuvestivaaleilla on tarjolla runsaasti muutakin mukavaa ohjelmaa. Viime kesänä lapsia viihdytti päivällä Herra Heinämäen Lato-orkesteri ja aikuisempaa väkeä illalla Virve Rosti & Menneisyyden vangit. Ensi kesän ohjelma ei ole vielä tiedossa. Tapahtuman luonne tulee kuitenkin säilymään samanlaisena. Muikkuvestivaaleilla tarjotaan tietysti myös kalaisia herkkuja eri muodoissaan.

  ― Paikalliset kalastajat myyvät kalaa ja kalajalosteita ja kävijät voivat nauttia muikkuaterioita, tietää Miettinen jo nyt.

 ”Toelaelua” ja aktiviteetteja

  Säviällä, Pielaveden rannalla, sijaitseva Juhlaranta on yksi Muikkuvestivaalien tapahtumapaikoista. Juhlaranta on ravintolakäyttöön kunnostettu entinen Säviän meijeri ja toimii nykyisin ympärivuotisena lomakohteena, hirvipeijaisten ja perhejuhlien järjestämispaikkana sekä yritysten ja yhdistysten kokouspaikkana. Majoitustilaa tarjoaa pihapiirissä sijaitseva motelli Piela.

  Juhlaranta on tullut tunnetuksi erinomaisesta ruuastaan, jonka valmistuksessa käytetään pitkälti paikallisten tuottajien raaka-aineita, kuten pielaveteläistä kalaa ja lähialueen kasviksia. Yli 30 vuoden ruuanvalmistuskokemuksella syntyvät tarpeen vaatiessa tilauksesta myös kansainväliset herkut. Juhlarannassa voi nauttia esimerkiksi venäläisen, ranskalaisen tai saksalaisen pöydän antimia tai maistella Välimeren alueen eksoottisia herkkuja.

  Juhlaranta sijaitsee keskellä kaunista pohjoissavolaista maalaismaisemaa ja sopii matkakohteeksi erityisesti niille, jotka haluavat unohtaa arjen kiireet ja tutustua lupsakoiden savolaisten verkkaiseen elämänrytmiin.

  ―Täällä voi istua kiireettömästi pihakeinussa ja katsella maalaiskylän elämää. Sitä kutsutaan täälläpäin ”toelaeluksi” eli jonninjoutavaksi joutenoloksi, keittiömestari Seppo Ruotsalainen sanoo.

  Aktiviteetteja kaipaaville on tarjolla lukuisia ohjelmapalveluita, kuten talvisin moottorikelkka-ajelua.

  ― Muutaman sadan metrin päässä Juhlarannasta kulkee moottorikelkkareitti Keiteleelle ja Tahkolle, toteaa Ruotsalainen tyytyväisenä.

  Kävelyretki jäätä pitkin parin kilometrin päässä sijaitsevaan saareen on yksi suosituimmista ohjelmista. Perillä voi paistaa laavulla makkaraa tai kokeilla vaikkapa pilkkimistä. Kesäisin Juhlarannan läheltä aukeavat myös laajat marja- ja sienestysmetsät sekä viihtyisät kävelyreitit kauniissa luontomaisemissa.

Mökkielämää

  Pielavedeltä löytyy erinomaisia majoitusvaihtoehtoja myös tasokkaasta mökkielämästä pitäville. Lomamökkejä tarjoaa Kirmakan Lomamökit, jonka parvellisessa 12 hengen Hillakka-mökissä mahtuu majoittumaan isompikin ryhmä. Mökin varustukseen sisältyy taulutelevisio, pesukone ja kuivauskaappi. Koivujärven rannalla sijaitsevan mökin ranta on lapsiystävällinen. Muita mökkivaihtoehtoja ovat 8-10 hengen Puolukka sekä 6-7 hengen Liplakka. Myös niiden varustelutaso on korkea. Halutessaan mökkivieraat voivat nauttia myös perinteisen savusaunan löylyistä varaamalla itselleen rannassa sijaitsevan savusaunan.

Tuulikanteleen kyydissä


  Kesäisin Pielaveden kauniita maisemia voi ihailla järveltä käsin nousemalla sisävesialus Tuulikanteleen kyytiin. Risteily alkaa Pielaveden satama, mutta Tuulikannel pysähtyy myös Juhlarannassa. Sieltä matka jatkuu Säviän avokanavan ja Tervon kolun kanavan kautta Lohimaahan. Matka kestää yhteen suuntaan noin kolme tuntia.

  ― Kanavan kautta kulkemisessa on mukana seikkailun makua, kun sulkujen vuoksi alus laskeutuu 4,5 metriä alemmaksi tai paluumatkalla nousee ylemmäksi, Tuulikanteleen kapteeni Salme Saarmala kertoo.

  ― Reitin varrella on runsaasti luonnonkauniita paikkoja ja lähes koskematonta, asumatonta ja rehevää luontoa eli luontoa aidoimmillaan, hehkuttaa Saarmala.

  Tuulikannel tekee kesän ajan myös tilausristeilyjä, jotka suuntautuvat koko vesistön alueelle. Risteilijään mahtuu enintään 60 ihmistä. Tuulikanteleen lähtöpisteessä, Pielaveden satamassa, toimii matkailuinfo, josta matkailijat saavat tietoa alueen matkailupalveluista ja Tuulikanteleen liikennöinnistä. A-oikeuksin varustetussa satamaravintolassa he voivat nauttia monipuolisen aterian sekä istahtaa hetkeksi aivan veden tuntumassa sijaitsevalle terassille.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »