Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Sonkajärvi, Eukonkanto, Sonkakosken Nukkepirtti, Mustola, Jyrkkäkosken ruukki, Ruukin museo, Herrala

Sonkajärven kesän ykköstapahtuma on Eukonkannon maailmanmestaruuskisat


Kesän 2009 kisassa Julia Galvin sai kantajakseeen väkivahvan Mauri Zahknan Virosta. Aika 2.22 on hurja tälle parille. Kuva: Hannu Keränen

Eukonkantajien kunta

Sonkajärvellä kerrotaan legendaa Rosvo-Ronkaisesta, rivakasta ja vapautta rakastavasta miehestä, jonka ärhäkkä luonne johti kuitenkin usein käsikähmään paikkakuntalaisten kanssa. Herkko Ronkainen eleli kesäkaudet metsissä lymyten ja talojen aitoista ruokaa varastellen. Niinpä hän herätti runsaasti pelkoa ympäristön asukkaissa. Tämän vuoksi hänen täytyi etsiä itselleen naisseuraakin ryöstämällä, mikä onnistui kiepsauttamalla tyttö hartioille ja lukitsemalla hänen kätensä ja jalkansa lujalla otteella.


  Tässä lienee juuret yhdelle Suomen erikoisimmista kesätapahtumista, Sonkajärvellä vuosittain järjestettävälle Eukonkannon maailmanmestaruuskilpailuille. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Hauskan kesätapahtuman kehitti kulttuurisihteeri Eero Pitkänen.

  ― Olimme jo useana vuonna paistaneet muurinpohjalettuja vuorokausikaupalla ja piti keksiä jotain uutta. Silloin syntyi ajatus eukon kantamisesta ja kehitin kilpailulle säännöt, joiden mukaan eukkoja on sitten kilpaa kannettu. Aluksi oli myös epäilijöitä, jotka sanoivat, että onkohan tuo nyt ihan järkevää puuhaa, mutta seuraavana vuonna kaikki olivat jo täysillä mukana, muistelee Pitkänen tapahtuman alkua.

  Vuosien saatossa idea on osoittautunut todelliseksi kuningasideaksi, sillä tapahtuma on tuonut pienelle Sonkajärven kunnalle vuosittain ennennäkemätöntä huomiota ympäri maailman.

  Kilpailut järjestetään urheilukentällä, missä kilpailijoiden pitää 252,5 metrin pituisen kilparadan varrella ylittää kaksi puomia ja reilun metrin syvyinen vesieste. Ennätysaika radan kiertämiselle on 55 sekuntia.

  ― Jotkut loikkaavat vesihautaan ja toiset menevät rauhallisemmin. Aina välillä joku menee uppeluksiin asti, Pitkänen kertoo.

  Eukonkannossa kantamistyyli on vapaa. Suurin osa kilpailijoista suosii kuitenkin kantamistapaa, jossa eukko on kantajan selässä pää alaspäin.

  ― Tyyli on rantautunut tänne Virosta 1990-luvun lopulla. Sitä ennen eukkoja kannettiin reppuselässä. Virolaiskilpailijat saivat sillä tavalla vauhdin huomattavasti kovemmaksi. Niinpä muutkin omaksuivat saman tyylin.

  Eukonkannon maailmanmestaruuskilpailuissa on vuosittain edustettuna kahdestatoista neljääntoista eri maata. Kisaan osallistuu tavallisesti reilu neljäkymmentä paria. Suomi ja Viro ovat perinteisesti olleet kilpailussa vahvoja maita. Nopeuden lisäksi arvostetaan myös kilpailijoiden huumorintajua, sillä raati palkitsee joka vuosi hauskimman kilpailuparin.

  ― Viime vuonna voittivat irlantilaiset. He olivat pukeutuneet hääpariksi, naureskelee Pitkänen.

  Tapahtuman yhteydessä järjestetään markkinatanssit, joissa väkeä viihdyttää ensi kesänä Matti Esko orkestereineen. Kisatapahtuman päättää Eukonkantotanssit, joissa esiintyvät Suvi Teräsniska Tommi Soidinmäki orkestereineen.

Käsintehtyjä nukkeja

  Sonkajärvellä sijaitseva Sonkakosken Nukkepirtti nostattaa monen kävijän mieliin nostalgisia muistoja lapsuudesta, sillä se kätkee sisälleen nukketaitelija, Master of Dollmaking Anneli Mustosen valmistaman yli kahdensadan käsintehdyn nuken kokoelman. Kokoelmaan sisältyy eurooppalaisia antiikkinuken uusintoja, suomalaisia Martta-nukkeja sekä taiteilijan omia taidenukkeja. Esillä on myös näköisnukkeja, joiden kasvot on maalattu muotokuvamaalaustekniikalla.


Kuva: Iisalmen Kuva-Studio / Anna-Liisa Heikkinen

  Nukkenäyttely rakentuu aina jonkin teeman ympärille. Ensi kesänä teemaksi on valittu ”Suomalaiset ja eurooppalaiset eläinsadut”. Niinpä näyttelyssä nähdään nukkejen seurassa erilaisia eläinhahmoja ja eläinaiheisia maalauksia. Mustonen haluaa valitsemallaan teemalla nostaa esiin lastenkulttuuria sekä sen merkitystä, että lapsille luetaan satuja. Samalla hän haluaa kiinnittää kävijöiden huomion luontoon liittyviin asioihin.

  Nukkenäyttely sijaitsee satavuotiaassa vanhassa pirtissä, etuhuoneessa ja kammarissa. Näyttelyn nuket on tarkoitettu vain katseltaviksi. Nukkepirttiin on varattu kuitenkin myös muutamia leikittäviä nukkeja perheen pikkuväen iloksi. Lapsille on tarjolla muutakin mukavaa puuhaa, kuten vesiväreillä maalausta. Pihapiirissä tepastelee myös kanoja, joita lapset voivat ihastella.

Vanha ruukkimiljöö

  Jyrkkäkosken ruukin ympäristössä matkailijat voivat tutustua vanhaan ruukkiperinteeseen. Vuonna 1831 perustetussa rautaruukissa valmistettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva.

  Jyrkkäkosken ruukin vaiheita esittelee Ruukin museo, joka on avoinna kesäisin. Alueella järjestetään myös opastettuja kierroksia. Ruukintuvan kahvilassa voi maistella virvokkeita ja pikkulämpimiä.

  Kosken vastarannalla sijaitsee Herrala, joka nykyään on entisessä ruukinpatruunan kartanomiljöössä toimiva idyllinen lomankohde sekä juhlien ja kokousten järjestämispaikka. Herralan alakerrassa lomanviettäjät voivat hemmotella itseään peräti neljässä erilaisessa saunassa, sillä pienille ryhmille tai pariskunnille soveltuvasta kylpylästä löytyy perinteinen suomalainen sauna, hierova sauna, infrapunasauna sekä höyrysauna.

  Herralan kartanossa voi majoittua luksussviitissä tai Pikku-Herralassa, joka on Herralan pihapiirissä sijaitseva pieni punainen peruskorjattu talo, entinen Jyrkän koulu. Tarjolla on myös retkeilymajatasoista majoitusta.

  Herralan kartanon välittömässä läheisyydessä toimii Kartanon Kestikievari, joka on A-oikeuksin varustettu ravintola ja baari. Se on avoinna ympäri vuoden, mutta toimii talvella tilausravintolana.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »