Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Lapinlahti, Varpaisjärvi, Eemil Halonen, Pekka Halonen, taidemuseo, museo, Väärnin pappila, Juusto- ja viinijuhlat

Lapinlahden juuret ovat kietoutuneet vahvasti Suomen kulttuurihistoriaan.Suomalaisen kulttuurin kehto

Pohjois-Savossa sijaitsevaa Lapinlahden kuntaa voi hyvällä syyllä kutsua eräänlaiseksi kulttuurin kehdoksi, sillä sieltä on lähtöisin moni Suomen kulttuurihistorian merkittävä edustaja.


  Lapinlahdella vaikutti Halosten kuuluisa taiteilija- ja käsityöläissuku, jonka jäsenet tekivät elämäntyönsä maalaustaiteen, kuvanveiston, taidevalannan, käsityön, musiikin ja teatterin parissa. Taidemaalari Pekka Halonen (s. 1875) oli yksi taiteen kultakauden mestareista, kun taas hänen serkkunsa Eemil oli kuvanveistäjä ja Kalle näyttelijä ja taidemaalari.

Halosten taidetta museoissa

  Halosten suvun taideperintöä on esillä niin Lapinlahden taidemuseossa kuin Eemil Halosen museossa. Niiden toimintaa ylläpitää Halosten Museosäätiö.

  Lapinlahden taidemuseossa järjestetään vuosittain noin kymmenen vaihtuvaa näyttelyä, joissa esitellään alueellisia ja valtakunnallisia taideilmiöitä. Museon pysyvä näyttely tutustuttaa Halosten taitelijasuvun vaiheisiin ja tuotantoon.

  Lapset voivat tehdä taidemuseossa elämyksellisen matkan Lapinlahden kirkonkylän 1900-luvun alkupuolen historiaan. Kylä-näyttely koostuu kylänraitista, jonka varrella voi piipahtaa esimerkiksi Puurusen sekatavarakaupassa tai leikkiä kissojen kanssa Lepolan puutarhassa.

  Eemil Halosen museo on keskittynyt esittelemään pääasiassa kuvanveistäjä Eemil Halosen elämänvaiheita ja tuotantoa. Eemil tuli tunnetuksi lukuisista Kalevala-aiheisista veistoksistaan, joissa hän on kuvannut erityisesti Kalevalan naishahmoja. Näihin lukeutuvat muun muassa Pohjolan emäntä ja Aino.

  Eemil Halosen museon Elettiin sitä ennen vanhaan -näyttely vie museovieraat aikaan, jolloin lehmät lypsettiin käsin ja kotoiset tarvikkeet ja vaatteet valmistettiin itse. Näyttelyssä selviää miten ennen metsästettiin ja kalastettiin ja millainen oli leivän matka pellolta ruokapöytään. Kesäaikaan Eemil Halosen museossa on avoinna myös vaihtuvien näyttelyiden galleriatila.

  Lapinlahden taidemuseo on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Eemil Halosen museo vain kesäisin, mutta ryhmät voivat vierailla siellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan.

Juhani Ahon jalanjäljissä

  Neljä vuotta ennen Pekka Halosen syntymää syntyi Lapinlahden Väärnin pappilassa kansalliskirjailija Juhani Aho. Ahon isä toimi tuolloin papin apulaisena, ja perhe asui pappilan pihapiirissä sijaitsevassa asuinrakennuksessa.

  Empiretyylinen pappila on restauroitu pieteetillä vuonna 2008 ja se on valtakunnallisesti merkittävä rakennussuojelukohde. Pappila soveltuu kokousten, juhlien, konserttien ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Parhaiten talon menneisyyteen ja nykyisyyteen tutustuu kuunnellessa emäntä Minna Kettusen tarinointia pappilan ja sen entisten asukkaiden vaiheista. Pappilan historia on huomioitu myös ateriatarjoiluissa, sillä maittava, perinteinen ateria noudetaan joko Juhani Ahon kalapöydästä tai pappilan pitopöydästä.

Tunnelmallisia kesätapahtumia

Herkkusuiden kannattaa vierailla Lapinlahdella erityisesti kesäkuun viimeisenä lauantaina, jolloin siellä järjestetään Juusto- ja viinijuhlat. Illan aikana maistellaan pitkästä, herkkuja notkuvasta pöydästä erilaisia juustoja sekä juuston kanssa yhteensopivia kasviksia, hedelmiä ja leipätuotteita sekä muuta naposteltavaa. Juusto- ja viinijuhlilla esitellään joka vuosi myös uutuusjuustoja tai muita vähemmän tunnettuja juustoja. Juustoille on valittu kumppaniksi niihin sopivat viinit. Tarjolla on vaihtoehtoja sekä puna- että valkoviinin ystäville. Saatavilla on myös alkoholittomia viinejä.  Juustopöytä pidetään avoinna puoleen yöhön saakka. Illan kääntyessä yöksi lavalle nousee tapahtuman pääesiintyjä, joka on ensi kesänä Pave Maijanen ja Heikki Silvennoinen Band. Tapahtumassa esiintyy myös Koop Arposen akustinen trio.

  Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ovat maamme suurin juuston ja viinin ympärille rakennettu tapahtuma.

Vauhtia Varpaisjärvellä


  Tämän vuoden alusta lähtien Lapinlahden matkailutarjontaan tuo oman lisänsä Varpaisjärven kunnan matkailunähtävyydet ja tapahtumat, kun Lapinlahden ja Varpaisjärven kunnat yhdistyivät yli 10 000 asukkaan vireäksi maalaiskunnaksi. Varpaisjärvi tunnetaan erityisesti kirkasvetisistä, kalaisista järvistään sekä persoonallisista kesätapahtumistaan.

  Keskikesällä juostaan Varpaisjärven maalaismaisemissa Yömaraton.

  KorpiGallialaiset taas on kulttuuritapahtuma, joka tuo yhteen erilaisia taiteen muotoja. Maalaiskoulun pihapiirissä nautitaan muun muassa monipuolisesta musiikkiannista, huumoripitoisista esityksistä, teatteriesityksistä, kuvataiteesta sekä markkinahumusta.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »