Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Juankoski, Juice Leskinen, Masuuni Brunou, Boutique Wanha Pappila, Topin maatilamyymälä, Säyneisten kesäteatteri

Rakastetun lauluntekijän kotipaikkakunta on syntynyt merkittävän vesireitin ja ruukin ympärille.


Niskakosken satama ja hotelli-ravintola Ruukin Kievari

"Juankoski, here I come!"

Juankoski tuo monille ensimmäisenä mieleen Juice Leskisen kappaleen ”Juankoski, here I come!”. Kappaleellaan Juice nosti lapsuutensa ja nuoruutensa kotikaupungin kaikkien suomalaisten tietoisuuteen.


  Kaupunki on osannut arvostaa taiteilijaansa, ja kunnianosoituksena Juankosken tori nimettiin vuonna 1986 Juicen toriksi. Syystalvella 1995 oli tämä monipuolinen laulaja-lauluntekijä-kirjailija itsekin Juicen torilla, kun hänen torin monumenttiin sijoitettu näköispatsaansa paljastettiin. Juicen lisäksi kädenjälkensä monumenttiin ovat ikuistaneet myös muut Juankoskelta lähtöisin olevat taiteilijat, kuten Eija Ahvo ja Kaj Chydenius.

  Kuuluisien asukkaidensa ohella Juankoski tunnetaan kahden kanavan kaupunkina. Juankosken läpi virtava Tahkon vesireitti avattiin 2000-luvun alkupuolella, jolloin Karjalankoskelle ja Juankoskelle valmistuivat uudet itsepalvelusulut. Reitti on ainoita vain matkailu- ja virkistyskäyttöön suunniteltuja vesireittejä Suomessa ja sen varrella veneilijät voivat ihailla seudun kirkkaita järviä, kauniita saaria, tunnelmallista jokea sekä maalaiskyliä ja -kaupunkeja. Tahkon vesireitillä järjestetään vuosittain mieleenpainuva kaksipäiväinen Tahkon soutu-melonta –retkitapahtuma, jossa matkaa taitetaan kirkkoveneillä, kanooteilla tai pienveneillä. Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle kulkevan reitin voi kulkea myös maitse polkupyörällä, jolloin matkaa kertyy 158 kilometriä.

  Juankosken vesistöt toimivat 1930-luvulle saakka elintärkeänä liikeväylänä Juankosken rautaruukille, joka oli Itä-Suomen ensimmäinen teollisuuslaitos ja Suomen ensimmäinen vain järvimalmia raaka-aineena käyttänyt rautaruukki. Tehtaan alueella asui 1800-luvun lopulla noin tuhannen hengen vilkas yhdyskunta.

  ― Koko nykyinen Juankoski on rakentunut ruukin ympärille. Työntekijöiden asuinalueesta kehittyi myöhemmin Juankosken nykyinen keskusta, kertoo Juankosken Kulttuurihistoriallisessa Seurassa toimiva opettaja Marja-Sisko Pihl.

  Juantehtaan sekä raudanvalmistuksen ja tehdasyhteisön yli 250-vuotiseen historiaan voi tutustua tehtaan ja työväenmuseossa, Masuuni Brunoussa, joka sijaitsee ruukin masuunirakennuksessa. Museo on avoinna kesäisin sekä muulloin sopimuksen mukaan, kuten myös Voimalaitos- ja sähkömuseonäyttely entisessä sähkövoimalassa. Ruukin alueella järjestetään myös opastuskierroksia. Alkuaan Juantehtaan työläisten asuinrakennuksiksi valmistuneissa pytingeissä on nykyään retkeilymajatasoisia huoneita yöpymiseen, näyttelytilat sekä kesäinen matkailuinfopiste. Soittokunnan talossa, joka toimi aikoinaan ruukin kauppana, on leipomo ja kahvila. Leipomotuotteita, kahvia ja lounasruokaa tarjoaa myös Ruukin leipomo tehtaan entisessä navetassa, Juicen torin laidalla.

Rennosti rannalla

  Vain kivenheiton päässä vanhasta ruukkimiljööstä sijaitsee Hotelli-ravintola Ruukin Kievari, jonka noutopöydän maittavista antimista on mukava nauttia vaikkapa ruukkikierroksen päätteeksi. Paikka on myös veneilijöiden suosiossa, sillä Tahkon vesireitin varrella sijaitsevassa kohteessa on hyvän ruuan ja majoituspalveluiden lisäksi veneilijöiden arvostamat, hyvät peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuudet. Kesäistä iltaa on mukava viettää Ruukin Kievarin aurinkoisella terassilla ihaillen kanavassa liikkuvia veneitä.

  Hotelli-ravintolan erikoisuus on merihenkisesti sisustettu pubi, jonka baaritiski on rakennettu laivan muotoiseksi. Pubin ehdottomasti suosituin paikka on Kapteenin kabinetti, jossa puuseinien kaari-ikkunoista avautuu maalattu merimaisema. Tunnelma on aivan kuin olisi puuveneen keulahytissä!

  Ruukin Kievari on myös suosittu tanssipaikka. Viikonloppuisin tarjolla on elävää musiikkia ja vähintään kerran kuussa esiintyjinä on tunnettuja tähtiartisteja.

Ajattomia asuja ja luomutuotteita Muuruvedeltä

  Muuruvesi sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Juankosken keskustasta. Boutique Wanhan Pappilan yli satavuotias hirsirakennus sijaitsee kauniissa miljöössä, Muuruveden rannalla. Boutiquesta voi hankkia aikuisille naisille suunniteltuja, rennon tyylikkäitä asuja.

  ― Valikoimaan sisältyy muun muassa yksilöllisiä pellavavaatteita. Vaatteet ovat ajattomia ja malleja sekä kokoja löytyy kaikenlaisille vartaloille, yrittäjä Eva Turunen kertoo.

  Muuruvedeltä voi hankkia kotiin viemisiä myös Topin maatilamyymälästä, joka on maan parhaita luomumyymälöitä. Tarjolla on yli tuhat luomutuotetta, myös lukuisia erikoisuuksia, kuten luomu-spelttiä, luomu-valkosuklaata ja luomu-ruismannaa. Myynnissä on Ruskovillan tuotteita, eko-pesuaineita sekä kasvipohjaista kosmetiikkaa.

Kesäteatterissa ollaan kotirintamalla

  Säyneisen kylässä, noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Juankosken keskustasta koilliseen, matkailijat voivat nauttia vilkkaan kylätoiminnan hedelmistä. Muutama vuosi sitten 800 asukkaan kyläyhteisö rakensi kulttuurimakasiinin lisäksi kesäteatteritoimintaansa varten noin 400 hengen ulkoilmateatterin katettuine katsomoineen.

  Ensi kesänä Säyneisen kesäteatterissa nähdään näytelmä Nurkkatanssit, joka on kotirintamakuvaus Savon maisemista loppukesältä 1943. Tapahtumat sijoittuvat Suholan talon pihapiiriin, jonka puimalassa pidetään talkoiden päätteeksi luvattomia tansseja. Nimismies apureineen vastustaa tanssien järjestämistä, koska maa viettää suruaikaa. Puutteen ja mustan pörssin aikakaudella hän joutuu muutenkin kasvokkain kyläläisten lainrikkomusten kanssa. Näytelmässä nähdään työvelvollisia, sotavankeja sekä lomalla olevia sotilaita, jotka ovat työmiehinä Suholan talossa. Pihapiirin vakiovieraisiin kuuluu myös kiertävä tinuri Huupponen, jolla on taito keventää sota-ajan ankeaa arkea.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »