Nro 1-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Hämeenlinna, Hämeen linna, historiallinen museo, Vankilamuseo, Suomen Tykistömuseo, Panssarimuseo, Iittalan Lasimäki, Lasimuseo, Sähkömuseo Elektra, Katisten Kartano, Kirstulan Kartano, Hahkialan Kartano, Vanajanlinna

Mielenkiintoisia museoita ja komeita kartanoita


Hahkialan Kartanon jugend-tyylistä päärakennusta ympäröi klassinen puutarha. Kauniit puistomaisemat ja kartanoidylli ovat houkutelleet Hahkialaan vuosien saatossa merkkihenkilöitä presidenttejä myöten.

Hämeenlinnan seutu häikäisee historiallaan

Toki Hämeenlinnassa on kulttuurihistoriallinen museo ja taidemuseo, mutta monet erikoismuseot tekevät tarjonnasta harvinaisen rikkaan. Iittalan Lasimuseo esittelee suomalaista design-historiaa ja Sähkömuseo Elektra kertoo Suomen sähköistymisestä. Suomen Tykistömuseo ja Parolan Panssarimuseo painottuvat sotahistoriaan. Apteekkimuseo, palomuseo, puhelinmuseo ja tietokonemuseo kertovat kukin oman alansa historiasta ja kehityksestä. Rikkaasta kulttuurihistoriasta puhuvat omaa kieltään myös alueen lukuisat kartanot.


Kurkistus vangin arkeen ja tykistön historiaan

  Kävelymatkan päässä Hämeenlinnan keskustasta, Linnan niemen museoalueella on Hämeen linnan lisäksi kolme eri museota; Vankilamuseo, Suomen Tykistömuseo ja historiallinen museo. Kätevä aluelippu kattaa kaikki neljä kohdetta.

  Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo ja Vankilamuseo sijaitsevat entisissä Hämeenlinnan lääninvankilan 1800-luvun rakennuksissa. Vankilamuseon näyttely kertoo Suomen vankeinhoidon vaiheista, ja siihen tutustuu vuosittain yli 20 000 vierailijaa. Museossa kolme selliä on jätetty siihen kuntoon, kuin ne olivat viimeisten vankien aikana vuonna 1993. Irtaimisto on ostettu niissä pitkään istuneilta vangeilta. Esillä on myös sellit vuosilta 1871, 1910 ja 1955 aitoine sisustuksineen. Näyttelyssä esitellään vanginvartijoiden univormuja, entisiä rangaistusmenetelmiä sekä viivähdetään vankien oppitunneilla. Ajatuksia vierailijoissa herättävät varmasti karut eristyssellit eli ”rundit” sekä pelkääjän selli, johon sijoitetaan omasta pyynnöstä vanki, joka pelkää vankitoverien väkivaltaa.

  Suomen Tykistömuseo valottaa tykistön näkökulmaa maamme historiaan. Museon perusnäyttelyt levittäytyvät kolmeen kerrokseen, joista ensimmäinen esittelee tykistön historiaa 1400-luvulta Suomen itsenäistymiseen. Toisessa kerroksessa esillä on sotavuosien 1939-1945 tapahtumat, ja kolmannessa kerroksessa käsitellään aikaa jatkosodasta 2000-luvulle. Naisten osallistumisesta kertovat Sotilaskotiperinneyhdistyksen ja Hämeenlinnan Lottien omat näyttelyhuoneet.

  Museon tykit on sijoitettu tykkipihalle ja tykkihalliin, jossa säilytetään niistä arvokkaimmat. Yhteensä tykkejä on noin sata erilaista.

  Huhtikuussa 2011 tykkipihan viereiseen erikoisnäyttelyrakennukseen avataan uusi, toiminnallinen näyttely, jossa pääsee kokeilemaan sotilaan elämää Rooman ajoista aina tähän päivään.

Parolassa panssareita

  Toinen sotahistoriaan painottuva museo, Parolan Panssarimuseo, sijaitsee luonnonkauniissa harjumaisemassa, Panssariprikaatin varuskunta-alueen tuntumassa. Panssarimuseo esittelee panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa. Museon näyttelyhalleissa ja ulkomuseoalueella esillä on yli 50 panssarivaunua ja 30 panssarintorjunta-asetta sekä panssarijuna. Sisätiloissa esillä on myös aiheeseen liittyvää pienesineistöä. Lisäksi museolla on myös vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä eri teemoista.

  Kesäkaudella Panssarimuseolla järjestetään tapahtumapäiviä ja näytöksiä. Tänä vuonna, 18.6.2011, Panssarimuseo täyttää 50 vuotta, ja silloin museoon on ilmainen sisäänpääsy. Sotilasajoneuvojen kokoontumisajoja ja Perhepäivää vietetään 2.7.2011.

Aalto-maljakoita, Toikan lintuja ja muita klassikoita

  Iittalan Lasimäki on parinkymmenen kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitseva ostos- ja matkailukohde. Sen Lasimuseossa esillä on mm. ”Iittalan suomalaisen lasin helmiä” -näyttely, joka esittelee erityisesti 1950–60-lukujen klassikoita. Museossa on myös mm. Tapio Wirkkalan, Oiva Toikan ja Simo Sarpanevan tunnettuja teoksia sekä Hackmanin aterimia. Yksi näyttelyistä esittelee lasinvalmistuksen historiaa työkaluineen ja -tekniikoineen. Etukäteen varattavilla opastuskierroksilla pääsee museon lisäksi tehdaskierrokselle. Lasimuseo kuuluu Designmuseon alaisuuteen.

Sähäkkää sähköä


  Sähkömuseo Elektra on Suomen sähköistymishistoriasta kertova erikoismuseo. Perusnäyttelyissä sähköä esitellään laitteina ja ilmiöinä kotiympäristöihin sijoitetuilla esineillä, mutta sähköilmiöihin tutustutaan myös kokeilujen kautta.

  Erikoisnäyttely "Pongista Pleikkaan" kertoo sähköisestä pelaamisesta ja sen kulttuurisista ilmiöistä. Esillä on myös pelattavia pelejä. Elektra on avoinna touko-elokuussa, mutta myös muina aikoina sopimuksen mukaan.

Kartanokierrokselle


  Keskiajalta lähtien kartanokulttuurilla on ollut Hämeessä huomattava merkitys. Nykyään monet kauniit ja historialliset kartanot ovat sopimuksesta avoinna yleisölle. Hämeen Matkailu on laatinut opastettuja Kartanokierros Hämeessä -paketteja, joissa kartanoissa esittelyn lomassa nautitaan kahvit tai ruokailu. Retken aikana vieraillaan kolmessa kartanossa, jotka ryhmä on valinnut yli 20 kartanon joukosta. Kohteita riittää siis useampaankin retkeen!

  Hämeenlinnan keskustan tuntumassa sijaitseva Katisten Kartano tunnettiin jo 1200-luvulla, Birger Jaarlin aikana. Tälläkin herraskartanolla on pitkä omistajaluettelo, joka sisältää monia historiasta tunnettuja nimiä.

  Vanajaveden rannalla, Aulankoa vastapäätä sijaitseva Kirstulan kartanon empire-tyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1813. Kartano on täydellisesti entisöity vuosien 2004–2005 aikana. Päärakennuksessa on yhteensä noin 750 neliömetriä kahdessa kerroksessa ja lisäksi erillisessä minikylpylässä on tiloja 200 neliömetrin verran.

  Vanajanlinna on vanha metsästyslinna, jonka tohtori Carl Wilhelm Rosenlew rakennutti perheelleen vapaa-ajanpaikaksi. Vanajanlinna pyrkii poikkeuksellisen korkeatasoisten palvelujen tuottamiseen ja niinpä historiallisen Vanajanlinnan mahtava linnahotelli on saanut olla todistamassa monien suomalaiskuuluisuuksien juhlahetkiä.

Lisätietoja näistä ja muista kohteista sekä Hämeenlinnan seudun matkailuesitettä ja karttaa kannattaa kysellä Hämeenlinnan matkailuneuvonnasta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »